Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

Όταν οι Μύθοι έχουν τη μυρωδιά του Καφέ

Café Frauenhuber  (est. 1824, Βιέννη, Αυστρία)

Το Café Frauenhuber λειτουργεί από το 1824. Είναι ένα από τα παλαιότερα Καφέ της αυστριακής πρωτεύουσας και θεωρείται το παλαιότερο βιεννέζικο Καφέ που λειτουργεί αδιάκοπα μέχρι τις μέρες μας.

ο εξωτερικό του Café Frauenhuber. Το Frauenhuber στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό κτίριο μπαροκ, το οποίο χτίστηκε το 1720

Αρχικά το Καφέ βρισκόταν στην παλιά αγορά της Βιέννης, μέχρι και το 1824 που ξεκίνησε τη λειτουργία του στο κτίριο που στεγάζεται σήμερα. Μάλιστα, μαρτυρίες αναφέρουν ότι μια αίθουσα του Καφέ ανήκε σε κτίσμα που υπήρχε ήδη από τον 14ο αιώνα!

Από το 1824 λοιπόν, το Café Frauenhuber στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό κτίριο μπαροκ, το οποίο χτίστηκε το 1720 (συμπεριλαμβάνοντας την αίθουσα που ήδη υπήρχε αιώνες πριν). Η ιστορία λέει πως ο προσωπικός σεφ της Μαρίας Θηρεσίας ανέλαβε τον χώρο και τον μετέτρεψε σε πολυτελές καφέ – εστιατόριο στα τέλη του 18ου αιώνα. Εκεί σύχναζαν μέλη της αριστοκρατίας και ευγενείς. Από τους φανατικούς θαμώνες του Frauenhuber ήταν οι Wolfgang Amadeus Mozart και Ludwig van Beethoven, οι οποίοι μάλιστα έπαιζαν συχνά μουσική στο χώρο. Και δεν υπάρχει Καφέ παγκοσμίως που να μπορεί να καυχηθεί πως τόσο σπουδαίοι μουσικοί έπαιζαν στις αίθουσές του! Ο Wolfgang Amadeus Mozart εμφανίστηκε για τελευταία φορά στο Καφέ στις 4 Μαρτίου του 1791, ενώ ο Ludwig van Beethoven είχε ερμηνεύσει εκεί το “Quintet for Fortepiano with Four Blowing Horns”.

Επίσης, το 1808 ο γερμανός καθηγητής August Wilhelm Schlegel, διάσημος μεταφραστής του Σαίξπηρ εκείνη την εποχή, είχε δώσει στο Καφέ 15 διαλέξεις.

To Καφέ, στην πάροδο των χρόνων, άλλαζε συχνά ιδιοκτήτες και ονόματα. Το 1870 μετονομάστηκε σε Zum Hopfenstock και αργότερα σε Café Herzog. Το 1877 ολόκληρο το κτίριο ανακαινίστηκε και οι όροφοι πάνω από το Kαφέ χρησιμοποιήθηκαν ως γραφεία. Από το 1891 και έπειτα, το Καφέ λειτουργεί με το όνομα Café Frauenhuber.

Υπέροχος καφές, εξαιρετικό σέρβις, πάντα στα πρότυπα των παραδοσιακών βιεννέζικων Καφέ

Το 2000 το Frauenhuber ανακαινίστηκε, πάντα με σεβασμό στην παράδοση, διατηρώντας το στυλ του τυπικού βιεννέζικου Καφέ.

Σήμερα το Café Frauenhuber είναι ένα παραδοσιακό αστικό βιεννέζικο Καφέ, το οποίο θεωρείται σταθερή αξία, αφού σφύζει από ζωή και υποδέχεται επισκέπτες κάθε ηλικίας.

Καφές, γλυκίσματα και εφημερίδες. Η επιτομή ενός βιεννέζικου Καφέ!

Εκτός από απαράμιλλα γευστικό καφέ, προσφέρει διάφορα είδη τσάι, εκλεπτυσμένα βιεννέζικα γλυκίσματα, ποτά, αλλά και εξαιρετικά πιάτα υψηλών προδιαγραφών. Μάλιστα, το Frauenhuber φημίζεται για τα πλουσιοπάροχα και μοναδικά πρωινά του. Το Καφέ προτιμούν επίσης και αρκετοί συνταξιούχοι, που γνωρίζουν και αγαπούν την ιστορία του. Στο χώρο οι θαμώνες παίζουν συχνά σκάκι, ενώ πραγματοποιούνται και τουρνουά.

Ο σημερινός ιδιοκτήτης του Café Frauenhuber, Wolfgang Binder, είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ στη Βιέννη και περιβάλλει με φροντίδα το Καφέ, αλλά και την παράδοση των Ιστορικών Καφέ εν γένει. Μάλιστα, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες Ιστορικών Καφέ της αυστριακής πρωτεύουσας, διοργανώνει ετησίως διάφορα πολιτιστικά δρώμενα, μουσικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, γευσιγνωσίες, wine tasting, κ.α. Κορυφαία εκδήλωση είναι το Kaffeesiederball, ένας χορός που διοργανώνεται στα χειμερινά ανάκτορα του Hofburg από τους ιδιοκτήτες όλων των Καφέ της πόλης και στόχο έχει να προωθήσει την κληρονομιά των Καφέ.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα Ιστορικά Καφέ της Βιέννης είναι ενταγμένα στον εθνικό κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

CAFE FRAUENHUBER
Himmelpfortgasse 6
Αυστρία Βιέννη
office@cafefrauenhuber.at
www.cafefrauenhuber.at

Αρχική


www.facebook.com/HistoricCafesRoute
www.instagram.com/historiccafesroute
@historiccafesroute

* Πηγή φωτογραφιών https://historiccafesroute.com
*H στήλη «Βόλτα» στα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου είναι μια συνεργασία των «Χ.Ν» και του Διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμος Ιστορικών Καφέ».

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα