Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Παιδότοπος: Ε1 τάξη 3ου Δημ. Σχ. Χανίων

Ο Μηνάς Βιντιάδης μας γνωρίζει τον Μότσαρτ

 

Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Για μια ξεχωριστή δράση μέσα απ’ την οποία γνώρισαν τον Μότσαρτ και απόλαυσαν τη μουσική του, μας κάνουν λόγο στον σημερινό Παιδότοπο, η γνωστή στους αναγνώστες της σελίδας δασκάλα Ευαγγελία Φουντουλάκη και τα Πεμπτάκια της, του 3ου Δημ. Σχ. Χανίων.
Για την επίσκεψη του και καλού μου φίλου, διακεκριμένου δημοσιογράφου και καταξιωμένου συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη και στην τάξη τους, και την παρουσίαση του βιβλίου του “Μια μέρα με τον Μότσαρτ” συγκεκριμένα. Να παρακαλούν να μην τελειώσει ποτέ αυτή η συνάντηση φανταζόμουν να εύχονται τα Πεμπτάκια του Τρίτου, βλέποντας τον Μηνά στην φωτογραφία μαζί τους…

Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος

Μια μέρα με τον Μηνά Βιντιάδη…

Όταν η κλασική μουσική συναντάει τη συγγραφή, οι νότες γίνονται λέξεις και εικόνες, που γαληνεύουν την ψυχή και προσφέρουν πολιτισμό. Ο λόγος για το νέο βιβλίο του γνωστού δημοσιογράφου και συγγραφέα, Μηνά Βιντιάδη, «Μια μέρα με τον Μότσαρτ», τον οποίο με μεγάλη χαρά υποδέχθηκαν οι μαθητές του τμήματος Ε1, του 3ου Δημ. Σχ. Χανίων και οι εκπαιδευτικοί τους, την Τρίτη, 16 Μαΐου στην τάξη μας.
Από την αυλή του σχολείου μας, όταν λάβαμε τα δύο του βιβλία ταχυδρομικώς και με μεγάλη αγωνία ανοίξαμε το φάκελο, ταξιδέψαμε με τα διάσημα έργα του Μότσαρτ, την Ωδή στη χαρά, την Όπερα του βασιλιά Ιδομενέα της Κρήτης, τον Μαγικό αυλό, τους Γάμους του Φίγκαρο, το Ρέκβιεμ. Μεταφερθήκαμε στη Βιέννη, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Παρίσι. Ονειρευτήκαμε δουκάτα και επαύλεις, τεράστιες αίθουσες συναυλιών, χρυσοστολισμένες και γεμάτες με κομψές κυρίες και καλοντυμένους κυρίους με ευγενική καταγωγή.
Χάρη σ’ αυτό το καταπληκτικό βιβλίο «Μια μέρα με το Μότσαρτ», οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ποιοτική κλασική μουσική, να συμμετέχουν, έστω και νοερά, στην καθημερινή ζωή αυτού του σπουδαίου συνθέτη, να γνωρίσουν τα μέλη της οικογένειάς του και της διάφορες φάσεις της ζωής του, κατανοώντας πως ήταν ένα μικρό παιδί που πέρασε διάφορες δυσκολίες, όπως όλοι οι άνθρωποι. Επίσης, η άμεση και διαδραστική επαφή των παιδιών με τον εμπνευσμένο δημιουργό πολλών βιβλίων για ενήλικες και παιδιά καθώς και θεατρικών έργων, ο οποίος επέλεξε να χρησιμοποιήσει στην επίσκεψή του αυτή το θεατρικό παιχνίδι και τη γνήσια δική του κατάθεση ψυχής, ουσιαστικά άνοιξε «δρόμους» στη φαντασία, τη δημιουργία και την έμπνευση…
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Μηνά Βιντιάδη για την πολύτιμη αυτή εμπειρία, που πρόσφερε στους μαθητές μας καθώς και τη συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου, κα Αθηνά Ντούλια, για την διοργάνωση της πολύ σημαντικής αυτής δράσης. Τέλος, ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά τον ακούραστο δάσκαλο – λογοτέχνη Βαγγέλη Κακατσάκη, για τη μοναδική ιδέα, την επιλογή του τμήματός μας και την απρόσκοπτη συνεργασία του.

Η δασκάλα της τάξης
Ευαγγελία Φουντουλάκη

Οι εντυπώσεις των παιδιών…

«Σήμερα, ο συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης μας παρουσίασε το πιο πρόσφατο βιβλίο του «Μια μέρα με τον Μότσαρτ». Το θεωρώ πολύ ενδιαφέρον και σημαντικό, γιατί μπορούμε να το διαβάσουμε εμείς τα παιδιά, να μάθουμε για τη μουσική, να περάσουμε όμορφα και να διασκεδάσουμε.»
Μαρί Αβετισιάν

«Μου έκανε εντύπωση πόσο φιλικός και χαλαρός ήταν ο κ. Βιντιάδης. Επίσης, ήταν πολύ ευγενικός.»
Ν. Γιαννακάκης

«Είμαι πολύ χαρούμενη, που γνωρίζω έναν συγγραφέα. Μου άρεσαν πολύ τα παιχνίδια που παίξαμε και ο τρόπος, που απαντούσατε στις ερωτήσεις μας.»
Νικολέτα Χαβρέ

«Σήμερα στην τάξη μας ήρθε ένας γνωστός συγγραφέας, ο κ. Μηνάς Βιντιάδης. Μου άρεσε η δράση αυτή επειδή μάθαμε για τη ζωή και το έργο του Μότσαρτ.»
Αντώνης Καστρινάκης

«Θεωρώ αυτό το βιβλίο πολύ σημαντικό, γιατί μιλάει για έναν διάσημο συνθέτη, τον Μότσαρτ και γιατί μπορούμε να μάθουμε πολλά πράγματα για τη μουσική.»
Άγγελος Μεντάκης

«Μου άρεσε που κάναμε ερωτήσεις στον συγγραφέα και μου έκανε εντύπωση που ήρθε από τόσο μακριά και πως ταξιδεύει σε τόσο πολλές χώρες.»
Γιασεμή Παπαχρήστου

«Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Βιντιάδη που μας χάρισε τα πολύ ενδιαφέροντα βιβλία του: «Μια μέρα με τον Μότσαρτ» και «Μια μέρα με τον Μπετόβεν». Ήταν τιμή μας που επισκέφτηκε το Ε1 και μίλησε μαζί μας».
Νεφέλη Μπουντρογιάννη

«Αν μπορούσα, θα ρωτούσα τον συγγραφέα ιδέες και βοήθεια για να γράψω τα δικά μου βιβλία.»
Νικόλας Μπουδάκης

«Περισσότερο απ΄ όλα μου άρεσε το θεατρικό που κάναμε για την οικογένεια του Μότσαρτ και τη συνάντησή του με τον Μπετόβεν. Πέρασα πολύ ωραία και θα ήθελα να γνωρίσω κι άλλους συγγραφείς.»
Ελένη Μαρινάκη

«Μέσα απ’ αυτό το βιβλίο τα παιδιά μπορούν να καταλάβουν πόσο ωραία είναι η μουσική και πόσο σημαντικός είναι ο Μότσαρτ.»
Σοφία Γαρεφαλλάκη

«Θεωρώ το βιβλίο «Μια μέρα με τον Μπετρόβεν» πολύ σημαντικό, γιατί είναι ένας πολύ σπουδαίος συνθέτης κλασικής μουσικής. Το πιο περίεργο και δύσκολο είναι πως παρόλο που ήταν κουφός, έγραφε πολύ ωραία μουσική, η οποία έμεινε στην ιστορία μέχρι και σήμερα. Επίσης, ο κ. Βιντιάδης αφιέρωσε έναν ολόκληρο χρόνο για να γράψει αυτό το βιβλίο, πράγμα που σημαίνει πως ξέρει τα πάντα για τον Μπετόβεν.»
Ηρυσσέας Προεστάκης – Καρτάκης

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης γεννήθηκε το 1957 στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου και μεγάλωσε στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κάσο, προτού εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα. Εργάστηκε από το 1984 στην εφημερίδα “Τα Νέα” ως συντάκτης ύλης, υπεύθυνος του πολιτιστικού τομέα και διευθυντής σύνταξης στο ιστορικό περιοδικό “Ταχυδρόμος” ενώ για περισσότερα από είκοσι χρόνια έγραφε και παρουσίαζε την εκπομπή “Λόγος Περιοδεύων” στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνία. Σήμερα συνεργάζεται με την εφ. “Το ποντίκι” Έχουν εκδοθεί πολλά βιβλία του, μεταξύ αυτών πέντε μυθιστορήματά του (τελευταίο “Το ρίφι,”Ελληνικά Γράμματα”) Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί στα πιο σημαντικά ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά και έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά..


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα