Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

Πάλι ο Περιφερειακός Τύπος στο στόχαστρο!

«Με αφανισμό απειλείται ο Περιφερειακός Τύπος της χώρας, όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (Σ.Η.Π.Ε.), ο οποίος εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες καθημερινές εφημερίδες της ελληνικής επαρχίας»
(Χ.ν., 7-5-2019)

ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ, η έντυπη εφημερίδα περνάει μεγάλη και παρατεταμένη κρίση, όπως και όλοι μας. Περισσότερο πλήττεται ο επαρχιακός Τύπος που δεν έχει ερείσματα σε κόμματα, επιχειρηματίες «χορηγούς» ή «εργολάβους των ειδήσεων» αφού συνήθως η έκδοση μιας τοπικής εφημερίδας αποτελεί προσωπικό μεράκι ορισμένων εραστών της δημοσιογραφίας και της αλήθειας. Αλλά, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, ο περιφερειακός Τύπος θεωρείται «αποπαίδι» της κρατικής ενημέρωσης, γι’ αυτό και οι ποικίλες κρατικές ενισχύσεις προς αυτόν (κρατικές διαφημίσεις, ανακοινώσεις, πλειστηριασμοί κ.λπ.) είναι μηδενικές.

ΣΗΜΕΡΑ, όπως επισημαίνεται από τον Σ.Η.Π.Ε. (7-5-19), το κράτος επιβάλλει «νέα αύξηση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών στον εκδοτικό κλάδο, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται οικονομικά, ειδικά οι επαρχιακές εφημερίδες, και να «υποθηκεύεται η αναγκαία μετάβαση των επιχειρήσεων Τύπου στη νέα εποχή». Αν συνυπολογίσουμε και τις συνεχείς καταργήσεις (κατά τα μνημονιακά χρόνια) όσων ευνοϊκών ρυθμίσεων υπήρχαν, όλα αυτά δεν απειλούν με εξαφάνιση ακόμη και «υγειών» εφημερίδων και φυσικά και των εργαζομένων σ’ αυτές;

ΣΕ ΜΙΑ εποχή που τείνουν να κυριαρχήσουν «οι ψευδείς ειδήσεις» που συνήθως εκπορεύονται άνωθεν και διοχετεύονται έντεχνα μέσω των «κοινωνικών δικτύων», νομίζουμε πως η έντυπη εφημερίδα είναι η μόνη που παραμένει αναγκαία για τον πολίτη, ώστε να διασταυρώνει μια πληροφορία για την αλήθειά της.

Η (ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, αντί να προστατεύσει τον πολίτη από κάθε πηγή fake news που πληθύνονται στο διαδίκτυο, και να ενισχύσει τον έντυπο Περιφερειακό Τύπο ώστε να έχει «σωστά ενημερωμένους πολίτες», δείχνει με τη στάση της να επιδιώκει το κλείσιμο και των ελάχιστων εφημερίδων της Περιφέρειας. Ισως, επειδή είναι το μόνο μέσο που παρέχει ακόμη «έγκριτη», «έγκαιρη» και «έγκυρη» ενημέρωση, τουλάχιστον στα τοπικά θέματα.

ΑΝ, ΛΟΙΠΟΝ, στόχος των κυβερνώντων είναι η «μονοδρόμηση» της πληροφόρησης των πολιτών με το «γονάτισμα» και του εναπομείναντος περιφερειακού Τύπου, μέσω της βαριάς φορολογίας, τότε μάλλον έχουμε πρόβλημα δημοκρατίας. Οπότε θα πρέπει και οι πολίτες να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση. Σε άλλες χώρες ο περιφερειακός Τύπος ενισχύεται ποικιλοτρόπως (συνήθως με οικονομικές επιχορηγήσεις) από τις κυβερνήσεις: για να ακούγεται και η φωνή της Περιφέρειας. Εδώ, απλά καλούμαστε να ψηφίσουμε, κοντά στα άλλα και για τη δημοκρατία στην… Ευρώπη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα