Την παραίτησή της υπέβαλλε τη Δευτέρα στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, η Παιδοψυχίατρος και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Ρεθύμνου, Δρ Αλεξάνδρα Νικολάου, σύμφωνα με το Goodnet.gr.
H παραίτηση της μοναδικής παιδοψυχιάτρου που παρακολουθούσε τα τελευταία έξι χρόνια όλα τα περιστατικά στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου, αφήνει πίσω της ένα τρομακτικό κενό στην παιδοψυχιατρική περίθαλψη. Ταυτόχρονα εγείρει προβληματισμούς για την επόμενη ημέρα, που προβλέπεται δυσοίωνη, καθώς χιλιάδες περιστατικά παιδιών και εφήβων σε όλο το νησί, βρίσκονται πλέον στον “αέρα”.
Δεν ήταν άλλωστε λίγες οι φορές που η κα Νικολάου, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, είχε ενημερώσει για τα ζητήματα, τη δραματική υποστελέχωση και τη μάχη που έδιναν οι παιδοψυχίατροι να ανταποκριθούν σε έναν όγκο περιστατικών που ξεπερνά τις δυνατότητές τους. Ταυτόχρονα, είχε επισημάνει πως το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Ρεθύμνου λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό, παρά του ότι κάλυπτε τις ανάγκες ολόκληρης της Δυτικής Κρήτης.
Όπως είχε περιγράψει σε μια αποκαλυπτική συνέντευξή της στον ΤΕΑΜ Fm 102 πριν από μερικούς μήνες η κα Νικολάου, πριν πέντε χρόνια όταν μπήκε στη “μάχη” να αναλάβει καθήκοντα στο νοσοκομείο Ρεθύμνου ως μόνιμη Ιατρός ΕΣΥ ειδικότητας Παιδοψυχιατρικής και να υπηρετήσει στη δομή, “ήδη τα πράγματα ήταν τραγικά”, όπως είπε. Ωστόσο, πρόσθεσε τότε: “είχαμε έναν δημόσιο παιδοψυχίατρο στα Χανιά, δύο ήταν στο αντίστοιχο Κέντρο του Ηρακλείου, τρεις στην Κλινική του ΠΑΓΝΗ και η κλινική λειτουργούσε”.
Τα όσα ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια είναι γνωστά, με την ίδια να κάνει διαρκείς επισημάνσεις για την ανάγκη στελέχωσης και ταυτόχρονα να “παλεύει” ανάμεσα σε δύο Νομούς, να καλύψει τα χιλιάδες περιστατικά.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΓΙΑΤΡΟΥ
Επιστολή από την κα Νικολάου Αλεξάνδρα, Παιδοψυχίατρο, Επιστημονικά Υπεύθυνη και Προϊσταμένη του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων (ΚοιΚεΨυΠΕ) Ρεθύμνου, μέλος του ΔΣ της ΕΓΕΣΥΡ, μετά την υποβολή της παραίτησής της.
«Πριν 6 χρόνια ήρθα στο Ρέθυμνο και αποδέχτηκα την πρόκληση της σύστασης από το μηδέν, ενός Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας για Παιδιά και Εφήβους. Όχι μόνο δεν είχαμε βοήθεια, αλλά έπρεπε να εργαζόμαστε σε συνθήκες απαξίωσης, κοροϊδίας, υποτίμησης και συνεχούς και ενσυνείδητης παρεμπόδισης του έργου μας. Πλέον οι συνθήκες εργασίας έχουν γίνει ακραία κακοποιητικές. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζονται στην ψυχική υγεία. Συγχαρητήρια στο διοικητή και τον υποδιοικητή της 7ης ΥΠΕ για τη συνεπέστατη εφαρμογή αυτών των πολιτικών. Συγχαρητήρια στον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας Ψυχικής Υγείαςτης 7ης ΥΠΕ και σε όλους τους υπαλλήλους που από θέσεις ευθύνης υπήρξαν τόσο πιστοί υπηρέτες αυτών των πολιτικών. Δυστυχώς, η κοινωνία τόσα χρόνια δεν κατάφερε να χτίσει εκείνη την κρίσιμη μάζα που χρειάζεται για να υπερασπιστεί αποτελεσματικά το δικαίωμά της στη δημόσια και δωρεάν υγεία.
Θα έχω πάντα μες την καρδιά μου όλα τα παιδιά –μικρά και μεγάλα- που μου χάρισαν το χαμόγελο ή το κλάμα τους. Μες την καρδιά μου θα είναι πάντα και οι λιγοστοί συναγωνιστές σε αυτήν την πορεία. Εξαναγκάζομαι και εγώ σε παραίτηση. Εάν παραμείνω, η φυσική εξόντωσή μου δεν θα ωφελήσει κανέναν. Αντίο.
Νικολάου Αλεξάνδρα».