Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023

Παράδοση και ψηφιακή τεχνολογία

Πάντρεμα ψηφιακής τεχνολογίας και παράδοσης, θεάτρου σκιών και μουσικής, παραμυθιών και σύγχρονων εικόνων το βράδυ της Πέμπτης στο χώρο του Nεώριο Moro στο Παλιό Λιμάνι.
Τα αποτελέσματα της αξιοποίησης του ψηφιακού θεάτρου σκιών από τα σχολεία των Χανίων παρουσιάστηκαν στο κοινό σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση.
«Μέσα από αυτή τη δράση θέλαμε να δείξουμε τη σύνδεση του Πολυτεχνείου με την τοπική κοινωνία, τον πολιτισμό και τους καλλιτέχνες της Κρήτης. Η  παράδοση και ο πολιτισμός μας μπορούν να συνδεθούν άμεσα με την τεχνολογία και να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τις νέες γενιές. Μέσα από τον πολιτισμό και την παράδοση μπορούμε να αναδείξουμε αρχές και αξίες διαχρονικές και αυτό είναι το ζητούμενο την εποχή των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων» τόνισε ο κ. Νεκτάριος Μουμουτζής από το εργαστήριο Διανεμημένων πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών πολυμέσων του τμήματος ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάσθηκαν εργασίες από 4 σχολεία των Χανίων με χρήση του προγράμματος eShadow και άλλων τεχνολογιών, προβλήθηκαν βίντεο ψηφιακού θεάτρου σκιών με θεματολογία από Αρμένικες ιστορίες και πρωτότυπη μουσική, ενώ για το τέλος παρουσιάσθηκε μια μίξη ψηφιακής τεχνολογίας και σωματικής σκιάς.
Οι μουσικοί Γιάννης Παπατζανής, Νίκος Σωτηρόπουλος παρουσίασαν θέματα μουσικά της Ιλεάννας Σωτηροπούλου και του Ανδρέα Σωτηρόπουλου, οι μαθητές της Μαρίας Αρχοντάκη και της “Θεατροχώρας”  της σωματική σκιά, ενώ οι φιγούρες και τα σκηνικά ήταν του Νίκου Μπλαζάκη.
«Συνεχίσαμε και ενισχύσαμε δράσεις που κάνουμε εδώ και χρόνια με σχολεία για την αξιοποίηση του ψηφιακού θεάτρου σκιών. Είναι δράσεις που έχουν αγκαλιαστεί από περισσότερα από 20 σχολεία στα Χανιά και πολλά ακόμα από όλη τη χώρα. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα “Χ.Ν.” καθώς ήταν το μέσο που μας στήριξε προβάλλοντας τις δράσεις μας από την πρώτη στιγμή», τόνισε ο κ. Μουμουτζής.
Από τη μεριά του ο καραγκιοζοπαίκτης Νίκος Μπλαζάκης επισήμανε πως το ψηφιακό θέατρο σκιών έχει τη δική του μοναδικότητα. «Όταν ξεκίνησαν τα παιδιά ήταν όπως ο αρχάριος καραγκιοζοπαίκτης που δεν μπορεί να κινήσει την φιγούρα. Όσο περνούσε ο καιρός βελτιώνονταν πού και πλέον οι φιγούρες σχεδόν “πατάνε” πάνω στο πανί. Είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία. Βέβαια όπως το video δεν θα αποκαταστήσει ποτέ το συναίσθημα της ζωντανής συναυλίας, έτσι και το ψηφιακό θέατρο σκιών δεν θα υποκαταστήσει το πραγματικό θέατρο» ανέφερε ο κ. Μπλαζάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα