Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

Πανδημικό σοκ

«Η ελληνική οικονομία αντιπαρήλθε επιτυχώς, πέραν πάσης προσδοκίας, το πανδημικό σοκ του 2020 που κλόνισε όλες τις οικονομίες του πλανήτη», επισημαίνουν μετά από ανάλυση των προσφερόμενων στοιχείων έγκριτοι αναλυτές.
Και το 2021 ήταν μια δημιουργική χρονιά, αφού οι Αγορές κεφαλαίου και η εκρηκτική αύξηση των ξένων επισκεπτών έδειξαν την κορυφαία εμπιστοσύνη στη χώρα.
Η αντίδραση της οικονομίας το 2021 υπήρξε εντυπωσιακή -από τις δυναμικότερες στην Ευρώπη- σημάδι και τεκμήριο της αλλαγής κλίματος που επέφερε η εκλογή της κυβέρνησης και η κοινή συστράτευση φορέων και εταίρων σε μια εξωστρεφή, δημιουργική και μοντέρνα οικονομία.
Παρά ταύτα, η ενεργειακή κρίση και η υγειονομική κρίση συνεχίζουν να σοκάρουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά τώρα προβλεπτικά μέσα σε αυτούς τους δύσκολους μήνες που έρχονται -λειτουργεί και ο “κουμπαράς” και η πεισματώδης θέληση της πολιτικής ηγεσίας να συνεχιστεί απρόσκοπτα η οικονομική δραστηριότητα.
Οι αντιεμβολιαστές έπληξαν περιθωριακά την οικονομία και προσφέρουν άφθονο γέλωτα αλλά και σκεπτικισμό στους ιθύνοντες.
Η Ελλάδα είναι επενδύσιμη ξανά -οι εισροές κεφαλαίων αναβαθμίζονται, το οικογενειακό βαλάντιο αντέχει ακόμη. Συνεπώς το μόνο κρίσιμο και σημαντικό ρίσκο που θα αρχίσει να απασχολεί από το πρώτο τρίμηνο κιόλας, θα είναι αυτό της πολιτικής σταθερότητας και της ευθυκρισίας της ηγεσίας. Η Ελλάδα άλλαξε και μαζί της άλλαξε και η συμπεριφορά της πλειοψηφίας των Ελλήνων.
Τώρα (εξαιρώ τους χαβαλετζήδες) όλοι μετρούν το ρίσκο, εμβολιάζονται, τηρούν στο μέτρο του δυνατού τα μέτρα, καταναλώνουν, εργάζονται, εισπράττουν.
Υπάρχει πολιτικό ρίσκο;
Στην παρούσα φάση θεωρώ πως όχι.
Η κυβέρνηση θα περιμένει πάλι το καλοκαίρι, τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης λογικά θα αρχίσουν να εισρέουν και η χώρα θα κινείται με πυξίδα τον οικονομικό φιλελευθερισμό με τις απαιτούμενες κανονιστικές διατάξεις.

2 Comments

  1. Αξιότιμε κύριε, θεωρώ ότι στην ανάλυση σας κάνατε ένα σοβαρό λάθος. Ξεχάσατε κάμποσες χώρες που τα κατάφεραν καλύτερα με την πανδημία σε σύγκριση με τις χώρες τις ΕΕ,ΗΠΑ,Ην.Βασιλειο κλπ.προηγμενες χώρες. Ηγείται η Β.Κορεα του αριστερου “ασυγκριτου “Κιμ Γιονγκ Χουν (με πολλούς θαυμαστές στην πατριδα μας).Η Βενεζουέλα του Μαδουρο,του οποίου το “δημοκρατικό καθεστώς “ονειρεύονται κάμποσοι στην χώρα μας και τέλος να μην ξεχάσω τους ισλαμοφασιστες της Άγκυρας και της Τεχεράνης,οι οποίοι τρομαξαν τον ιό και δεν τόλμησε να περάσει τα σύνορα τους.Μπορει να πληροφορήθηκε ότι θα τον καταπολεμησουν με πετιμέζι μουρων, που έλεγε και μια ψυχή και σου λέει άσε δεν τα βγάζω περα με δαύτους ας πάω αλλού…Αυτά προς αποκατάσταση της αδικίας…Με εκτίμηση

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα