22.4 C
Chania
Κυριακή, 15 Ιουνίου, 2025

Παιδότοπος: Πάσχα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες – Ε2 τάξη 11ου Δημ. Σχ. Χανίων

Καλοί µου φίλοι, Χριστός Ανέστη!

Στο κέντρο του σηµερινού Παιδότοπου µια κρητικής τεχνοτροπίας εικόνα της Ανάστασης του Χριστού. Γύρω – τριγύρω της σχετικά µε το Πάσχα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες κείµενα των παιδιών της Ε2 τάξης του 11ου ∆ηµ. Σχ. Χανίων διανθισµένα µε πασχαλινές ζωγραφιές τους. Μεγάλο Σάββατο σήµερα, κι όλοι µας, µικροί και µεγάλοι, ετοιµαζόµαστε ν’ ακούσουµε το «Χριστός Ανέστη!».

 

Να ‘ναι καλά η γνωστή στους αναγνώστες δασκάλα του τµήµατος Χρυσάνθη Αγίου και βέβαια οι µαθήτριες και οι µαθητές της για τις εργασίες τους.

Χρόνια πολλά, χρόνια αναστάσιµα σε όλους!

Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

δάσκαλος – λογοτέχνης

 

Τι γιορτάζουµε το Πάσχα

Την Κυριακή του Πάσχα γιορτάζουµε την Ανάσταση του Ιησού Χριστού τρεις µέρες µετά τη Σταύρωσή του. Αρκετοί θεωρούν ότι η Μεγάλη Εβδοµάδα ξεκινά από τη Μεγάλη ∆ευτέρα µε βάση όµως την ορθόδοξη παράδοση ξεκινά από την Κυριακή των Βαΐων που θυµούµαστε την θριαµβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυµα. Η Μεγάλη Εβδοµάδα  ονοµάζεται Εβδοµάδα των Παθών. Ετυµολογικά η λέξη Πάσχα προέρχεται από το αραµαϊκό «πασ’ά» και το εβραϊκό «πέσαχ» ( διάβαση) κάνοντας δηλαδή αναφορά στο πέρασµα του Χριστού από τον θάνατο στη ζωή.

Γιώργος Τσουχλαράκης

Μαγειρίτσα

Υλικά 1 συκωταριά από µικρό αρνί,1 αντεριά από µικρό αρνί, 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο, 2 ξερά κρεµµύδια, 10 φρέσκα κρεµµυδάκια, 2 µαρούλια , 1 µατσάκι άνηθο, 2 φλιτζάνια ζωµό, κρέατος, 1  φλιτζάνι ρύζι γλασέ Για το αυγολέµονο : 2 αυγά, 2 λεµόνια ,Αλάτι-πιπέρι Εκτέλεση Πλένουµε και ζεµατίζουµε για 10 λεπτά τα έντερα και τη συκωταριά. Ψιλοκόβουµε τα εντόσθια και σοτάρουµε τα κρεµµυδάκια. Προσθέτουµε τη συκωταριά και τα εντεράκια και µετά το ζωµό κρέατος. Σιγοβράζουµε για 15-20 λεπτά. Βάζουµε τον άνηθο, το µαρούλι, το ρύζι, τα πράσινα κρεµµύδια, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουµε για 15 λεπτά. Για το αυγολέµονο χτυπάµε τα ασπράδια και µετά προσθέτουµε έναν έναν τους κρόκους χτυπώντας. Ρίχνουµε λίγο λίγο το χυµό λεµονιού. Ρίχνουµε λίγη µαγειρίτσα στο αυγολέµονο να πάρει τη θερµοκρασία της σούπας και τέλος ρίχνουµε το αυγολέµονο στη µαγειρίτσα.

Ραφαήλ Σκαράκης

Πασχαλινά έθιµα

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου χτυπούν οι καµπάνες καλώντας τους πιστούς στη στολισµένη µε δαφνόφυλλα εκκλησία. Οι άνθρωποι φορούν τα καινούργια τους ρούχα και ανάβουν τις λαµπάδες τους µε το άγιο φως, ακούγοντας τη λειτουργία της ανάστασης. Γυρίζοντας στο σπίτι τους σταυρώνουν µε το άγιο φως το πάνω µέρος της εξώπορτας. Το απόγευµα  της Κυριακής του Πάσχα γίνεται η δεύτερη ανάσταση και το ευαγγέλιο διαβάζεται σε 12 γλώσσες συµβολίζοντας την ενότητα των εθνών. Στα σπίτια µαζεύονται οι οικογένειες τρώγοντας αρνί και τσουρέκι, τσουγκρίζοντας αυγά. Γιορτάζοντας την ανάσταση του Χριστού στήνουν και  χορό.

Βασίλης Ψυλλάκης

Πάσχα σε διάφορες χώρες του κόσµου

Στο Όστερµπρουν της Ελβετίας έχουν ως έθιµο να διακοσµούν τα πηγάδια και τις βρύσες βάφοντας τις όψεις των πηγών και στολίζοντας τες µε λουλούδια και αυγά του Πάσχα.  Ως έθιµο ξεκίνησε από την Φραγκονική Ελβετία  τον δεύτερο αιώνα. Στην Αγγλία ως παράδοση έχουν να ντύνεται ένας ενήλικας, λαγός και να κρύβει παντού πασχαλινά αυγά,ώστε αργότερα τα παιδιά να τα ψάξουν να τα βρουν και να τα βάλουν σε ένα καλαθάκι που κρατάνε. Επίσης ψήνουν τσουρέκια µε σταφίδες και έπειτα τα γεµίζουνε µε άσπρη σοκολάτα. Μια ακόµα παράδοση τους είναι να  κατρακυλούν αυγά από έναν λόφο µέχρι να σπάσουν. Στη Σουηδία το Πάσχα τα αγοράκια ντύνονται παππούδες και τα κοριτσάκια µάγισσες ή γιαγιάδες, χτυπούν τις πόρτες στη γειτονιά, εύχονται καλό Πάσχα και  οι γείτονες τους δίνουν γλυκά ή χρήµατα. Στη Ρωσία τη µεγάλη Παρασκευή ψήνουν τσουρέκια, µπισκότα και το παραδοσιακό τους κέικ. Μετά την ανάσταση ανάβουν φωτιά γύρω από την εκκλησία και χορεύουν παραδοσιακούς χορούς. Στην Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία το Μεγάλο Σάββατο οι άντρες  βρέχουν τις γυναίκες τους  µε νερό. Το Πάσχα στη Γαλλία τα αυγά είναι πρωταγωνιστής των γαλλικού εθίµου. Στην πόλη Χακς κατασκευάζουν µια τεράστια οµελέτα µε τεσσεράµισι χιλιάδες αυγά.

Γιώργης Σπανάκης,Γιώργος Μπουρδαντωνάκης, Κώστας Μαλανδράκης

Εβραϊκό Πάσχα

Το εβραϊκό Πάσχα είναι µια πολύ σηµαντική γιορτή των Εβραίων και αφορά την απελευθέρωση του Ισραήλ από την Αίγυπτο που σηµαίνει πέρασµα. Οι χριστιανοί πήραν το Πάσχα από τους Εβραίους αλλά του έδωσαν δικά τους στοιχεία εορτασµού. Την περίοδο του Πάσχα  γιορτάζεται το πέρασµα του χριστού από τη γη, είναι η ζωή στην Ανάστασή του οπότε οι πιστοί προετοιµάζονται µε νηστεία και προσευχή και αναπαριστούν αυτό το θείο δράµα την µεγάλη εβδοµάδα.

Ειρήνη Τραχαλάκη

Κουλουράκια Πασχαλινά

Υλικά 5 αυγά,900 γρ βούτυρο, 2 1/2 ποτήρια ζάχαρη, 1 ποτήρι γάλα (χλιαρό), 1 φακελάκι αµµωνία, 1 φακελάκι baking powder, 3 βανίλιες. ξύσµα από ένα πορτοκάλι, 2 κιλά περίπου αλεύρι γ. ο. Χ, 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση Χτυπάµε το βούτυρο µε την ζάχαρη πολύ καλά να αφρατέψει και στην συνέχεια ρίχνουµε ένα ένα τα αυγά. ∆ιαλύουµε την αµµωνία µέσα στο χλιαρό γάλα ρίχνουµε αυτό το µείγµα στο µείγµα µε τα αυγά την ζάχαρη και το βούτυρο. Ρίχνουµε το αλεύρι σιγά σιγά ενώ το έχουµε κοσκινίσει προσθέτουµε το baking powder και τις βανίλιες. Ζυµώνουµε πολύ καλά και πλάθουµε το µείγµα είτε στο χέρι µε δικά µας σχέδια είτε σε µηχανή χειρός. Ψήνουµε για 15 – 20 λεπτά στον αέρα (δύο δύο ταψιά) στους 180 βαθµούς.

Πηγή Ντόβα


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα