Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

«Παραδόθηκαν οι Γερμανοί των Χανίων»

Με αυτόν τον πρωτοσέλιδο τίτλο κυκλοφόρησαν την 10η Μαϊου 1945 οι τότε εφημερίδες της υπόλοιπης Κρήτης αφού την προηγούμενη παραδόθηκαν τα Γερμανικά στρατεύματα που είχαν αποχωρήσει από όλη την υπόλοιπη Κρήτη αρχές Οκτωβρίου του 1944 και είχαν συγκεντρωθεί σε συγκεκριμένη περιοχή των Χανίων.
Τα Χανιά ήταν η τελευταία πόλη στην Ευρώπη όπου βρισκόταν ακόμη υπό ναζιστική κατοχή και παράδοση των κατακτητών αυτών ήταν επίσης η τελευταία που επισήμαινε και τη λήξη του τόσο θανατηφόρου Β’ παγκ. πολέμου στην Ευρώπη.


Την επόμενη της παραδόσεως εκυκλοφόρησε η παρακάτω προκύρηξη τη Αγγλοελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών όπως αναγράφει και την καταχωρώ από το πρωτότυπο συλλ. αρχείο μου.
Την 23η Μαΐου καθωρίστηκε να πραγματοποιηθεί η επίσημη είσοδος του Εθνικού στρατού και των αντάρτικων σωμάτων τη συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου Χανίων. Την 25 Μαΐου ο επίσκοπος Αγαθάγγελος Ξηρουχάκης παρέδωσε στον Μανούσο Βολουδάκη που ορίσθηκε από την Ελληνική κυβέρνηση ως νέος υπουργός Γενικός Διοικητής Κρήτης με έδρα τα Χανιά. Ακολούθησε την 27η Μαϊου ο επίσημος εορτασμός με δοξολογία στην Μητρόπολη Χανίων.

ΠΕΡΙΜΕΝΑΤΕ
1. Οι Γερμανοί των Χανίων είναι τώρα αιχμάλωτοι πολέμου των Συμμάχων και βρίσκονται υπό τας διαταγάς του Στρατηγού Αλεξάντερ.
2. Οι γερμανοί έχουν διαταχθή να να καθαρίσουν τα πεδία ναρκών και να ανατινάξουν τα άχρηστα πολεμοφόδια.
3. Οι γερμανοί περιφέρονται ακόμη ελεύθεροι, διότι ειναι ανάγκη να περισυλεχθή το πολεμικόν υλικόν και να αποτραπή η διαρπαγή και λεηλασία του.
4. Οι εγκληματίαι πολέμου θα δικασθούν και θα τιμωρηθούν στην Κρήτη.
5. Χανιώτες έχετε ακόμη λίγη υπομονή σεις που είχατε τώρα
ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ
(Αγγ.-Ελλ. Υπηρεσία Πληροφοριών)

Σημ.: Ο Γιάννης Ντουντουλάκης ήταν ο πατέρας της γιατρού και λογοτέχνιδος Πόπης Ντουντουλάκη συνεργάτιδας στα “Χ.Ν.”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα