Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Παγκόσμια επιτυχία για το Πολυτεχνείο Κρήτης

Παγκόσμια επιτυχία για το Πολυτεχνείο Κρήτης αποτελεί η πρόκριση της ομάδας SenseLab στην τελική τριάδα διεθνούς διαγωνισμού στο Ντουμπάι για την κατασκευή του πρώτου κινητού τηλέφωνου με σύνδεση σε τεχνολογία drone (phone- drone) παγκοσμίως που το έχουν ονομάσει SaveME!

Η ομάδα αρχικώς είχε προκριθεί στην τελική δεκάδα του διαγωνισμού ανάμεσα σε περισσότερες από 1000 ομάδες από 160 χώρες!
Ο ημιτελικός του διαγωνισμού (UAE Drones for Good Adward) πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου και, όπως έγινε γνωστό από το Πολυτεχνείο, η ομάδα SenseLab πέρασε στην τελική τριάδα στην κατηγορία International.
Eκτός από το SaveME προκρίθηκαν επίσης τα: Loon Copter’s multi-rotor από ΗΠΑ και 4Front Robotics’ USAR Robot drone από Καναδά.
Ο τελικός θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου στο Ντουμπάι.
Οπως επισημαίνει το Πολυτεχνείο Κρήτης «η καρδιά όλων μας είναι με την υπέροχη ομάδα του SenseLab. Καλή επιτυχία Save-Me.
H ιστοσελίδα με τους προκριθέντες του διαγωνισμού είναι: https://www.dronesforgood.ae/finalists
Υπενθυμίζεται ότι, όπως ήδη έχει ανακοινώσει το Πολυτεχνείο Κρήτης, «το project SaveMe αφορά στην κατασκευή μιας σειράς μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων (drones), τα οποία θα μπορούν να φέρουν smart phones, κινητά τηλέφωνα που έχουμε οι περισσότεροι στη διάθεσή μας. Με τη σύνδεση αυτή το smart phone θα μπορεί να συνεργαστεί μέσω της πρωτοποριακής εφαρμογής που αναπτύσσεται, με το μηχανολογικό μέρος του drone, με αποτέλεσμα οι ιδιότητες που έχει το κινητό τηλέφωνο να ισχύουν κατά την πλοήγησή του στον αέρα. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει χαθεί, τραυματιστεί ή εγκλωβιστεί και δεν μπορεί να επικοινωνήσει μέσω τηλεφώνου γιατί δεν υπάρχουν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στο σημείο που βρίσκεται -σε ένα φαράγγι, ένα δάσος, κλπ- θα μπορεί άμεσα και εύκολα να συνδέει το κινητό του με το φορητό phone-drone, προκειμένου αυτό να πλοηγηθεί αυτόνομα, να αναζητήσει σήμα και να ειδοποιήσει την οποιαδήποτε υπηρεσία χρειαστεί (αστυνομία, πυροσβεστική, κλπ) για να έρθει προς άμεση βοήθεια στις συντεταγμένες του χρήστη».
Στις 20 Ιανουαρίου είχε δημοσιευτεί στα “Χανιώτικα νέα” συνέντευξη του επικεφαλής της Ομάδας Χωρικών Πληροφοριακών Συστημάτων, επίκουρου καθηγητή της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Παναγιώτη Παρτσινέβελου, ο οποίος μας μίλησε για αυτή τη μεγάλη επιτυχία, αλλά και για την ανύπαρκτη στήριξη της έρευνας και της ομάδας του από το ελληνικό κράτος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα