Στις 22 Ιουλίου 2011 ένα μικρό νησάκι στη Νορβηγία είχε γίνει γνωστό για τη θηριωδία που εκτυλίχτηκε εκεί. Στην Ουτόγια ο μακελάρης Aντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ σκότωσε 69 ανθρώπους. Λίγες ώρες πριν είχε σκοτώσει 8 ακόμη ανθρώπους με εκρηκτικό μηχανισμό σε αυτοκίνητο έξω από κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο του Όσλο.
Τρία χρόνια μετά, η κυβέρνηση της Νορβηγίας αποφάσισε να δημιουργήσει ένα Μνημείο για τους ανθρώπους που βρήκαν τραγικό θάνατο. Ο Σουηδός καλλιτέχνης Jonas Dahlberg κέρδισε με τις ιδέες του και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2015, λίγο πριν τη θλιβερή επέτειο.
Το κομμάτι γης που θα αφαιρεθεί θα μεταφερθεί και θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία του δεύτερου Μνημείου στο Οσλο στο σημείο που σκοτώθηκαν τα υπόλοιπα θύματα του Μπρέιβικ.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.