Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Όταν οι Μύθοι έχουν τη μυρωδιά του Καφέ

«Βόλτα» στα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου

 

Κατά τον 18ο αιώνα η γηραιά ήπειρος έγινε κοιτίδα πολιτισμού φιλοξενώντας καλλιτέχνες και δημιουργούς που έφευγαν από τις ΗΠΑ και την αυστηρή ποταπαγόρευση για να βρουν «καταφύγιο» και έμπνευση στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα έδωσε «φτερά» και στα εγχώρια ταλέντα που έψαχναν τον δημιουργικό οίστρο σε Καφέ, μπιστρό και μπαρ. Προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών και της Πολιτικής άνθισαν στα Ιστορικά Καφέ, που διαχρονικά «μεθούν» με το άρωμα και τον χαρακτήρα τους όλους εκείνους που ψάχνουν κάτι παραπάνω από ένα φλιτζάνι καφέ, κάτι παραπάνω από ένα ποτό.
Tην ιστορία αυτή, τη γοητευτική άνθιση του ευρωπαϊκού –κυρίως- πολιτισμού, μέσα από τα Καφέ, διηγείται στην Πολιτιστική Διαδρομή ο Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμος Ιστορικών Καφέ» προβάλλοντας τις ιδιαιτερότητες και τα μοναδικά στοιχεία κάθε Καφέ.
Παρέα θα περιηγηθούμε στα σημαντικότερα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου, όλα μέλη του «Δρόμου Ιστορικών Καφέ», ανακαλύπτοντας τις γοητευτικές πλευρές τους, τη μακρά ιστορία τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα έκαναν τόσο μοναδικά και ανεπανάληπτα.

Καλωσορίσατε στο ταξίδι μας!

 

 

 Café Nicola
(est. 1779, Λισαβόνα, Πορτογαλία)

Το Café Nicola είναι σύμβολο της ιστορίας της Λισαβόνας. Eίναι ένα Καφέ γεμάτο ιστορία, παράδοση και πολιτισμό. Ανέκαθεν υπήρξε τόπος συνάντησης για λογοτέχνες και διανοούμενους, δημοσιογράφους και πολιτικούς, διατηρώντας έντονο το πορτογαλικό πνεύμα και τις συνήθειες. Μάλιστα, σε ένδειξη σεβασμού στη λογοτεχνική παράδοση του τόπου, στο εσωτερικό του Καφέ δεσπόζει το άγαλμα του νεοκλασικού ποιητή Manuel Maria Barbosa l’Hedois du Bocage – ο οποίος είναι ευρέως γνωστός ως Bocage. Ο Βοgace εξάλλου, υπήρξε από τους πλέον φανατικούς θαμώνες του Καφέ, τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του.

Η ιστορία του Nicola αναφέρει πως το Καφέ λειτουργεί όπως το γνωρίζουμε σήμερα από το 1929. Ωστόσο, χρόνια πριν, υπήρχε ως botequin (ένα είδος παντοπωλείου, που πωλούσε καφέ, αναψυκτικά και τρόφιμα. Συγκεκριμένα οι πηγές λένε πως λειτουργούσε από το 1779, λανσάροντας μάλιστα τον δικό του καφέ που εισήγαγε από την Βραζιλία και το Σάο Τομέ. Ο καφές αυτός κυκλοφορούσε τότε (αλλά και σήμερα) και εκτός Πορτογαλίας, με το όνομα Nicola. Ανατρέχοντας στην ιστορία, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το 1787 ένας Ιταλός ονόματι Nicola ή Nicolau Breteiro ανέλαβε τη λειτουργία του Καφέ (εξ ου και το όνομα). Στη συνέχεια πέρασε στα χέρια του Πορτογάλου José Pedro Silva, ο οποίος διατήρησε το όνομα του Καφέ. Μάλιστα ο Silva, ήταν ο σημαντικότερος υποστηρικτής του φτωχού και άρρωστου Bocage. 
Το 1935 το Café Nicola ανακαινίστηκε σύμφωνα με σχέδια του αρχιτέκτονα Raul Tojal σε στυλ art deco. Τότε, στο εσωτερικό του προστέθηκαν και αρκετές ελαιογραφίες του ζωγράφου Fernando dos Santos που απεικόνιζαν σκηνές από τη ζωή του Bocage.
Το Καφέ Nicola βρίσκεται σε προνομιακή θέση στην πλατεία Praça Dom Pedro, από την οποία περνούν σχεδόν όλοι οι επισκέπτες της Λισαβόνας, αλλά και οι ντόπιοι, που καταλήγουν εκεί, μετά τα ψώνια και τη βόλτα τους.
Το εσωτερικό του χαρακτηρίζεται από ελαιογραφίες στους τοίχους, εντυπωσιακά πλακάκια, ακριβά φωτιστικά & καθρέφτες. Κάθε εβδομάδα, το Nicola, ακολουθώντας μια μακρά παράδοση των πορτογαλικών Καφέ, διοργανώνει βραδιές Fado.

Στόχος του σημερινού ιδιοκτήτη του Nicola είναι να διατηρήσει την πορτογαλική παράδοση και να συνεχίσει να προσφέρει γλυκά και πιάτα της πορτογαλικής κουζίνας. Παράλληλα, στο Nicola μπορεί κανείς να βρει περί τα 25 διαφορετικά είδη καφέ! Από τα περίφημα πιάτα του, το “bife à nicola” και το “bacalhau à Lisbonense” είναι ευρέως γνωστά.

Info

CAFE NICOLA
Praça Dom Pedro IV nº 24-25 Lisboa, Portugal
Πορτογαλία , Λισαβόνα
+351 21 342 9172
www.facebook.com/cafenicola.

 

Αρχική


www.facebook.com/HistoricCafesRoute
www.instagram.com/historiccafesroute
@historiccafesroute

* Πηγή φωτογραφιών https://historiccafesroute.com
*H στήλη «Βόλτα» στα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου είναι μια συνεργασία των «Χ.Ν» και του Διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμος Ιστορικών Καφέ».

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα