Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021

Όταν οι Μύθοι έχουν τη μυρωδιά του Καφέ

Café Guarany (est. 1933, Πόρτο, Πορτογαλία)

H εντυπωσιακή είσοδος του Café Guarany στο Πόρτο της Πορτογαλίας

Το Ιστορικό Guarany Café στο Πόρτο της Πορτογαλίας είναι διαφορετικό από κάθε άλλο Ιστορικό Καφέ. Είναι πολυτελές και εκλεπτυσμένο όπως όλα, διατηρεί αναλλοίωτη την κληρονομιά του παρελθόντος, ωστόσο από την πρώτη ματιά είναι φανερό πως ο διάκοσμος και η φιλοσοφία του παραπέμπει ευθέως στους Ινδιάνους και στην Ινδιάνικη κουλτούρα.

Ένα μεγάλο πιάνο με ουρά δεσπόζει στην αίθουσα του Καφέ

Το Guarany Café ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 20 Ιανουαρίου του 1933. Η ιστορία λέει πως τότε, ο Rogério de Azevedo, ο αρχιτέκτονας που είχε αναλάβει την δημιουργία και διακόσμηση του Café, ζήτησε από τον γλύπτη Henrique Moreira για φτιάξει ένα αριστοτεχνικό γλυπτό, που θα απεικόνιζε έναν ινδιάνο. Το μεγάλου μεγέθους μαρμάρινο άγαλμα δεσπόζει στο Καφέ, αποτελώντας παράλληλα την «ταυτότητα» του χώρου.

Ταξίδι στο χρόνο. Το Café Guarany τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του

Κάθε σπιθαμή του Guarany θυμίζει τους Ινδιάνους της Νότιας Αμερικής που κάποτε κυριάρχησαν στην απέραντη έκταση, η οποία σήμερα είναι η Παραγουάη, η Βραζιλία και η Ουρουγουάη. Το τροπικό «άρωμα» του Καφέ έχει την εξήγησή του: Πρόκειται για σαφή αναφορά στην Βραζιλία και την παράδοσή της ως κορυφαία παραγωγός χώρα καφέ παγκοσμίως. Η αναφορά δεν είναι καθόλου τυχαία αφού το Guarany προσφέρει εξαιρετικό καφέ από εκλεκτές ποικιλίες.

Πολυτέλεια και προσεγμένη εμφάνιση αποτελούν σήμα κατατεθέν του Café Guarany

Οι ιδιαιτερότητες του Guarany όμως δεν σταματούν εδώ. Πίνακες ζωγραφικής, με έντονα χρώματα και παραστάσεις με θέμα τους Ινδιάνους κοσμούν τον χώρο. Το Guarany δεν είναι απλά ένα ακόμα Cafe στο Πόρτο. Είναι γνωστό ως το Café των μουσικών, το Café των καλλιτεχνών και φιλοξενεί συχνότατα εκδηλώσεις, εστιάζοντας φυσικά στα fado, την χαρακτηριστική και αισθαντική μουσική παράδοση της Πορτογαλίας. Στην μεγάλη αίθουσα του Καφέ, το πολυτελές πιάνο με ουρά σηματοδοτεί την ανυπέρβλητη σημασία της μουσικής στο χώρο.

Στο Café Guarany γίνονται συχνά καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Το Καφέ είναι γνωστό για τις βραδιές Fado που οργανώνει

Το Guarany ξεχωρίζει λόγω της ιδιαίτερης ατμόσφαιρας του, ένα «πάντρεμα» μεταξύ της παράδοσης της Πορτογαλίας, αλλά και της Βραζιλίας, της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει αλλά και της καλλιτεχνικής του υπόστασης. Στο Καφέ συχνάζουν διαχρονικά άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών, της πολιτικής, δημοσιογράφοι, αλλά και όσοι αγαπούν τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις με τη συνοδεία καφέ ή ποτού.

Ανάμεσα στους θαμώνες, ο ποιητής Paulo Pinto, oι ηθοποιοι Antonio Reis, José Raposo, João Baião, διακεκριμένοι δικηγόροι, πολιτικοί, και πολλοί ακόμα.

Σήμερα, το Café αποτελεί αρμονικό συνδυασμό παράδοσης και νεωτερικότητας. Προσφέρει –εκτός από καφέ- παραδοσιακά πιάτα της Πορτογαλίας, και όχι μόνο, προσεγμένα γλυκά και ενδιαφέροντα κοκτέιλ, ενώ διαθέτει μεγάλη κάβα με ετικέτες κρασιών. Επίσης είναι ένας χώρος όπου οργανώνονται διαρκώς καλλιτεχνικά δρώμενα και μουσικές παραστάσεις.

Ένα Καφέ για ιδιαίτερους ανθρώπους, ένα Καφέ που οι επισκέπτες του Πόρτο δεν πρέπει να παραλείψουν να δουν από κοντά!

Info

CAFE GUARANY
Av. dos Aliados 85/89,
4000-066 Porto, Portugal
www.cafeguarany.com

Αρχική


www.facebook.com/HistoricCafesRoute
www.instagram.com/historiccafesroute
@historiccafesroute

* Πηγή φωτογραφιών https://historiccafesroute.com
*H στήλη «Βόλτα» στα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου είναι μια συνεργασία των «Χ.Ν» και του Διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμος Ιστορικών Καφέ».

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα