Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου στο νομό Χανίων

Σε θεσμό του καλοκαιριού έχουν καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια οι κρητικές βραδιές και τα πανηγύρια που αναβιώνουν στα Χανιά τον Δεκαπενταύγουστο, το «Πάσχα του καλοκαιριού», αφιερωμένο στην Παναγία. Κοινωνικές εκδηλώσεις με το δικό τους παραδοσιακό χρώμα που αποτελούν μια ευκαιρία συνάντησης για ξένους και ντόπιους.

Στον Ν. Χανίων χιλιάδες επισκέπτες, κάθε χρόνο, συρρέουν την παραμονή για τον εσπερινό στην Ιερά Μονή Παναγίας Κυρίας των Αγγέλων (Γωνιάς) στο Κολυμπάρι αλλά και στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Χρυσοσκαλίτισσα. Άλλοι ναοί και ενορίες που πανηγυρίζουν στις 15 Αυγούστου στα Χανιά είναι: Ιερά Μονή Αγ. Τριάδος Τζαγκαρόλων, Ιερός Ναός της Παναγίας (Μυρτιδιώτισσας) στη Δάφνη Κισάμου, Αγία Μονή στις Μουρνιές, Ενοριακός Ναός Δαράτσου, παρεκκλήσι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη θέση Μετόχι Καλλιτεράκη, το Δεξιό Κλίτος Αγ. Νικολάου Χαλέπας, Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χωραφακίων, Ενορία Αγ. Παρασκευής Περιβολίων, Ενορία Αγ. Δημητρίου Πλατανιά – Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Φανερωμένης ή Γυρογιαλίτισας, Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στα Περιβόλια, Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγυιάς, Παναγιά της Κορυφής Βουλγάρω, Ιερός Ναός Αγ. Νικολάου Σπλάντζιας.

ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ

Δεκάδες τα πανηγύρια σε όλο τον Νομό Χανίων όπου υπάρχουν ναοί της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ κρητικές βραδιές διοργανώνονται από Πολιτιστικούς Συλλόγους σε αρκετές περιοχές.

•Κάμποι Κεραμειών Παραδοσιακό Κρητικό πανηγύρι με τον Γ. Κοκολογιάννη σήμερα Τρίτη στις 9 μ.μ στους Κάμπους Κεραμειών διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κάμπων Κεραμειών.

•Φρες Αποκορώνου Παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία Φρε Αποκορώνου σήμερα Τρίτη με τους Ανδρέα Λιλικάκη, Παντελή Κρασαδάκη, Μιχάλη Φράρο και αύριο Τετάρτη συναυλία με την Οκτάβα στον ίδιο χώρο διοργανώνουν η Ένωση Φρεδιανών και ο Σύλλογος Γυναικών Φρε, υπό την αιγίδα του Δήμου Αποκορώνου

. •Πεμόνια Αποκορώνου Κρητικό πανηγύρι με τους Γιώργο και Νίκο Στρατάκη με το συγκρότημά τους σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη με τα Περουλάκια στα Πεμόνια Αποκορώνου.

•Βρύσσες Αποκορώνου Κρητική εκδήλωση με τους Ανδρέα Λιλικάκη, Παντελή Κρασαδάκη και το συγκρότημά τους την Τετάρτη 15 Αυγούστου, από τις 12 το μεσημέρι έως το πρωί, στο “Στέκι Καπρη”, στις Βρύσσες Αποκορώνου.

•Χαλέπα Κρητικό πανηγύρι με τον Γιώργο Ζερβάκη και το συγκρότημά του, σήμερα Τρίτη στην παραλία Χονολουλού στη Χαλέπα.

•Τσικαλαριά Πανηγύρι με τους Χάρη και Γιώργη Παντερμάκη διοργανώνει σήμερα Τρίτη ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσικαλαριών. Συμμετέχει ο Χορευτικός σύλλογος Αροδαμός.

•Αρώνι Ο πολιτιστικός Σύλλογος Αρωνίου διοργανώνει σήμερα Τρίτη στον προαύλιο χώρο του πρώην Δημοτικού σχολείου Αρωνίου βραδυά με τους Α. Πατεράκη και Ν. Δημοτάκη.

•Λουτράκι δήμου Πλατανιά Κρητικό πανηγύρι με τον Νίκο Ζωιδάκη και το συγκρότημά του διοργανώνει σήμερα Τρίτη ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Λουτρακίου του δήμου Πλατανιά. Συμμετέχει με παραδοσιακούς χορούς ο χορευτικός όμιλος “Το Γεράνι”.

•Θέρισο Κρητική βραδιά με τον Μανώλη Κατσιγιαννάκη και το συγκρότημά του, σήμερα στο Θέρισο, στην ταβέρνα “Λεβεντογιάννης”. Κρητική βραδιά με τον Αντώνη Κουράκη και την παρέα του, σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη στο Θέρισο, στην ταβέρνα “Αντάρτης”. Κρητική βραδιά με τους Μανώλη Μπομπολάκη και Γιάννη Μαρτσάκη σήμερα στις 21.30 μ.μ στη ταβέρνα Μελιντάου, στο Θέρισο.

•Κουρνάς Κρητικά βραδιά με τον Νίκο Ζωιδάκη διοργανώνει την Πέμπτη 16 Αυγούστου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουρνά. •Μοναχή Ελιά Χοροεσπερίδα με τον Ανδρέα Μανωλαράκη το Σάββατο 18 Αυγούστου στο γήπεδο Μοναχής Ελιάς.

ΓΙΟΡΤΕΣ

Γιορτή Κρεατότουρτας σήμερα Τρίτη στις 9 μ.μ στο γήπεδο Μεσκλών διοργανώνει ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μεσκλών με την συμμετοχή του Ανδρέα Μανωλαράκη και το συγκρότημά του. Την εκδήλωση θα πλαισιώνουν τα χορευτικά συγκροτήματα Ονειροκρήτες και Ψηλορείτης.

Γιορτή Γραβιέρας διοργανώνει την Τετάρτη 15 Αυγούστου στις 9 μ.μ στην Ανώπολη Σφακίων ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανώπολης σε συνδιοργάνωση με τον δήμο Σφακίων. Συμμετέχει ο Γιώργος Βογιατζής με το συγκρότημά του και ο Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Σφακίων “Τα Σφακιά”.

Γιορτή Καλλιτσουνιού το Σάββατο 18 Αυγούστου στις 9.30 μ.μ στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου Καντάνου, διοργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών Καντάνου. Συμμετέχει το συγκρότημα των Ευτύχη και Νεκτάριο Κωστάκη. Θα χορέψει το συγκρότημα “Χορευτικός Όμιλος Χανίων ο Ψηλορείτης” και το παιδικό συγκρότημα τυ Πολιτιστικού συλλόγου “Καντανία”.

Γιορτή Πορτοκαλιού στο Σκινέ την Πέμπτη 16 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα διοργανώνει η Περιηγητική Λέσχη Σκινέ σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, το Δήμο Πλατανιά και την Περιφέρει Κρήτης. Η γιορτή περιλαμβάνει ομιλίες, έκθεση τοπικών προϊόντων και καλλιτεχνικών δημιουργών. Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά με το συγκρότημα του Γιώργου και Νίκου Στρατάκη. Χορούς θα αποδώσει ο Λαογραφικός Όμιλος Χανίων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Σωτήριες επεμβάσεις στην Α΄Χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Χανίων

Πολύτιμο ιατρικό έργο επιτελεί η Α’ Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων σώζοντας εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές. Τα “Χανιώτικα νέα”, συνεχίζοντας την παρουσίαση του έργου που...

Υπερήλικας παρέσυρε με το αυτοκίνητό του 16χρονη μαθήτρια

Αυτοκίνητο που οδηγούσε 91 ετών άνδρας παρέσυρε 16χρονη, έξω από τα Άνω Πορόια Σερρών. Η ανήλικη, που σύμφωνα με την αστυνομία είναι ισπανικής καταγωγής και...

Μεγάλη η κινητοποίηση για τον Παλίγκρεμνο στον Πλακιά (φωτ.)

Ο Πλακιάς και ο Παλίγκρεμνος υποδέχονται ανθρώπους από όλη την Κρήτη, αλλά και τουρίστες που δίνουν το παρών στην κινητοποίηση που διοργανώνει η “Κίνηση...

Πολυτελής θαλαμηγός στο λιμάνι της Σούδας

Προορισμό για πολυτελείς θαλαμηγούς φαίνεται πως αποτελούν τις τελευταίες μέρες τα Χανιά. Μετά το εντυπωσιακό γιοτ Al Waab που ανήκει σε εκατομμυριούχο από το Κατάρ...

Ρεκόρ Γκίνες για την Κρήτη με … 32.000 “λυχναράκια”

Μία γευστική εκδοχή της Κρήτης φτιαγμένη από 32.000 “λυχναράκια” στήθηκε σήμερα στο ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου! Με πρωτοβουλία ιδιωτικού ΙΕΚ και με τη συμμετοχή πλήθους...

Γεύσεις της Κρήτης ταξιδεύουν στο εξωτερικό μέσα από το βιβλίο της Ελ. Αλιφιεράκη

Το βιβλίο Ελευθερίας Αλιφιεράκη «Ελληνική κουζίνα με άρωμα Κρήτης», που ταξιδεύει τον αναγνώστη στην ελληνική και κρητική γαστρονομία, παρουσιάστηκε το Σάββατο στο θέατρο “Μίκης...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα