Τρίτη, 18 Μαΐου, 2021

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας vol. 2

Χτες η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας και αποφάσισα να γράψω για τις γυναίκες που γνωρίζουμε, που έχουμε δίπλα μας, που μας είναι γνώριμες. Όμως, υπάρχουν και κάποιες άλλες γυναίκες, λιγότερο προσιτές και λιγότερο προνομιούχες από εμάς. Γυναίκες που δεν μας παρουσίασαν ως πρότυπα στη νεαρή μας ηλικία, γιατί εξυπηρετεί περισσότερο η γυναίκα να είναι όμορφη και όχι δυνατή.
Σαν σήμερα, λοιπόν, η διάσημη κούκλα Barbie κάνει το ντεμπούτο της. Μία κούκλα που έχει γίνει η καλύτερη φίλη των μικρών κοριτσιών και για πολλές ενήλικες ένα πρότυπο ομορφιάς και θηλυκότητας. Αδύνατη, ξανθιά, με μπλε μάτια και μακρυά πόδια.
Προσωπικά ελάχιστες τέτοιες έχω γνωρίσει στη ζωή μου, όμως πολλές περισσότερες που θα ήθελαν να της μοιάσουν. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις γυναίκες που θα μιλήσουμε σήμερα.
Μαυροφορεμένες Xειμώνα Kαλοκαίρι, με μακρυά ένδυση που καλύπτει ακόμη και το κεφάλι και το μόνο εμφανές σημείο του σώματός τους είναι τα μάτια τους. Γυναίκες που από επιλογή ζουν έτσι τη ζωή τους. Μία επιλογή που δεν κατάφεραν να πάρουν ποτέ, αφού γεννήθηκαν με αυτήν.
Διαφορετικές από τις άλλες, με άλλες αξίες και ξένο τρόπο ζωής σε σχέση με το δικό μας, με τις οποίες όμως μοιραζόμαστε τον ίδιο ουρανό, την ίδια γη, το ίδιο είδος, παρ’ όλο που τους φέρονται με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να αμφισβητήσουν ακόμα και την ίδια τους τη φύση.
Χτες γιόρταζαν κι εκείνες οι γυναίκες. Δεν ξέρω αν άκουσαν χρόνια πολλά… Νομίζω ότι έχουν ανάγκη να ακούσουν «Θα σε βοηθήσω… Θα μιλήσω για σένα… Θα σε προστατεύσω…».
Πολλές γυναίκες στον κόσμο θα έδιναν και την ψυχή τους για να ακούσουν αυτές τις λέξεις. Γυναίκες που μόλις έκαναν μαστεκτομή και άρχισαν να αναζητούν ξανά τον εαυτό τους. Γυναίκες που μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά τους, που παλεύουν με τις αρρώστιες τους, που τα χάνουν.
Γυναίκες που υποβάλλουν τον εαυτό τους σε εξωσωματικές ξανά και ξανά. Γυναίκες που βιάζονται επειδή είναι γυναίκες και που παραγκωνίζονται από την παιδεία για τον ίδιο λόγο.
Γυναίκες που δέχονται απρεπή σχόλια για την εμφάνισή τους και που πρέπει να ταπεινώνονται καθημερινά από τα βλέμματα και τις σκέψεις των αντρών.
Γυναίκες σε όλο τον κόσμο, λευκές, μαύρες, κίτρινες. Ολες πανέμορφες, όλες μοναδικές, που επιθυμούν να τις ακούσουμε.
Σε όλες αυτές…
Τις καλύτερες ευχές μου!
*www.meaformhtagegonota.com

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες