Δευτέρα, 14 Ιουνίου, 2021

Παίρνοντας “γεύση” από τη Μάχη της Κρήτης

■ Συλλεκτικά κουτιά με μπισκότα κυκλοφορεί ο οργανισμός υποστήριξης των Βετεράνων του Αυστραλιανού Στρατού

Τα συλλεκτικά κουτιά της Returned and Services League of Australia (ο Οργανισμός υποστήριξης των Βετεράνων του Αυστραλιανού Στρατού) προσφέρθηκαν στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.

Στη Μάχη της Κρήτης είναι αφιερωμένα τα συλλεκτικά κουτιά με μπισκότα που κάθε χρόνο κυκλοφορεί η Returned and Services League of Australia (Ο οργανισμός υποστήριξης των Βετεράνων του Αυστραλιανού Στρατού).

Μια από τις εικόνες με τα “Στούκας” πάνω από το λιμάνι των Χανίων.

Σε συνεργασία με την πολύ δραστήρια “Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας” η φετινή θεματολογία των μπισκότων που διατίθενται κάθε χρόνο εδώ και δεκαετίες και τα έσοδα τους πηγαίνουν στις οικογένειες των βετεράνων, είναι αφιερωμένη στα 80 χρόνια της Μάχης!

Λεπτομέρεια από τη ρίψη των αλεξιπτωτιστών.

Χάρις στις προσπάθειες του προέδρου του Ναυτικού Μουσείου κ. Μανώλη Πετράκη, το Μουσείο εξασφάλισε τη φετινή συλλεκτική σειρά και θα εκθέτει τα κουτιά στην αίθουσα που έχει αφιερώσει για τη Μάχη της Κρήτης.

Η εικόνα με τους Αυστραλούς αεροπόρους.

Ειδικότερα:

• Το πρώτο κουτί απεικονίζει το λιμάνι των Χανίων την ώρα που βομβαρδίζεται από τρία Στούκας!

• Το δεύτερο κουτί δίνει μια εικόνα της ρίψης των αλεξιπτωτιστών.

• Στο τρίτο κουτί παρουσιάζεται μια ομάδα Αυστραλών αεροπόρων μπροστά στο Spitfire τους την ώρα που επιστρέφουν από το Ρέθυμνο.

• Στα άλλα τρία κουτιά απεικονίζονται τα πολεμικά μνημεία στην Καμπέρα, το Σίδνευ και τη Μελβούρνη.

«Αναζητώντας πληροφορίες βρήκα ότι τα κουτιά με μπισκότα που βγάζουν κάθε χρόνο οι Αυστραλοί βετεράνοι ήταν αφιερωμένα στη Μάχη της Κρήτης. Έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με την Κρητική Ομοσπονδία Συλλόγων Αυστραλίας -Ν. Ζηλανδίας και μίλησα με τον υπεύθυνο των εκδηλώσεων για τη Μάχη της Κρήτης τον Χανιώτη κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου που είναι και πολύ καλός φίλος του Μουσείου και του ζήτησα να τα αγοράσουμε. Ο ίδιος μου τόνισε πως θα μας τα στείλουν δωρέαν και έτσι έκαναν απλά τους ζήτησα να είναι άδεια, χωρίς μπισκότα για να μην έχουν μεγάλο βάρος και να μην έχουμε θέμα με τα τελωνεία. Παρότι τελικά είχαμε κάποια προβλήματα με τον εκτελωνισμό τα πήραμε το πρωί της Τετάρτης» είπε στα “Χ.Ν.” ο κ. Πετράκης.

Ο ίδιος εξήρε το ρόλο της “Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας” που έχει πρόεδρο τον Ρεθυμνιώτη κ. Αντώνη Τσουρδαλάκη. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που καταφέραμε να έχουμε άλλο ένα συλλεκτικό έκθεμα στο Μουσείο μας. Και διαπιστώνουμε πως πατρίδα έχουμε μια, πατριώτες έχουμε σε όλο τον κόσμο και είναι σημαντικό άνθρωποι μακριά από την πατρίδα να την αγαπούν και να ασχολούνται με αυτήν τόσο πολύ. Ελπίζουμε να τους έχουμε κοντά μας τους ανθρώπους αυτούς το καλοκαίρι ώστε να τους τιμήσουμε όπως πρέπει» δήλωσε ο πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου.

Τα μπισκότα έχουν την δική τους ιστορία!

Τα μπισκότα Anzac (το ακρωνύμιο του στρατιωτικού εκστρατευτικού σώματος Αυστραλών και Νεοζηλανδών) παρασκευάζονται με βρώμη, ζάχαρη, αλεύρι, καρύδα, βούτυρο, σιρόπι, σόδα και νερό. Θεωρούνται εμβληματικά καθώς κατασκευάστηκαν πρώτη φορά από τις συζύγους των στρατιωτών και στέλνονταν με ομαδική αποστολή στους άνδρες του Anzac στο εξωτερικό. Με τα χρόνια η παρασκευή των μπισκότων γίνονταν σε ετήσια βάση και τα έσοδα προσφέρονταν στις οικογένειες των βετεράνων. Το 2017 η θεματολογία των μπισκότων προέρχονταν από μια εικόνα Αυστραλών στρατιωτών να ξεκουράζονται κάτω από τις Καρυάτιδες στο Ερέχθειο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες