Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

Οταν εκοιμήθη η Παναγία και εκλείσθησαν οι οφθαλμοί Της…

Από τις Παναγίες, προσωνύμια της Θεοτόκου Μαρίας
… Oι Απόστολοι, οι οποίοι θαυματουργικώς είχαν συναχθεί εκ περάτων στα Ιεροσόλυμα, σήκωσαν το νεκροκρέβατό Της και την μετέφεραν στον κήπο της οικογένειάς Της. Εκεί ήταν θαμμένοι οι γονείς Της Ιωακείμ και Άννα, στη Γεσθημανή, όπου και την έθαψαν.
… Μόνο ένας Απόστολος απουσίασε από την κηδεία της Παναγίας, ο Θωμάς. Όταν δε κατέφθασε μετά τριήμερον και πήγε στον τάφο της Θεοτόκου, δεν βρήκε παρά μόνο τα Εντάφια· προφανώς η Θεοτόκος είχε αναστηθεί.
Η Μετάστασή Της, η Κοίμηση δηλαδή, έγινε σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση στην οικία του ευαγγελιστή Ιωάννη, όπου διέμενε και η Παναγία, καθώς και ο αδελφός του Ιάκωβος και η μητέρα τους Σαλώμη, η οποία ήταν συγγενής της Θεοτόκου, σύμφωνα με την γνωστή παραγγελία του Ιησού από του Σταυρού (Ιωαν. ιθ’ 27). Την επικείμενη Κοίμησή Της, πληροφορήθηκε η Παναγία τρεις ημέρες πριν συμβεί, από άγγελο, γι’ αυτό προετοιμάστηκε, και έδωσε τους δύο χιτώνες Της, σε δύο χήρες γειτόνισσές Της…
… Η Παναγία, θεωρείται ότι έχει εξαιρετική ομορφιά (πρβλ. τη συνηθισμένη παλαιότερη έκφραση “όμορφη σαν Παναγιά” για τις πολύ ωραίες γυναίκες).
Ας σημειωθεί, ότι υπάρχουν και εκκλησίες αφιερωμένες στην Μεγαλόχαρη… Στην Παναγία την Ηλιόκαλη (ο Ήλιος, ως συμβολική έκφραση ομορφιάς, είναι κοινός τόπος το λαϊκό παραμύθι και το δημοτικό τραγούδι).
Πολλά είναι επίσης και τα σύνθετα που συνοδεύουν την Παναγία, των οποίων πρώτο συνθετικό είναι η λέξη “χρυσός”, που αποτελεί έξαρση του κάλλους: Παναγία η Χρυσοπηγή, Χρυσοσπηλιώτισσα, Χρυσογαλατούσα, Χρυσολεούσα, Χρυσοπαντάνασσα, Χρυσοχερούσα, Χρυσοσκαλίτισσα και άλλα, υφολογικό στοιχείο λαϊκού λόγου, και αυτό.
Αξίζει, όμως, ν’ αναφέρουμε μερικά προσωνύμια της Πλατυτέρας του Κόσμου και λατρεμένης Μάνας της παρηγοριάς του…
Δέκα, τουλάχιστον, που ανθίζουν στα χείλη των πιστών, με το σέβας και την λατρεία στην Αγία Μορφή της…
Γλυκοφιλούσα, Βρεφοκρατούσα, Ελεούσα, Οδηγήτρια, Παντάνασσα, Μεγαλόχαρη, Πολίτισσα, Μυρτιδιώτισσα, Σωτήρα, Φανερωμένη…
… Οι μέρες αναδύουν το άρωμα του “Πάσχα” του καλοκαιριού! Ο λόγος, λοιπόν, για την Πλατυτέρα της καρδιάς μας, επίκαιρος… Η αγκαλιά Της, χωρεί τα αιτήματα όσων τ’ ακουμπήσουν στο Αγιογραφημένο Της Πρόσωπο με το γλυκό βλέμμα της “Μεσίτριας Υπόσχεσης”!!
Χρόνια Πολλά, καλό Δεκαπενταύγουστο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα