Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Πάλη” σε τρία μέτωπα

■ Ανάκαμψη της οικονομίας, τήρηση κανόνων για την κλιματική αλλαγή, αυτοδύναμο σύστημα Υγείας

O συμβιβασμός της ανάκαμψης της Οικονομίας με την τήρηση των κανόνων του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και την εξασφάλιση ενός υγιούς αυτοδύναμου υγειονομικού συστήματος με κορμό το κράτος, αποτελεί το στοίχημα για το επόμενο διάστημα.
Mιλώντας για τις “Προκλήσεις την μετά covid εποχή” στο “7ο Διεθνές Συνέδριο Διαχείρισης Βιομηχανικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων” που ξεκίνησε στον Πλατανιά ο οικονομολόγος, πανεπιστημιακός και πρώην Υπουργός κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης επιχείρησε να περιγράψει την επόμενη ημέρα για την οικονομία.
«Όλοι ελπίζαμε ότι μέχρι τέλος του Ιουνίου θα είχε εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην Ευρώπη και παγκοσμίως και θα είχε ελεγχθεί κατά κάποιο τρόπο η πανδημία λόγω και της ανοσίας της αγέλης. Όμως οι μεταλλάξεις του ιού καθυστερούν τον έλεγχο της πανδημίας και ενδεχομένως τον Σεπτέμβριο τα κρούσματα να αυξηθούν και να αναγκαστούν οι κυβερνήσεις να πάρουν ξανά περιοριστικά μέτρα. Μέτρα που θα καθυστερήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας, θα απαιτηθούν περισσότεροι πόροι για τη στήριξη της από τις κυβερνήσεις, θα αυξηθούν τα ελλείμματα και το χρέος. Σίγουρα θα είναι προβληματική η έξοδος από την πανδημία», είπε στα “Χ.Ν.” ο κ. Ρουμελιώτης.

ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μιλώντας για την κατάσταση στην Ελλάδα ο κ. Ρουμελιώτης υπογράμμισε πως το πρόβλημα για τη χώρα είναι «πως το 95% των επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες. Τα μέτρα που πήρε το κράτος σαφώς και έπρεπε να εφαρμοστούν για να ενισχυθεί το παραγωγικό σύστημα σε αυτή τη φάση. Ωστόσο έχουν συσσωρευτεί πάρα πολλά χρέη των επιχειρήσεων και φορολογικά και είχαμε αναστολές ασφαλιστικών πληρωμών και νέα χρέη προς τις τράπεζες. Το δύσκολο είναι πως θα βγεις από αυτήν την κατάσταση ώστε να μην καταρρεύσει το σύστημα, να μην αυξηθούν οι πτωχεύσεις ! Το πλάνο του Ταμείου Ανάκαμψης της χώρας μας είναι ένα είναι ένα πλάνο επενδυτικό που αφορά λίγες επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν επενδυτικά σχέδια και να προχωρήσουν στην ψηφιοποίηση της οικονομίας και να απαντήσουν στις ενεργειακές και κλιματικές προκλήσεις. Το 95% τι θα κάνουν; Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως χώρα».
Περιγράφοντας την διεθνή κατάσταση σημείωσε υπάρχουν χώρες που τα πάνε καλύτερα, «φαίνεται ότι τα πράγματα στις ΗΠΑ μετά και την εκλογή του Μπάιντεν θα εξελιχθούν προς το καλύτερο. Αντίθετα θα είναι δυσκολότερα στην Ευρώπη γιατί οι διάφορες χώρες δεν συντονίζονται μεταξύ τους. Είδαμε χώρες τουριστικές όπως η Ιταλία, η Ισπανία, να Ελλάδα να απελευθερώνουν τις μετακινήσεις για τους τουρίστες με αποτέλεσμα να έχουμε αυξημένα κρούσματα και το Σεπτέμβριο να φτάσουμε πιθανόν σε πολύ μεγάλα νούμερα κρουσμάτων και ασθενών». Παράλληλα ο οικονομολόγος τόνισε πως ο Μπάιντεν αναγγέλοντας ένα μεγάλο σχέδιο ενίσχυσης της ανάκαμψης επιχειρεί να καλύψει το έλλειμμα των ΗΠΑ σε ορισμένες υποδομές, να ενισχύσει την στρατηγική ανάσχεσης της Κίνας και να γίνει πιο παραγωγική και πιο ανταγωνιστική η αμερικανική οικονομία απέναντι στη χώρα αυτή.
«Η Ευρώπη βλέπει το ζήτημα γεωοικονομικά ,με βάση τα συμφέροντα της Γερμανίας που είναι η μεγάλη δύναμη που θέλει να έχει καλές σχέσεις με την Κίνα που είναι μια μεγάλη αγορά, που τα προϊόντα της εξάγονται εκεί και δεν θέλει να συγκρουστεί μαζί της παρότι ο Μπάιντεν άσκησε πίεση στα πλαίσια του ΝΑΤΟ να ευθυγραμμιστούν όλες οι χώρες της Συμμαχίας απέναντι στη Κίνα.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι πως θα συμβιβάσουμε την ανάκαμψη της οικονομίας, με την τήρηση των κανόνων του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και την εξασφάλιση ενός υγιούς και αυτοδύναμου υγειονομικού συστήματος με κορμό το κράτος καθώς αποδείχθηκε από την πανδημία ότι μόνο το κράτος μπορεί να προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε την ταχύτερη δυνατή μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία. Είναι τρία μέτωπα που πρέπει να παλέψεις ταυτόχρονα. Όποια χώρα το επιτύχει τόσο πιο γρήγορα θα βγει από αυτήν την κρίση της πανδημίας» κατέληξε ο κ. Ρουμελιώτης.

ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΟΥ COVID

Στο πλαίσιο του συνεδρίου που σήμερα βρίσκεται στην τρίτη ημέρα των εργασιών του ανοίγει ως θέμα συζήτησης το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων του covid. O πρόεδρος του συνεδρίου καθηγητής κ. Ευάγγελος Γιδαράκος υπογράμμισε πως «το πρόβλημα με τα απόβλητα του covid 19 και πως θα μπορέσουμε να τα διαχειριστούμε! Βρισκόμαστε στην αρχή και προσπαθούμε μέσα από τα αποτελέσματα του συνεδρίου να δούμε πως θα μπορέσουμε όλοι μας να βρούμε μια κοινή λύση. Δεν είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί από μια χώρα. Η πανδημία μας απέδειξε πως δεν υπάρχουν σύνορα, ξεκίνησε από την Κίνα και εξαπλώθηκε σε όλη την υφήλιο. Για αυτό και η λύση πρέπει να προέρχεται συνολικά από όλες τις χώρες.»
Το συνέδριο διοργανώνεται από το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και το Πανεπιστήμιο Tsingua του Πεκίνου.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα