Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021

Παράδοξα, αλλά αληθινά!

A’ μέρος

Λένε πως η πραγματικότητα μπορεί να είναι πολύ πιο παράξενη και υπερβολική από κάθε φαντασία. Και αν το καλοσκεφτούμε, δεν έχουν άδικο. Μεταξύ πολύ εντυπωσιακών εφευρέσεων και ανακαλύψεων και των παραδόξων που υπάρχουν στη φύση και στη ζωή μας γενικότερα, τα δεύτερα κερδίζουν με διαφορά. Και πάνω που μπορεί να νομίζετε πως τα έχετε δει και ακούσει όλα, πάντα υπάρχουν νέα δεδομένα που ανατρέπουν τις πεποιθήσεις σας. Πάμε να δούμε παρέα μερικά από τα πιο παράδοξα γεγονότα που ακούγονται απίστευτα, όμως έχουν καταγραφεί και θεωρούνται ως εντελώς αληθινά!

1. Οι σκίουροι ευθύνονται για τα περισσότερα μπλακ άουτ στην Αμερική

Ναι! Αυτά τα χαριτωμένα χνουδωτά και συμπαθέστατα τρωκτικά με το γλυκύτατο μουτράκι, που μασουλάνε ξηρούς καρπούς, βρίσκονται πίσω από τα περισσότερα μπλακ άουτ στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Δημόσια Υπηρεσία Ρεύματος της Αμερικής (APPA) οι σκίουροι «χτυπούν» τα καλώδια (και άρα προκαλούν διακοπές ρεύματος) όλο το χρόνο, αλλά η κορύφωση παρατηρείται τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Οκτώβριο και Νοέμβριο. Τότε, λένε οι ειδικοί, οι σκίουροι φτιάχνουν φωλιές και άρα τρυπούν και κατατρώνε ό,τι βρίσκουν μπροστά τους (των καλωδίων ρεύματος συμπεριλαμβανομένων).

2.Οι ιστοί που φτιάχνουν οι αράχνες χρησιμοποιούνταν ως αντισηπτικές γάζες στην αρχαιότητα

Στην αρχαία Ρώμη και την Ελλάδα οι γιατροί φέρεται πως χρησιμοποιούσαν ιστούς αράχνης ως αντισηπτικές γάζες για τους ασθενείς τους. Οι ιστοί θεωρείτο πως είχαν φυσικά αντισηπτικά που βοηθούσαν στην επούλωση τραυμάτων και απέτρεπαν τις μολύνσεις. Επίσης, λέγεται πως κάθε ιστός είναι πλούσιος σε βιταμίνη Κ που βοηθά στην πήξη του αίματος.

3. Η βέρα που βρέθηκε 16 χρόνια μετά, σε ένα καρότο

Η ιστορία λέει ότι μια γυναίκα στην Σουηδία έχασε τη βέρα της την ώρα που μαγείρευε το Χριστουγεννιάτικο δείπνο το 1995. Έψαξε να τη βρει παντού, αλλά η αναζήτηση ήταν μάταια. Δεκαέξι ολόκληρα χρόνια μετά, το 2012, και καθώς μάζευε ζαρζαβατικά από τον κήπο της, η γυναίκα είδε κάτι να λάμπει γύρω από ένα καρότο. Ήταν η βέρα της! Φαίνεται πως η γυναίκα έχασε τη βέρα καθώς καθάριζε λαχανικά. Οι φλούδες, που έγιναν με τον καιρό κομπόστ διαλύθηκαν στο χώμα και μερικά χρόνια μετά, τα λαχανικά που φύτρωσαν εκεί όπου ο κήπος είχε λιπανθεί με το φυσικό κομποστ έδωσαν πίσω στη γυναίκα τη βέρα της!

4. Το ένα τέταρτο των ανθρώπινων οστών βρίσκεται στα πόδια μας

Κάθε ανθρώπινο πόδι διαθέτει 26 οστά. Και τα δύο πόδια μαζί έχουν 52. Αν υπολογίσετε ότι το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 206 οστά συνολικά, καταλαβαίνετε εύκολα ότι στα πόδια μας είναι συγκεντρωμένο το 25% των οστών μας. Ίσως αρχικά φαίνεται τρελό, αλλά σκεφτείτε το: τα πόδια μας υποστηρίζουν το βάρος του σώματός μας και μας επιτρέπου να πηδάμε, να τρέχουμε, να σκαρφαλώνουμε. Επίσης πρόκειται για οστά μικρότερα από εκείνα της κνήμης για παράδειγμα. Άρα, τα μαθηματικά βγαίνουν και είναι ολόσωστα!

5.Οι δωρητές αίματος και το μήνυμα στο κινητό

Προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουν τους νέους ώστε να προχωρούν σε δωρεές αίματος, στη Σουηδία, δοκίμασαν μια ενδιαφέρουσα μέθοδο. Κάθε φορά που το αίμα που έδινε ένας δωρητής χρησιμοποιούνταν σε ασθενή, ο δωρητής λάμβανε ένα σχετικό μήνυμα που έλεγε πως το αίμα του χρησιμοποιήθηκε. Το πρόβλημα με την αιμοδοσία, αλλά και με κάθε δωρεά τελικά, είναι πως δεν είναι πάντα σαφής η σπουδαιότητά της. Με την επικοινωνία αυτή, οι δωρητές γνωρίζουν με αποδείξεις πως η πράξη τους είναι σημαντική και βοηθά απεριόριστα.

6.Θρησκευτικά sites, πορνογραφικά sites και ιοί

Αυτό τώρα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Σύμφωνα με την πασίγνωστη εταιρία ασφαλείας Symantec, είναι πολύ πιθανότερο να «πιάσει» ιό ο υπολογιστής σας αν επισκέπτεστε sites θρησκευτικού περιεχομένου, παρά πορνογραφικά! Συγκεκριμένα η εταιρία βρήκε ότι οι σοβαροί ιοί σε υπολογιστές που «κλίκαραν» σε θρησκευτικά sites ανέρχονται περίπου στους 115, ενώ μόνο 25 επικίνδυνοι ιοί «κυκλοφορούν» σε πορνογραφικά sites. Οι ειδικοί της Symantec εξηγούν πως το παραπάνω είναι λογικό: τα πορνογραφικά sites προσδοκούν στο κέρδος και άρα είναι προς όφελός τους να κρατούν «καθαρούς» από ιούς τους ιστότοπούς τους.

7.Ο δημιουργός των Pringles έχει ταφεί σε ένα από τα κυλινδρικά κουτιά των τσιπς

Ακούγεται μακάβριο αλλά για τον Frederic Baur ήταν απολύτως λογικό. Όταν το 1966 ο Baur σκέφτηκε πως θα ήταν τέλειο να προστατεύει τα τσιπς σε συσκευασία διαφορετική από εκείνη που υπήρχε μέχρι τότε (το κλασικό σακουλάκι) και εφηύρε την κυλινδρική συσκευασία που όλοι ξέρουμε, ενθουσιάστηκε -και δικαίως! Μάλιστα, είχε τόσο χαρεί με την μοναδική ευρεσιτεχνία του, που στην διαθήκη του ζήτησε να ταφεί μέσα σε ένα από τα κυλινδρικά κουτιά των Pringles. Ο Baur πέθανε σε ηλικία 89 ετών και η οικογένειά –φυσικά- πραγματοποίησε την τελευταία του επιθυμία. Οι στάχτες του μπήκαν σε ένα κουτί Pringles και στη συνέχεια έγινε η ταφή του. Ο μεγαλύτερος γιος του Baur, o Larry, αποκάλυψε πως η οικογένεια είχε έναν στιγμιαίο προβληματισμό: δεν μπορούσαν να αποφασίσουν σε ποιο κουτί (ποια γεύση) θα έβαζαν τις στάχτες του. Τελικά αποφάσισαν ομόφωνα να διαλέξουν το original (κλασική γεύση). Διότι ο πατέρας τους, λέει, ήταν ένας American classic (σ.σ: κλασικός Αμερικανός)!

8.Τα γυαλιά ηλίου και οι Kινέζοι δικαστές

Τα γυαλιά ηλίου τα ξέρουμε ως αξεσουάρ μόδας και ως βοήθημα στα μάτια μας για να μπορούμε να κυκλοφορούμε άνετα τις ηλιόλουστες μέρες. Τα πρώτα «γυαλιά ηλίου» ωστόσο δημιουργήθηκαν τον 12ο αιώνα στην Κίνα. Ήταν κομμάτια χαλαζία που είχαν «καπνιστεί» από τη φλόγα της φωτιάς και συνήθιζαν να τα φορούν δικαστές ώστε να μην φαίνονται οι εκφράσεις τους όταν εξέταζαν μάρτυρες στο δικαστήριο.

9.Το “μαλλί της γριάς” ήταν εφεύρεση οδοντιάτρων

Δεν ξέρω αν το δημιούργησαν για να αυξήσουν την πελατεία τους ή επειδή απλά τους άρεσαν τα γλυκά, αλλά η ιστορία λέει ότι το 1897 ο οδοντίατρος William Morrison και ο ζαχαροπλάστης John C. Wharton ένωσαν δυνάμεις και παρουσίασαν στο World’s Fair μια μηχανή που μετέτρεπε τη ζάχαρη σε «χνούδι, ιστούς νεράιδας» (σ.σ: «fairy floss»). Λίγα χρόνια αργότερα, το 1921, ένας άλλος οδοντίατρος, ο Josef Lascaux επαναδημιούργησε το μηχάνημα και ονόμασε το ζαχαρένιο σύννεφο που έφτιαχνε «μαλλί της γριάς» (σ.σ: cotton candy)

10. Η κατάρα στον τάφο του Σέξπιρ

Η σημασία της ανάπαυσης στη μεταθανάτιο ζωή φαίνεται πως ήταν πολύ σημαντική για τους προγόνους μας. Και ήταν τόση η αγωνία τους να παραμείνουν «ήσυχοι» που –κάποιοι- κατέφευγαν σε… κατάρες προς τους επίδοξους τυμβωρύχους. Ένας από αυτούς ήταν και ο Σέξπιρ, που ζήτησε να λαξεύσουν στο μνήμα του ένα πολύ συγκεκριμένο κείμενο : “Good friend, for Jesus’ sake forbear / To dig the dust enclosed here / Blessed be the man that spares these stones / And cursed be he that moves my bones.” (σ.σ: σε ελεύθερη μετάφραση το κείμενο λέει πως όποιος σεβαστεί τα οστά του και δεν τα πειράξει θα είναι ευλογημένος, ενώ όποιος τα μετακινήσει θα είναι καταραμένος). Ο Σέξπιρ πέθανε σε ηλικία 52 χρόνων, στις 23 Απριλίου 1616.

Περισσότερα παράδοξα, αλλά αληθινά, την επόμενη Τετάρτη! Μέχρι τότε όμως, μπορείτε να δείτε και τα:
www.rd.com/list/weird-facts

65 Weird Facts You Won’t Believe Are True


www.thefactsite.com/100-strange-but-true-facts
https://kids.nationalgeographic.com/weird-but-true

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες