Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ως συλλογική χορευτική έκφραση με συμμετοχή της κοινότητας

«…Γιατί απλά κάποιοι άνθρωποι είναι τόσο πολύ ξεχωριστοί, που αξίζει να ζεις, μόνο και μόνο για να τους συναντήσεις, κάποτε…»
Τάσος Λειβαδίτης


Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Dance Days Chania, 16.07 – 28.07 ,  ολοκληρώθηκε  την Κυριακή 28 Ιουλίου  στο Θέατρο της Ανατολικής Τάφρου με  τις «ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ»  της ERMIRA GORO, συλλογική χορευτική έκφραση με τη συμμετοχή  εθελοντών ερμηνευτών  που πήραν μέρος  σε 6  βιωματικά εργαστήρια   κινησιολογίας  και συμμετοχικής σωματικής έκφρασης σε διάρκεια μιας εβδομάδας
Αξίζει να σημειωθεί ότι το DDC 2019    φιλοξένησε και  παρουσίασε για μία ακόμη φορά τον  κόσμο του χορού, με την υλοποίηση ενός 13ήμερου δυναμικού και πολυδιάστατου προγράμματος που περιλάμβανε
-18παραστάσεις
-19σεμινάρια
- συνέδριο με θέμα “Σύνορα, Όρια και Πλαίσια στον σύγχρονο χορό”
-προβολές ταινιών χορού 
- site specific projects σε γειτονιές και αρχαιολογικούς χώρους της πόλης
Το DDC, εξακολουθώντας να επενδύει στον παιδαγωγικό χαρακτήρα, που έχει διαμορφώσει όλα αυτά τα χρόνια προσέφερε γενναιόδωρα 13 ημέρες δράσης στην πόλη των Χανίων τους πολίτες και τους επισκέπτες της προκαλώντας πλήρη εγρήγορση στις αισθήσεις και το συναίσθημα.  Εμπειρικά δημιουργικά νοητικά ερευνητικά θεωρητικά αλλά κυρίως συμμετοχικά χωρίς αποκλεισμούς προτάσσοντας καίρια κοινωνικά μηνύματα μέσα από τη δυναμική της γλώσσας του σώματος , την ταυτότητα και την ετερότητα. .
Οι «ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ» της Ermira Goro  αποτέλεσαν ένα πλούσιο σε συμβολισμούς, προσωπικές συνδέσεις, πολλαπλές ερμηνείες,  ορόσημο στη διοργάνωση του διεθνούς φεστιβάλ σύγχρονου χορού που περιλάμβανε ένα ιδιαίτερο  σημειωτικά  ταξίδι στην εκφραστική δυναμική  της γλώσσας του  σώματος και ένα αναπάντεχο ψυχογράφημα για τους συμμετέχοντες ερμηνευτές, επαγγελματίες και μη.  Μια και μοναδική προϋπόθεση να είμαστε ανοιχτοί  στην εμπειρία  της διερεύνησης της δικής μας μοναδικής κινησιολογικής έκφρασης και να μη διστάσουμε  να ανιχνεύσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε όρια σωματικά και ψυχικά.
Η Ερμίρα Γκόρο θέλοντας να δημιουργήσει ένα συλλογικό βίωμα που υμνεί τη διαφορετικότητα και επαναπροσδιορίζει την έννοια της δύναμης και της ομορφιάς,  δημιούργησε τις «ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ»  πολύ διαφορετικών μεταξύ τους ατόμων ως προς το   φύλο, εθνικότητα, σωματότυπο, ηλικία, ικανότητα,  σε μια απόπειρα να αποσυνδέσει τα πρόσωπα ως θεατές από την ταύτιση του χορευτή με ένα σώμα νεανικό, μυώδες, γυμνασμένο, «τέλειο». Ταυτόχρονα επεδίωξε να  αποδώσει  σε όσους συμμετείχαν   ως ερμηνευτές μέσα από το σωματικό βίωμα,  την κρίσιμη    σημασία στο  «λειτουργικό ανήκειν και συνδέεσθαι»,  δια της  τέχνης του σύγχρονου χορού.
.Για τους θεατές  οι «ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ» ήταν ένα ανατρεπτικό  πλαίσιο θέασης και ακρόασης όπου είχαν την ευκαιρία παρακολουθώντας τη χορευτική αφήγηση να επιχειρήσουν απαντήσεις στα ερωτήματα που η  διεθνής χορογράφος Ερμίρα Γκόρο  θέτει πάντα  ως άξονες στα ανθρωποκεντρικά   έργα της. Πώς επιτελείται ή εμπλουτίζεται μια κίνηση από τις ιδιαιτερότητες που φέρει κάθε σώμα; Πώς μεταμορφώνεται ένα «απαίδευτο» σώμα από μια κίνηση ή ένα ρυθμό που δεν ανήκει στο καθημερινό του λεξιλόγιο;  Τι συναισθήματα μπορεί να προκαλέσει η σχεδόν ηδονοβλεπτική αυτή ταύτιση;
Για τους συμμετέχοντες ερμηνευτές οι «ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ» ήταν μια αναπάντεχη διαρκής ενδοσκόπηση, μια δοκιμασία αναστοχαστική της πορείας τους στο ταξίδι της ζωής,  μια πρόκληση  για να ασκήσουν  το σώμα τους σε ένα εκφραστικό μέσο δυνατό, ακέραιο, αυθεντικό, μέσα στην αντίφαση της τρωτής του υπόστασης.
Η Εrmira Goro μέσα από μια χαρισματική εμψύχωση,  εμπνευσμένη από συστημικές αρχές, έχτισε αριστοτεχνικά με απόλυτο σεβασμό  και ευαισθησία  στη διαφορετικότητα του κάθε συμμετέχοντα, μια δυνατά δεμένη ομάδα που απελευθερώθηκε εκφραστικά, βιώνοντας ένα πρωτόγνωρο θετικό συγκινησιακό κλίμα χωρίς επίκριση και με  κατάλληλους βαθμούς ελευθερίας  Το εγχείρημα δύσκολο,  προκειμένου να αποκαλύψεις μέσα από την κίνηση,   στα καθημερινά εργαστήρια μιας και   μοναδικής εβδομάδας, το νήμα που συνδέει τόσο διαφορετικά πρόσωπα, τόσες διαφορετικές ζωές.. . Και βέβαια όχι μόνο να τα συνδέσεις, αλλά και να συνθέσεις γόνιμα  τις συμβολές τους, να δώσεις χρόνο  στην αξιοποίηση της διαφοράς της αλλαγής  και εν τέλει της συνάντησης- αλληλεπίδρασης  που αποκαλύπτει ότι το διαφορετικό είναι πλούτος και όχι εμπόδιο στην ομάδα.
Στα  εργαστήρια που προηγήθηκαν της τελικής έκφρασης,  οι ερμηνευτές  είχαν τη δυνατότητα να ανιχνεύσουν μέσα από βιωματικές ασκήσεις κίνησης την αποκαλυπτική  γλώσσα του σώματος όταν εμφορείται από το ισχυρό  συναίσθημα και τη  μνήμη.  Η εξελικτική  διεργασία της συμμετοχικής  χορευτικής αφήγησης είχε ως κορμό  το τρίπτυχο: άτομο – μικρή ομάδα,- μεγάλος κύκλος  και  συμπεριλάμβανε  ποικίλες ασκήσεις  ενδυνάμωσης της ομάδας, από την απλή, αυτονόητη, αλλά σπάνια πλέον στην καθημερινότητα μας  βλεμματική επαφή, έως τη διαχείριση της σύγκρουσης, της διαφοράς, τον ατομικό και συλλογικό αναστοχασμό, που υπενθύμιζαν  καθοριστικά κάθε στιγμή των συναντήσεων  μας  την ανεκτίμητη δυναμική του «ΜΑΖΙ».
Η χορογράφος πέτυχε μέσα από απλές φαινομενικά κινητικές νόρμες  και το σημασιολογικό υπόβαθρο  του τίτλου «ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ»  να ανιχνεύσει τις προσωπικές βιογραφίες των συμμετεχόντων και να υπενθυμίσει ότι καθένας μας είναι μέρος μιας ομάδας-οικογένειας, μιας ομάδας επαγγελματικής ή φιλικής,  που είναι μέρη επίσης μιας ευρύτερης κοινότητας και όλο αυτό το γίγνεσθαι υπάρχει μέσα σε μια ευρύτερη κοινωνία,, σε έναν τοπικό και παγκόσμιο πολιτισμό».
Το πέσιμο η αντίστροφη κίνηση, το τρέξιμο, το σταμάτημα,  το προσπέρασμα, η κατάφαση,  η αδιαφορία, η αγωνιώδης αναζήτηση της ασφάλειας μιας συμπόρευσης, η άμυνα στην απειλή της  περιρρέουσας  τοξικότητας, η απελπισία του κενού μιας αγκαλιάς, η πάλη να  κρατηθείς  μετά από μια οδύνη, η επιμονή για ισορροπία   μέσα από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις του σώματος της καρδιάς  και του πνεύματος στο σύντομο  πέρασμά σου από τη ζωή, επανέφεραν  στον καθένα μας κατά τη διάρκεια διαμόρφωσης της χορογραφίας,   πολυάριθμα στιγμιότυπα  με προσωπικό νόημα.
.Συναντήσεις που μας καθορίζουν, συναντήσεις που μας επαναπροσδιορίζουν, συναντήσεις που μας αιφνιδιάζουν, συναντήσεις που μας πληγώνουν, συναντήσεις για μια περίοδο, για κάποιο λόγο, για μια ολόκληρη ζωή….
Συνειδητοποιήσαμε μέσα από τη  δύναμη που βιώσαμε  της υποτιμημένης   μη λεκτικής επικοινωνίας  ότι σε μια ομάδα καθένας  μπορεί να αντλεί από τη δική του προσωπική συμβολή, αλλά και από αυτήν των άλλων, ό,τι καταλληλότερο για τη δημιουργία του ομαδικού έργου, έτσι ώστε αυτό να αντανακλά τις δυνατότητες και την ιδιαιτερότητες  των μελών. Ταυτόχρονα, ασκηθήκαμε στο να διακρίνουμε τη νέα βάση  που αναδύεται όταν η ομάδα συνθέτει αρμονικά  τα έργα των μελών της με τη διαμεσολάβηση  μιας έμπειρης εμψύχωσης.. Η στιγμή στην ομάδα που συμβαίνει αυτό, βιώνεται ως κάθαρση,  ως ολοκλήρωση,  ως διεύρυνση του «εγώ» μέσα σε ένα δημιουργικό «εμείς». Και αυτό για μας κορυφώθηκε  αποτελεσματικά στη  συλλογική μας έκφραση   στην Ανατολική Τάφρο αφού  ωρίμασε μέσα από τις επίπονες  ματαιώσεις συγκρούσεις που δεν έλειψαν , την  πολυπλοκότητα, την αμφισβήτηση, τα  δύσκολα βήματα   του επαναπροσδιορισμού  στη διεργασία της ομάδας.
Και έτσι η εμπειρία μιας συλλογικής χορευτικής έκφρασης ανθρώπων που ίσως ποτέ δεν περίμεναν ότι θα πρωταγωνιστούσαν σε μια σκηνή με κοινό,  μετουσιώθηκε  σε μια  αξιομνημόνευτη   «επικοινωνούμενη εμπειρία, συνδεδεμένη ζωή και ανάπτυξη  δεξιοτήτων»  Τη φράση αυτή αξιοποίησε ο Dewey  το 1916  για να επισημάνει  τη θετική παιδευτική αξία  μιας εμπειρίας  που αποτιμάται σημαντική αν επικοινωνείται συνδεδεμένη με τον ψυχισμό του ατόμου και της ομάδας, αν  απελευθερώνει δυνάμεις προς το μέλλον και αν προετοιμάζει  ένα άτομο να δεχτεί μεταγενέστερες εμπειρίες  βαθύτερης και  περισσότερο ευρείας ουσίας.
Στην περίπτωση των «ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ» αδιαμφισβήτητα  οι συμμετέχοντες ερμηνευτές  προετοιμάστηκαν  αποτελεσματικά  για  δεχτούν στη συνέχεια νέες  εμπειρίες  δυναμικής της ομάδας με εκφραστικό μέσο  ένα σώμα ανθεκτικό να εκτίθεται και να ρισκάρει  για  να εκφράσει μέσα από τη συλλογικότητα  αυτό που δύσκολα λέγεται ατομικά. .
Η διαπίστωση αυτή αποτυπώνεται με την απόλυτη πεποίθηση της  γράφουσας  που  βίωσε λεπτό προς λεπτό   την αυθεντική συνομιλία της ομάδας  και την εξελικτική  επιμελημένη διεργασία της ενδυνάμωσης της  από τη χορογράφο.    Ευχαριστούμε «DANCE DAYS CHANIΑ», ευχαριστούμε ERMIRA GORO!
Καλή αντάμωση σε «νέες συναντήσεις»!!!

H ταυτότητα  των «ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ»:
Σύλληψη, Χορογραφία: Ερμίρα Γκόρο
Μουσική Σύνθεση: Underwater Chess
Σχεδιασμός Φωτισμού: Βαγγέλης Μούντριχας

Υπεύθυνη Παραγωγής: Μαρία Βασαριώτου
Επιμέλεια Παραγωγής: Κωνσταντίνος Σακκάς
Παραγωγή: DeltaPi | www.delta-pi.org
Φωτογραφίες : Γιώργος Αναστασάκης
Αναλυτικότερα στις διευθύνσεις :

Home


https://www.ermiragoro.com/

Click to access todoulou_for_webpage.pdf

Φωτογραφίες: Γιωργος Αναστασακης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα