Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

Παιδότοπος

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΟΥΔΑΣ
Αποχαιρετώντας τη διευθύντριά μας Μαρία Μαράκη

 

Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!Με μια ιδιαίτερα συγκινητική τελετή αποχαιρέτησαν την για πολλά χρόνια διευθύντρια τους Μαρία Μαράκη, που συνταξιοδοτήθηκε ύστερα από 37 χρόνια υπηρεσίας, οι συνάδελφοι της στο ΓΕΛ Σούδας, με τη λήξη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Σ’ αυτήν την Ωραία ως Ελληνίδα – Δασκάλα που άφησε το στίγμα της σ’ όλα τα σχολεία που υπηρέτησε είναι αφιερωμένος ο σημερινός Παιδότοπος.
«Οι δάσκαλοι/ δεν είμαστε μόνο συνδικαλιστές του μισθού/ είμαστε δημιουργοί και φορείς πολιτισμού…». Και αυτοί οι στίχοι του δασκάλου – ποιητή Κώστα Καλαμπανίδα στον νου μου, ενώ ετοίμαζα τη σελίδα, που περιλαμβάνει ένα μικρό μόνο μέρος απ’ το υλικό που έφτασε στα χέρια μου.
Κατ’ εξοχήν δημιουργός και φορέας πολιτισμού, κατά κοινή ομολογία, η ιδιαίτερα γνωστή, προπάντων στην κοινωνία της Σούδας, για την ευρύτερη κοινωνική της προσφορά Μαρία Μαράκη.
Ευλογία και για μένα, όπως και για όλους τους συναδέλφους και τους μαθητές της, η γνωριμία μας. Ευλογία η όλη προσφορά της στην ελληνική παιδεία! Καλή συνέχεια στις επάλξεις του “χρέους”, όπως εσύ το αντιλαμβάνεσαι, καλή μου φίλη!

Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος

 

Σαν σε κινηματογραφική ταινία προβάλλουν από μπροστά μου σκηνές από τα διάφορα σχολεία που άφησα ένα κομμάτι από την ψυχή μου κατά την πολύχρονη παρουσία μου στην Εκπαίδευση.
Πρώτος σταθμός ένα σχολείο, όπως το είχα ονειρευτεί, το Γυμνάσιο Βάμου. Στη συνέχεια υπηρέτησα σε διάφορα Λύκεια και Γυμνάσια της πόλης για να καταλήξω τελικά στο Γενικό Λύκειο Σούδας από το οποίο αφυπηρέτησα μόλις.
Καράβια στο πέλαγο της αναζήτησης της γνώσης οι σχολικές τάξεις με ανοιχτά τα βιβλία του ήλιου στα θρανία, μελίσσια ζωής και ζωντάνιας οι σχολικές αυλές, ζεστό καταφύγιο οι αίθουσες των συλλόγων Διδασκόντων στις επαγγελματικές και παιδαγωγικές μου αναζητήσεις.
Πολύτιμα κειμήλια για μένα οι πλούσιες συγκινήσεις και οι μοναδικές εμπειρίες της δασκαλοσύνης εντός και εκτός της αιθούσης.
Τώρα λοιπόν, που ετοιμάζομαι να ανοίξω ένα νέο κεφάλαιο στην ζωή μου, φεύγω κρατώντας γερά στη χούφτα μου το αλφαβητάρι του ονείρου, που διάβασα στα μάτια των παιδιών, τις γελαστές καλημέρες τους, το φως που με γέμιζαν οι ιδέες τους και τα εφηβικά καρδιοχτύπια τους. Ακόμα κρατώ μαζί μου την αγωνία των γονιών για το αύριο των παιδιών τους.
Αγκάθι στην ψυχή μου τα ανεκπλήρωτα όνειρα των παιδιών και η πικρή γεύση από την απουσία ουσιαστικής στήριξης του εκπαιδευτικού και του Δημοσίου σχολείου από την πλευρά της Πολιτείας.
Πολύτιμο φυλακτό το αποτύπωμα της αγάπης που πήρα και έδωσα στους αγαπημένους μου συναδέλφους.

Μαρία Μαράκη

[…] Δεν είναι μόνο η ευσυνειδησία, το φιλότιμο, η καλή προαίρεση που τη διακρίνει, αλλά και κάτι βαθύτερο που διαπερνά όλες τις ενέργειες και διαποτίζει τη συμπεριφορά της Μαρίας: Είναι η αξιακή της συγκρότηση, το πνεύμα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης προς τους συναδέλφους αλλά κυρίως, προς τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με ανάγκες για οικονομική , κοινωνική ή ψυχολογική υποστήριξη. Πιστή η ίδια στο ιδεώδες του εθελοντισμού, παρότρυνε τους μαθητές και τις μαθήτριες σε στάσεις και δράσεις κοινωνικής προσφοράς.
Δεν είναι τυχαίο που κι εγώ, ως καθηγητής επί σειρά ετών σ’ αυτό το σχολείο, είχα πάντα την αίσθηση πως η λειτουργία του δεν είναι απλά ένας αυτοματισμός, μια τυπική εφαρμογή υπουργικών εγκυκλίων και διατάξεων, αλλά ένα όραμα-πρόκληση διαρκούς και ουσιαστικής προσφοράς παιδείας στα μαθητικά νιάτα της Σούδας.”

(Απόσπασμα από την αποχαιρετιστήρια ομιλία του καθηγητή Γιώργου Ζυμβραγουδάκη, Λύκειο Σούδας, 28.6.2021)

 

[…] Συνοδοιπόροι, συνάδελφοι, συναγωνιστές στο λατρεμένο μας τόπο βρεθήκαμε μαζί και πολεμήσαμε από το ίδιο μετερίζι για το καλό των μαθητών μας.
«Με εμπνέεις», μου έλεγες, όταν γράφαμε μαζί.
«Με εμπνέεις», γιατί σε θαυμάζω, σου λέω τώρα.
Το έργο σου δεν τέλειωσε, αντίθετα τώρα αρχίζει! Ξανοίγεται σε καινούριους δρόμους και το παραμύθι συνεχίζεται! Ξέρεις, ο δάσκαλος επηρεάζει την αιωνιότητα και κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την πορεία του.
Η ταπεινότητα σου σε έκανε σπουδαία, ο σεβασμός σε ανέδειξε σε σπουδαίο άνθρωπο, η ειλικρίνεια σε έκανε ξεχωριστή, η απλότητα σε έκανε μοναδική.
Στους ανθρώπους που μας κάνουν πνευματικά ανώτερους και στέκονται δίπλα μας, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, χωρίς αντάλλαγμα. Εσύ το αξίζεις! Τώρα πια, με ασημένια μαλλιά, όπως σου αρέσει να λες, μπορεί να συμπορευτούμε σε νέους δρόμους! Ποιος ξέρει…

Μαρία Γ. Βενιανάκη
(καθηγήτρια)

[…] Είναι μια καθηγήτρια που αγαπάει να διδάσκει και δεν έχανε ευκαιρία να το κάνει και ως διευθύντρια. Με τη διευθυντική της ιδιότητα πάσχιζε καθημερινά ώρες ατέλειωτες για την πρόοδο και την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Της οφείλουμε όλοι ένα μεγάλο Ευχαριστώ και της ευχόμαστε καλή συνέχεια. Είμαστε σίγουροι ότι θα βρει να κάνει ενδιαφέροντα και δημιουργικά πράγματα για την ίδια και τον κοινωνικό της περίγυρο.
Αναστασία Μπελιβάνη (μαθήτρια)

[…] Επίσης ήταν εκείνη που μας ωθούσε στο να γνωρίσουμε καινούρια πράγματα και να ζήσουμε πρωτόγνωρες εμπειρίες, αφού μαζί της πραγματοποιούσαμε εξωδιδακτικά προγράμματα και εκδρομές κοντά στη φύση στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Αλλά ήταν και αυτή που μας έμαθε τοπική και όχι μόνο Ιστορία. Για όλους αυτούς τους λόγους πιστεύω ότι διεύρυνε την αντίληψη και τον τρόπο σκέψης μας.

Βαγγελιώ Βεργεράκη (μαθήτρια)

[…] Προσωπικά, εκτίμησα ιδιαίτερα την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπο μου. Ακόμα, από τις φορές που μας απασχόλησε στην τάξη, διαπίστωσα πως πρόκειται για εκπαιδευτικό αφοσιωμένη στο ρόλο της με όλη τη δύναμη της ψυχής της. Φανερό ήταν, επίσης, το ενδιαφέρον της για κάθε ζήτημα, είτε στη σχολική, είτε στην προσωπική μας ζωή. Προς το τέλος της σχολικής χρονιάς, θέλοντας, να ζωντανέψουμε τους τοίχους του σχολείου, μας ζήτησε να τους ζωγραφίσουμε. Έγινε με προθυμία, με τα πιο όμορφα χρώματα…
Της εύχομαι καλή συνέχεια σε ό,τι κι αν στοχεύει για το μέλλον!

Δέσποινα Βενιανάκη (μαθήτρια)

Η δραστήρια και δημιουργική διευθύντριά μας μετέτρεψε τη φοίτησή μας στο Λύκειο Σούδας σε μια αξέχαστη και πολύτιμη εμπειρία. Χαρισματική, δυναμική, γεμάτη ζεστασιά και κατανόηση βοηθούσε αγόγγυστα όποιον από εμάς το είχε ανάγκη.
Οι εκπαιδευτικές εκδρομές και τα πρωτοπόρα προγράμματα ανταλλαγής μαθητών που η ίδια επιμελήθηκε θα μείνουν βαθιά χαραγμένα στη μνήμη μας. Την ευχαριστούμε που μας βοήθησε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας και να φτάσουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας.

Μαργαρίτα Καπετανάκη (μαθήτρια)

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες