Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Παραλειπόμενα επόμενης μέρας

Παγίδες για τη “Συμφωνία των Πρεσπών” υπάρχουν. Αδιευκρίνιστες οι αναφορές στα περί γλώσσης, περί εθνικότητος, περί Μακεδονικών μειονοτήτων και περί νομικότητος της συνταγματικής αναθεώρησης. Κατάφορη η παραβίασή της, να μην τροποποιηθεί το άρθρο 36, όπου παραμένει το όνομα “Μακεδονία” και ό,τι συνεπάγεται εκ τούτου. Η αιτιολογία του Ζάεφ, όταν ότι η μη απάλειψη έχει ιστορική σημασία και στηρίζεται σε «δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης και σε βετεράνους του αντιφασιστικού πολέμου…». Η ελληνική κυβέρνηση δεν εναντιώθηκε και δεν κατήγγειλε την παραβίαση της Συμφωνίας.
Ο πρόεδρος Ιβανόφ δεν υπέγραψε την κύρωση της Συμφωνίας, ούτε τις τροποποιήσεις του Συντάγματος, οι οποίες επισυνάφθησαν στο υπάρχον ως τροπολογίες. Σε δηλώσεις του είπε ότι «η Ελλάδα μας επιβάλλει ένα νέο όνομα “erga omnes” ότι θα επιβλέπει συνεχώς, πώς θ’ αποκαλούμε τους εαυτούς μας…» Στο ίδιο μήκος κύματος τάσσεται και το VMRO δια του αρχηγού του, ότι «η κυβέρνηση Ζάεφ εκβιάζει το λαό και αλλάζει την ταυτότητά του».
Εμείς δεχθήκαμε, οι πολίτες της “Βόρειας Μακεδονίας” να ονομάζονται “Μακεδόνες” και όχι “Βορειομακεδόνες” και η γλώσσα τους “Μακεδονική” αντί “Βορειομακεδονική”. Επιτρέψαμε τον όρο “nationality”, που θ’ αναγράφεται στα διαβατήρια ερμηνευόμενος ως εθνικότητα και ιθαγένεια και όχι τον όρο “citizenship” που σημαίνει μόνο ιθαγένεια. Ετσι ενισχύεται η άποψη, ότι θα εκμεταλλευθούν το “nationality”, για να ισχυρίζονται ότι είναι “Μακεδόνες”.
Η κακοπιστία τους είναι πρόδηλη, καθ’ όσον στο άρθρο 49 του Συντάγματός τους αναφέρεται ότι η δημοκρατία βοηθά την πολιτική ανάπτυξη των Μακεδόνων, που ζουν εντός και εκτός συνόρων, αντί να αναφέρουν βορειομακεδόνες αποδήμους ή της διασποράς. Είναι εμφανές, ότι βάσει τούτων, αύριο μπορεί να εγείρουν θέμα Μακεδονικής μειονότητας στο τμήμα του 52% της Μακεδονίας, που καλύπτει τη Βόρεια Ελλάδα. Στη “Συμφωνία” ενώ ως “πρώτο μέρος” αναφέρεται η “Ελληνική Δημοκρατία”, το “δεύτερο μέρος” δεν λέγεται FYROM αλλά “αυτό που έγινε δεκτό στα Η.Ε. την 8/4/93”. Δηλαδή ο Βορειοελλαδίτης της Ελληνικής Μακεδονίας θα πρέπει να ονομάζεται “Μακεδονοπρωτομερίτης”;
Είμαστε συνεπείς, σ’ ό,τι συμφωνήσαμε, στο χρόνο κύρωσης της συμφωνίας, που τον παρέβησαν οι Σκοπιανοί για 15 ημέρες και στην αποστολή της αίτησης ένταξής τους στο ΝΑΤΟ. Ο κίνδυνος εν προκειμένω είναι, να μπουν στο ΝΑΤΟ, ενώ θα βρίσκεται εν εξελίξει η προσφυγή του VMRO στο Ε/κό Δικαστήριο για την ακύρωση της Συμφωνίας. Υπ’ όψιν, ότι στο δημοψήφισμα ψήφισε το 36%. Το “ναι” ήταν 90%, το “όχι” 10%, άρα οι θετικοί ψήφοι ήσαν περίπου 30%. Αν το Ε/κό Δικαστήριο απορρίψει τη Συμφωνία, θα πάθουμε το ίδιο, ό,τι με τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, με την Αλβανία. Εξαγοράσαμε την είσοδ΄τους στο ΝΑΤΟ, η συμφωνία απερρίφθη απ’ το Ε.Δ., με προτροπή και της Τουρκίας, και ‘μεις μείναμε ενεοί. Δώσαμε και δεν πήραμε.
Εθνικό μας σάλπισμα ήταν, βάλτε τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, να βγουν απ’ την επιρροή της Τουρκίας. Μα και η Τουρκία πίεζε να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Ετσι δημιουργείται ένας θύλακας εντός της συμμαχίας, Τουρκία, Σκόπια, Αλβανία. Είναι αυτό επωφελές για τη χώρα, που μας παραμυθιάζουν;
Πιο επωφελές και σκόπιμο θα είναι να προηγηθεί η συνάντηση των υπουργών Αμυνας Ελλάδας – Τουρκίας και μετά του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν, που προγραμματίστηκε για τις 5 Φεβρουαρίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Αξιότιμε κύριε,συμφωνώντας απόλυτα μαζί σας στην ανάλυση που κάνετε για το σκοπιανό ζήτημα,επιτρέψτε μου να επισημάνω στους αναγνώστες σας ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται αν δεν την μελετάς και δεν μαθαίνεις από τα λάθη σου.Την στιγμή που πολλοί πανηγύριζαν με την επανάσταση των Νεότουρκων και μερικοί άφρονες πρότειναν μέχρι και να εγκταταλειφθεί ο Μακεδονικός αγώνας ο Ελευθέριος Βενιζέλος αμέσως μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια ενώσεως του τόπου μας με τον Εθνικό κορμό δήλωνε στον δημοσιογράφο Σπ.Μελά τα εξής:”Είδα ότι επανηγυρίσατε την επανάσταση των Νεότουρκων…Δεν συμμερίζομαι διόλου τον ενθουσιασμό.Αυτό το κίνημα για την εξυγίανση “Μεγάλου Ασθενούς”,η προσπάθεια να τονωθεί,να συγχρονιστεί,να συνταχθεί ως κράτος με καινούργιες βάσεις και να γίνει μια ζωντανή σημερινή δύναμις συμφέρει την Ελλάδα;Εχουμε πληθυσμούς πολυπληθέστερους από του ελευθέρου μας Βασιλείου στις τα εδάφη της Τουρκίας,έχουμε διεκδικήσεις,έχουμε όνειρα..Πρίν οι Νεότουρκοι οργανώσουν το νέον κράτος που ζητούν ,η Ελλάς θα προλάβει να αποκτήσει δύναμη αρκετή,ώστε να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τα όνειρα των πατέρων μας,τους πόθους του Ελληνισμού;Τι θα γίνει η΄Ηπειρος,η Μακεδονία,η Θράκη,τα Δωδακάνησα,Ο Μικρασιατικός πληθυσμός;Θα πρέπει να βιαστούμε,να κάνουμε όσο μπορούμε πιο γρήγορα”…Αυτά τότε που η πατρίδα μας είχε ηγέτη εμπνευσμένο από όνειρα μεγαλοσύνης της χώρας και του πατριωτισμού.Σήμερα έχουμε ηγέτη που χάνεται στα πραξικοπήματα των Μαλβίδων και που είναι ο καλύτερος ντελάλης ξένων συμφερόντων….Με εκτίμηση

  2. Έχετε γράψει τη φράση : ” μπορεί να εγείρουν θέμα Μακεδονικής μειονότητας στο τμήμα του 52% της Μακεδονίας, που καλύπτει τη Βόρεια Ελλάδα. ”
    Η φράση σας απ’ ό,τι κατάλαβα θα έπρεπε να είναι : “μπορεί να εγείρουν θέμα ……….. στο 52% της Βόρειας Ελλάδας , που είναι η Μακεδονία . ”
    Εκτός αν νομίζετε ότι η μισή Μακεδονία βρίσκεται στα Σκόπια .

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα