Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

Παραλειπόμενα της 85ης Δ.Ε.Θ.

Στο μεσοδιάστημα της θητείας της η κυβέρνηση που αρέσκεται να χαρακτηρίζεται «εκτάκτων συνθηκών», ευρισκόμενη σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι αναλαμβάνει μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες και εξαγγέλλει προνομιακές διευθετήσεις για να αμβλύνει τη διαχειριστική ρουτίνα που επικρατεί.

Αξιολογώντας κανείς με οπτική γωνία τις πολιτικές εξελίξεις, μπορεί να χαρακτηρίσει την ομιλία του κ. πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ. και τη συνέντευξη Τύπου ως προεκλογική κίνηση.

Η παροχολογία μέτρων που θ’ αρχίσουν απ’ τις αρχές του 2022 και η δέσμευσή του για άλλες παροχές, ενισχύουν την προϋπόθεση για εκλογές, απ’ τις οποίες αποκλείει τη συγκυβέρνηση με άλλα κόμματα. Επιδίωξή του είναι η αυτοδυναμία ακόμα και αν χρειαστεί να πάει σε διπλές εκλογές, αποκλείοντας τη συγκυβέρνηση. Επιζητεί την συναίνεση μόνο του εκλογικού σώματος.

Θεωρείται ότι παρά τον σχεδιασμό να εξαντληθεί η τετραετία, ο κ. πρωθυπουργός αναγκάζεται και εφαρμόζει το «βλέποντας και κάνοντας», θέλοντας να διαπιστώσει πώς η κοινωνία θα αξιολογήσει τα μέτρα τους επόμενους μήνες εν μέσω του κύματος ακρίβειας, της ανεργίας των νέων και της αμφιβολίας αν οι υποσχέσεις μπορεί να γίνουν πράξη. Άραγε το 2022, που θα είναι προεκλογικός χρόνος, τι θα υπάρχει να μοιρασθεί;

Ο κ. πρωθυπουργός οφείλει να δώσει «δείγματα γραφής», ότι θα εκπληρωθούν οι εξαγγελίες γιατί αλλιώς θα βρεθεί στην ίδια θέση με τον κ. Τσίπρα που νόμιζε ότι με τη λήξη του χρόνου των μνημονίων θα τελείωναν τα δεινά για τους Έλληνες και θα εξασφάλιζε τη λαϊκή έκφραση και τα ευμενή συναισθήματά τους.

Αντιλαμβανόμενος ο κ. Μητσοτάκης ότι οι σχέσεις της κυβέρνησής τους με τη μεσαία τάξη αρχίζουν να απορυθμίζονται και η νέα γενιά προϊόντος του χρόνου να δείχνει σημεία αποστασιοποίησης, απευθύνεται κυρίως σ’ αυτήν. Δεν αρκέστηκε στις εξαγγελίες πολιτικού χαρακτήρα, στέλνοντας αισιόδοξα μηνύματα, αλλά επιχείρησε να διαλύσει τις ανησυχίες και τις αμφιβολίες των πολιτών για τις ικανότητες της κυβέρνησής του, την οποία αναδιάρθρωσε για να θολώσει τα νερά. Η τοποθέτηση των κ. Στυλιανίδη και κ. Τουρνά στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης και η ανάθεση στον κ. Μπένο της ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας δεν είναι τυχαία επιλογή. Ίσως με τον ανασχηματισμό που φαίνεται να γέρνει δεξιότερα, να προκαλεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα πιστεύει ότι λύνει, εάν δεν αποπαγιδευθεί από την «αλαζονεία της εξουσίας».

Οι πρόσφατες εξαγγελίες αποτελούν «ενέσεις αισιοδοξίας» και έναν τρόπο αντιμετώπισης της πολιτικής φθοράς που κανένα κόμμα, όσο κι αν κυβερνούσε αυτοδύναμο, δεν μπόρεσε ν’ αποφύγει.

Ο προσεταιρισμός της νέας γενιάς είναι δύσκολη υπόθεση, λόγω της αυξημένης νοημοσύνης της πλέον που εξυψώνει την πολιτική της ευαισθησία.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες