12.4 C
Chania
Πέμπτη, 1 Μαΐου, 2025

Ως “Ο∆ΥΣΣΕΑΣ” στην εκπαίδευση

Η εκπαίδευση ανέκαθεν σηµατοδοτεί µια µορφή εποποιίας λόγω της διαρκούς ρευστότητας στην εξελικτική διαδικασία της πρόσβασης στη νέα γνώση.Οι “Οδύσσειες” της εκπαίδευσης, διαδροµές εγγεγραµµένες στην αβεβαιότητα,  στο άγνωστο και µετέωρο άλµα, περιγράφουν γενεές παλαιότερων και νεώτερων εκπαιδευτικών και µαθητών, οι οποίοι αγωνιούν και αγωνίζονται να συναντηθούν µε τον “νέο κόσµο”, προκειµένου να τον κατανοήσουν και να αναµετρηθούν µε νέες προκλήσεις. Η οικουµενικότητα της µάθησης, η ένταση της απελευθέρωσης που προσφέρει, καθώς επινοούνται νέοι τρόποι ιχνηλάτησης και κατάκτησης της γνώσης , σηµατοδοτεί µια αέναη πρόκληση για αυτοβελτίωση των µαθητών, των εκπαιδευτικών, των συνειδητοποιηµένων και ενεργών πολιτών.

Οι πολύµορφες συναιρέσεις και µεταµορφώσεις της ανθρώπινης συµπεριφοράς των συνθηκών της ζωής, η συνεχής συνοµιλία της στάσης ζωής και των τεκταινόµενων, αλλά και των σύνθετων απαντήσεων που απαιτούνται από τα ανοικτά ερωτήµατα των κοινοτήτων µάθησης µε τα κίνητρα που κάθε µέλος προτάσσει, υπαγορεύουν η εκπαίδευση, αλλά και η ζωή ευρύτερα, να ακολουθούν µια τροχιά ανθρωποκεντρική.

Σ’ έναν κόσµο που οι συλλογικές Οδύσσειες φαίνεται ότι πολλαπλασιάζονται και αποκτούν διαφορετικές οντότητες, χρειάζονται προσεγγίσεις µε κριτική σκέψη-στάση και µεθοδολογικά εργαλεία αποτοξινωµένα από παθητικότητα και µηχανιστικό χειρισµό… Οι νέες τεχνολογίες που µεταλλάσσονται ραγδαία, οδηγούν ακατάπαυστα σε αναθεωρήσεις και αναπλαισιώσεις και αντίστοιχα όπως η ανθρώπινη δράση, τελούν σε καθεστώς δυναµικού γίγνεσθαι.

Και αν η µάθηση σε οποιαδήποτε µορφή της  εκλαµβάνεται ως µετασχηµατιστική διαδικασία αναδηµιουργίας του εαυτού, η οποία ενθαρρύνει την πολιτισµική δυναµική, τότε κάθε µέσο µάθησης  επιβάλλεται να στοχεύει στην ανάπτυξη της δηµιουργικής καλλιέργειας και ευαίσθητης εγρήγορσης στις σχέσεις µας µε τον άλλο, αλλά και µε το περιβάλλον. Κύρια αρχή σε οποιαδήποτε συνθήκη µάθησης ο εµπλουτισµός της εµπειρίας και της συγκίνησης, η άσκηση της αντίληψης της προσοχής και της εξερεύνησης, η κριτική αξιοποίηση των µέσων µάθησης µε βάση τις πανανθρώπινες αξίες και τη δηµοκρατία.

Μπορεί άραγε η τεχνητή νοηµοσύνη µε την ετερότητα και την αιρετικότητα της να προτείνει ένα πεδίο άσκησης προσωπικής ελευθερίας σε αυτούς που συνδιαλέγονται µαζί της και παρά τη διφορούµενη και αιφνιδιαστική αµεσότητα της , να οδηγήσει στην επιδιωκόµενη ισορροπία και συνετή διαχείριση για τη βελτίωση του ανθρώπου και των έργων του?

Η τεχνητή νοηµοσύνη είναι οικουµενικό εγχείρηµα. Είναι µια φαρέτρα από µητρώα και µήτρες της αέναης επιθυµίας του ανθρώπου για την ψαύση και την ανταπόκριση, για την κατάκτηση και την απελευθέρωση της δηµιουργικότητας και της καινοτοµίας του ανθρώπου. Αν όµως πρώτιστα δεν λειτουργεί µε ανθρωποκεντρική στόχευση, αν δεν επιδιώκει να ασκήσει τον άνθρωπο και να τον ενδυναµώσει, αν δεν επιχειρεί να διασφαλίσει την οικονοµία χρόνου του και να υποστηρίξει τις ανάγκες της µάθησης του µε τη δικλείδα της επιστηµονικής τεκµηρίωσης, µήπως χρειάζεται προσοχή και φειδώ, όπου εξάλλου κάθε τεχνολογικό µέσο?

Μήπως τελικά η χρήση της καταλήγει ενίοτε σε εγκλωβισµό και εξάρτηση του ανθρώπινου στοχασµού, καθώς το µέτρο από τους χρήστες καταλύεται στον βωµό της τάσης εκσυγχρονισµού και αναδύεται ένας κυκεώνας συναναφορών που παγιδεύονται εν τέλει στην κατάχρηση και την υπερβολή του µέσου?

Το διακύβευµα της τεχνητής νοηµοσύνης στην καθηµερινή ζωή του ανθρώπου, αλλά και σε κάθε επιστηµονικό πεδίο, φαντάζει ακόµη αχαρτογράφητο. Η πραγµατικότητα αναδιατάσσεται συνεχώς σε έναν πολλαπλό κόσµο µε αλλεπάλληλα ερεθίσµατα που προσκαλούν σε προσωπική συµµετοχή, στις απαιτητικές διαφορετικότητες που συγκροτούν το καθηµερινό µαθησιακό  περιβάλλον στη ζωή, αλλά και στο σχολείο. Για τους εκπαιδευτικούς περισσότερο από ποτέ άλλοτε, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη να γνωρίζουν, να µπορούν, να αξιοποιούν, αλλά και οι ίδιοι να διαφυλάττουν το µέτρο και την ισορροπία. Να διασφαλίζουν την ορθή ανθρωποκεντρική παιδαγωγική αξιοποίηση του ψηφιακού µέσου, µε µέληµα την προστιθέµενη αξία των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών. 

Ο κ. Παναγιώτης Αναστασιάδης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις για το συνεχές σπουδαίο αποτύπωµα του παιδαγωγικού έργου του στην καθηµερινότητα της σχολικής πράξης όλων των βαθµίδων επί σειρά ετών.  Έχει εµπνεύσει µε τις καινοτόµες παρεµβάσεις του γενιές εκπαιδευτικών και αυτό που τον χαρακτηρίζει ανέκαθεν παρά τις εθνικές και παγκόσµιες διακρίσεις του, παρά το ξεχωριστό έργο του στο Πανεπιστήµιο, είναι ότι µε απόλυτη συνέπεια και αέναη εργατικότητα, ενδυναµώνει πολλαπλά και αποτελεσµατικά τους εκπαιδευτικούς µετουσιώνοντας την ακαδηµαϊκή γνώση σε σε συµβουλευτική, σε εκπαιδευτικό υλικό, σε εργαλεία καινοτόµα που δοκιµάζει όµως πάντα µαζί τους.  Είναι από τους ελάχιστους ακαδηµαϊκούς καθηγητές που παραµένει σε όλη την διαδροµή του πιστός, σεµνός και αφοσιωµένος συνοδοιπόρος των εκπαιδευτικών της πράξης. ∆ιαρκές µέληµα του να αφουγκράζεται ουσιαστικά τις ανάγκες και τους προβληµατισµούς τους.

Ο κ. Πάνος Αναστασιάδης είναι Καθηγητής ∆ια Βίου και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης µε την χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας στο Παιδαγωγικό Τµήµα ∆.Ε του Πανεπιστηµίου Κρήτης. Είναι Ιδρυτής και Πρόεδρος του Εργαστηρίου Προηγµένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στη ∆ια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση. Είναι επίσης Ιδρυτής και ∆ιευθυντής του Εργαστηρίου Προηγµένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στην ∆ια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση [Ε.∆Ι.Β.ΕΑ]. Αλλά και Ιδρυτής & ∆ιευθυντής του Προγράµµατος Μεταπτυχιακών Σπουδων: Επιστήµες της Αγωγής – Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση µε την χρήση των ΤΠΕ(e-Learning).
Είναι συγγραφέας δέκα συγγραµµάτων σε ελληνικούς και διεθνείς εκδοτικούς οίκους και περισσότερες από 200 εργασίες του, σχετικά µε την παιδαγωγική αξιοποίηση των ΤΠΕ στο πεδίο της Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και της ∆ια βίου Μάθησης, έχουν δηµοσιευτεί σε διεθνή επιστηµονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων µε πάνω από 1.000 ετεροαναφορές (Google Scholar).
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται στις περιοχές:
– Της παιδαγωγικής Αξιοποίησης των ΤΠΕ στο πεδίο της ∆ια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (Προηγµένα Περιβάλλοντα Επιµόρφωσης Εκπαιδευτικών, Σχολική Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση)
– Της παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ και ειδικότερα των µέσων κοινωνικής δικτύωσης, της τεχνητής νοηµοσύνης, της ψηφιακής αφήγησης και της επαυξηµένης πραγµατικότητας, για την ενθάρρυνση της δηµιουργικότητας µαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς και της ασφαλούς και δηµιουργικής αξιοποίησης του διαδικτύου.

“Το 2025 αποτελεί µία χρονιά ορόσηµο για το Παιδαγωγικό Τµήµα ∆.Ε του Πανεπιστηµίου Κρήτης. Φέτος, συµπληρώνονται 25 χρόνια της συναρπαστικής διαδροµής του προγράµµατος «Ο∆ΥΣΣΕΑΣ» το οποίο πλέον έχει διεθνή διάσταση.
Η επέτειος των 25 χρόνων θα γιορταστεί µε ένα διεθνές συνέδριο που θα γίνει τον Μάιο στο Ρέθυµνο
Τα τελευταία 2 χρόνια, οι δράσειςτου προγράµµατος “Ο∆ΥΣΣΕΑΣ” εστιάζουν στην παιδαγωγική αξιοποίηση της Ανθρωποκεντρικής Τεχνητής Νοηµοσύνης στο ∆ηµοτικό Σχολείο, µε έµφαση στην ενθάρρυνση της δηµιουργικότητας και την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης. 

Ο ∆ιευθυντής του Εργαστηρίου Προηγµένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στην ∆ια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση [Ε.∆Ι.Β.ΕΑ], Παναγιώτης Αναστασιάδης, αναφέρει πως ένας σηµαντικός πυλώνας του προγράµµατος είναι η επιµόρφωση εκπαιδευτικών στην Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την οµογένεια.
Ο δεύτερος πυλώνας είναι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, µέσω τηλεδιάσκεψης, σε σχολεία σε όλο τον κόσµο. Ο «Οδυσσέας» ταξιδεύει ως και τη µακρινή Αυστραλία µέσα από την αξιοποίηση εφαρµογών τεχνητής νοηµοσύνης. Η λογική του Εργαστηρίου είναι πως η επιστήµη δεν έχει κανένα νόηµα άνευ κοινωνικής βάσης.”

Ο Παναγιώτης Αναστασιάδης έχει ονοµάσει το πρόγραµµα των παιδαγωγικών του παρεµβάσεων “Ο∆ΥΣΣΕΑΣ” και αυτοδίκαια όσοι εκπαιδευτικοί έχουµε ευεργετηθεί από την επιµόρφωση του, του αποδίδουµε αντάξια για τη γόνιµη διαµεσολάβηση του στην καλλιέργεια στάσεων δια βίου µάθησης στην κοινότητα τους πολλαπλούς συµβολισµούς του Ο∆ΥΣΣΕΑ, του άοκνου ταξιδευτή στην παιδεία και τον πολιτισµό.

Ως “Ο∆ΥΣΣΕΑΣ” της εκπαίδευσης αδιαµφισβήτητα εµψυχώνει αποτελεσµατικά τους “εν δυνάµει”, αλλά και της πράξης παιδαγωγούς και λειτουργεί καίρια,  µε τις θαυµαστές ιδιότητες που διαχρονικά φέρει το σύµβολο του ελληνισµού “Οδυσσέας”. Έµπειρος επιστήµονας, µε εξαιρετικές ικανότητες, πολυµήχανος και οξυδερκής, µε σεβασµό και µε βαθιά επίγνωση των απρόβλεπτων εµποδίων της σχολικής πράξης, υπερασπίζεται µε αφοσίωση,  χωρίς “θόρυβο” όµως, την καθηµερινότητα της, αποµυθοποιεί τις ΤΠΕ και αποκαθιστά λυτρωτικά στις συνειδήσεις των εκπαιδευτικών το άγχος για τη ριζική αναθεώρηση των ψηφιακών µέσων. 

Ο κ. Παναγιώτης Αναστασιάδης  µε την αρχή “µετασχηµατίζοντας τον τρόπο µε τον οποίο µαθαίνουµε και διδάσκουµε” ενεργοποιεί, αλλά και ενδυναµώνει µε συνέπεια τους εκπαιδευτικούς της σχολικής πράξης επί 25 χρόνια διαµεσολαβώντας στη γόνιµη σπουδή τους στο πεδίο των ραγδαίων εξελίξεων των νέων τεχνολογιών. Πρόσφατα µε µεγάλη επιτυχία πραγµατοποιήθηκε η ενδιαφέρουσα επιµορφωτική ηµερίδα µε εισηγητή τον ίδιο και µε θέµα «Ανθρωποκεντρική Τεχνητή Νοηµοσύνη στην εκπαίδευση: Από τη θεωρία στην πράξη» η οποία διοργανώθηκε από την Πρωτοβάθµια και ∆ευτεροβάθµια Εκπαίδευση Χανίων σε συνεργασία µε το Ε.∆Ι.Β.Ε.Α του Παιδαγωγικού Τµήµατος ∆ηµοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστηµίου Κρήτης . Στο Πνευµατικό Κέντρο Χανίων, εκπαιδευτικοί από όλο τον νοµό είχαν την πολύτιµη ευκαιρία να επιµορφωθούν σε πρακτικές εφαρµογές της τεχνητής νοηµοσύνης στην εκπαιδευτική διαδικασία. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των ∆ιευθύνσεων Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Χανίων:

“Στο Α΄ µέρος της ηµερίδας ο κ. Αναστασιάδης παρουσίασε τις αρχές και τη φιλοσοφία της ανθρωποκεντρικής τεχνητής νοηµοσύνης, την παιδαγωγική αξιοποίησή της και δόθηκε ιδιαίτερη έµφαση στη µετατόπιση από τις εφαρµογές της τεχνητής νοηµοσύνης στην υποστήριξη, στην εξατοµίκευση και στη σχέση, ώστε να µπορέσουν να ανταποκριθούν µε κριτικό και δηµιουργικό τρόπο στις απαιτήσεις της νέας εποχής. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η παρουσίαση του Robot Rux.Στο Β΄µέρος της ηµερίδας, εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης παρουσίασαν διδακτικά σενάρια τα οποία σχεδίασαν και εφάρµοσαν στις σχολικές τους τάξεις, αξιοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοηµοσύνης.

Η κ. Μαρία Σκορδύλη, Προϊσταµένη του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων µε πολλές βραβεύσεις και καινοτόµα βήµατα στο σχολείο της, καταθέτει την εµπειρία της από τη συµµετοχή της στο πρόγραµµα “Ο∆ΥΣΣΕΑΣ” µιλώντας µε ευγνωµοσύνη για την καίρια συµβολή του Καθηγητή κ. Αναστασιάδη στην επαγγελµατική της ανάπτυξη:

“Η Εκπαίδευση την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον κλήθηκε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της Σύγχρονης εποχής και τις ανάγκες µιας κοινωνίας που µετασχηµατίζεται ανάλογα µε τα επιστηµονικά επιτεύγµατα ή νέες κοινωνικές και υγειονοµικές κρίσεις. Στο πρόσταγµα των καιρών και την επιταγή των συνθηκών ο καθηγητής του Πανεπιστηµίου Κρήτης κος Παν. Αναστασιάδης στέκεται ως Φάρος Γνώσης και προσφέρει στην Εκπαίδευση µε απόλυτη προσήλωση στο έργο του αποτελώντας σύµβολο για εµάς τους εκπαιδευτικούς τους πολλές φορές αποπροσανατολισµένους, υποστηρίζοντας την επαγγελµατική µας ανάπτυξη.

Η δική µου συµπόρευση µε το Ε∆ΙΒΕΑ του Πανεπιστηµίου Κρήτης ήρθε µε την ολοκλήρωση των µεταπτυχιακών µου σπουδών στην εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση και Ηγεσία και την καραντίνα λόγω κορωνοϊού. Την Τετάρτη 29 Απριλίου 2020, το Εργαστήριο Προηγµένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στην ∆ια Βίου & εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση [Ε.∆Ι.Β.ΕΑ] του Παιδαγωγικού τµήµατος ∆ηµ. Εκπαίδευσης του Παν/µίου Κρήτης µε οδηγό τον κο Αναστασιάδη αναλαµβάνει δράση! Ταχύρρυθµο επιµορφωτικό σεµινάριο, διάρκειας 3 ωρών µε θέµα: «Σχολική Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση: Σχεδιασµός εκπαιδευτικού υλικού: από τη θεωρία στην πράξη». Ο κος Αναστασιάδης εκπαιδεύει χιλιάδες εκπαιδευτικών στην εξΑΕ! Άµεσα! Κι εγώ συµµετέχω και επικαιροποιώ τις γνώσεις µου! Ακολουθούν και άλλα επιµορφωτικά σεµινάρια πάντα ακολουθώντας τις ανάγκες των εκπαιδευτικών!

Με τη νέα πρόκληση της Τεχνητής Νοηµοσύνης στην εποχή µας, απαντά το 2023 µε το το επιµορφωτικό πρόγραµµα µε τίτλο: «Ανθρωποκεντρική Τεχνητή Νοηµοσύνη στην Εκπαίδευση. Παιδαγωγική ∆ιάσταση: Από τη Θεωρία στην Πράξη». Για έξι εβδοµάδες οι µάχιµοι εκπαιδευτικοί µαθαίνουν, κατανοούν, εφαρµόζουν. Προσωπικά νιώθω ευγνώµων καθώς µπόρεσα να προσαρµόσω προγενέστερα σενάρια που είχαν δηµιουργηθεί από άλλες επιµορφώσεις, πχ «Σύγχρονα Ζητήµατα Επιστήµης και Τεχνολογίας» διάρκειας 12 ωρών που υλοποιήθηκε από το Εργαστήριο ∆ιδακτικής των Θετικών Επιστηµών (Ε∆ΘΕ) του Παιδαγωγικού Τµήµατος ∆ηµοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστηµίου Κρήτης σε συνεργασία σε συνεργασία µε Εργαστήριο Πληροφορικής στην Εκπαίδευση και ∆ιδακτικής των Φυσικών Επιστηµών (Ε.Π.Ε.∆Ι.Φ.Ε) και το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασµού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Κρήτης και τον κο Μιχ. Καλογιαννάκη και για άλλους σκοπούς πχ MOOC ΥΠΑΙΘΑ «Μαθαίνουµε ψηφιακά, διδάσκουµε ψηφιακά» σε επικαιροποιηµένα σενάρια µε την Τέχνητή Νοηµοσύνη, ευγνωµονώντας τον κο Αναστασιάδη για την καίρια συµβολή του στην επαγγελµατική µου ανάπτυξη! Και όλα αυτά τα σενάρια υλοποιούµενα στην πράξη να ενταχθούν σε τόµο ως µία αρχική πρόταση υλοποίησης σεναρίων µε χρήση της Τ.Ν.

Είναι αποδεδειγµένο ότι όσοι εκπαιδευτικοί βιώνουν µαζί µε τον κ. Αναστασιάδη το δηµιουργικό ταξίδι “Ο∆ΥΣΣΕΑΣ” παραµένουν αφοσιωµένοι συνοδοιπόροι του κάθε ακαδηµαϊκή -σχολική χρονιά και διακρίνονται για τις πρωτότυπες εκπαιδευτικές τους δράσεις.

Ο ∆ιευθυντής του ∆ηµοτικού Σχολείου Ναυστάθµου κ. Αριστόκριτος Τοµαζινάκης,από τους πρώτους και βασικούς συνταξιδιώτες του κ. Αναστασιάδη µέχρι σήµερα, περιγράφει την “Οδύσσεια” του σχολείου του ως γνώση και δηµιουργία, ένα ταξίδι που δεν σταµατά και είναι πλούσιο σε εµπειρίες που µένουν στην καρδιά :

Ένα σχολείο, µια «Ο∆ΥΣΣΕΙΑ» γνώσης και δηµιουργίας – Το ∆ηµοτικό Σχολείο Ναυστάθµου Κρήτης πρωτοστατεί στην εξ αποστάσεως συνεργατική µάθηση.

Σε µια µικρή γωνιά της Κρήτης, στο Ιδιωτικό ∆ηµοτικό Σχολείο Ναυστάθµου, εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες γράφεται µια ξεχωριστή εκπαιδευτική ιστορία. Από το 2005, το σχολείο συµµετέχει µε αφοσίωση και ενθουσιασµό στο πρωτοποριακό πρόγραµµα «Ο∆ΥΣΣΕΑΣ», που οργανώνεται από το Ε.∆Ι.Β.Ε.Α. του Παιδαγωγικού Τµήµατος ∆ηµοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστηµίου Κρήτης, µε επιστηµονικά υπεύθυνο τον Καθηγητή κ. Παναγιώτη Αναστασιάδη.

Το «Ο∆ΥΣΣΕΑΣ» δεν είναι απλώς ένα εκπαιδευτικό πρόγραµµα – είναι µια γέφυρα επικοινωνίας, µια αφορµή για δηµιουργία και συνύπαρξη. Μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας και ιδιαίτερα των τηλεδιασκέψεων, µαθητές και εκπαιδευτικοί από διαφορετικά σηµεία της Ελλάδας και του εξωτερικού συναντιούνται, συνεργάζονται, δηµιουργούν και στοχάζονται πάνω σε θέµατα που αφορούν τη χρήση του διαδικτύου, την τεχνητή νοηµοσύνη και –πάνω απ’ όλα– την ίδια τη µάθηση.Το Σχολείο του Ναυστάθµου Κρήτης στάθηκε από την πρώτη στιγµή σύµµαχος και συνοδοιπόρος αυτής της «Οδύσσειας». Με ανοιχτές αγκαλιές και µυαλά, εκπαιδευτικοί και µαθητές έµαθαν να µοιράζονται ιδέες, να δουλεύουν µαζί µε άλλα σχολεία, να δοκιµάζουν καινούριους τρόπους σκέψης και να καλλιεργούν τη φαντασία τους µέσα από κοινές δράσεις.

Σκοπός των ταξιδιών αυτών –γιατί κάθε τηλεδιάσκεψη µοιάζει µε ένα µικρό ταξίδι– είναι η ανάπτυξη της συνεργασίας, η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και η δηµιουργική χρήση των νέων τεχνολογιών. Και κάθε φορά, τα παιδιά του Ναυστάθµου αποδεικνύουν πως, ακόµη κι αν δεν µοιράζεσαι την ίδια τάξη µε κάποιον, µπορείς να µοιραστείς τη χαρά της γνώσης και της δηµιουργίας.

Το Ιδιωτικό ∆ηµοτικό Σχολείο Ναυστάθµου Κρήτης δεν ακολουθεί απλώς την εκπαιδευτική πρόοδο – τη διαµορφώνει. Με σταθερή παρουσία στο πρόγραµµα «Ο∆ΥΣΣΕΑΣ», έχει γίνει παράδειγµα του πώς η τεχνολογία µπορεί να «παντρευτεί» αρµονικά µε τις ανθρώπινες σχέσεις, το όραµα και την αγάπη για τη µάθηση.Για τους µαθητές και τους δασκάλους του, το ταξίδι συνεχίζεται. Και όπως κάθε καλή Οδύσσεια, είναι γεµάτη εµπειρίες που µένουν στην καρδιά.”

Ο µύθος του Οδυσσέα συµβολίζει την πορεία του ανθρώπου. Ο κάθε άνθρωπος είναι ένας Οδυσσέας. Είναι εκείνος που θέτει στόχους, αλλά δεν έχει σκοπιµότητες. ∆εν φοβάται να αντιµετωπίσει τους κινδύνους, δεν δειλιάζει µπροστά στα εµπόδια, δεν κάνει πίσω όταν έρχονται απειλές. Χρησιµοποιεί τον στοχασµό του και τον µετουσιώνει σε έργο, υποστηρίζει τους συνταξιδιώτες του, αλλά δένεται και µε τους ανθρώπους που συνδιαλέγεται από άλλους τόπους. Είναι ο άνθρωπος που ζει και δηµιουργεί µε θετική σκέψη και σύνεση. Με το θάρρος την άσκηση και την δηµιουργική ετοιµότητα του υπερβαίνει τις δυσκολίες, όποιες και να είναι, δηµιουργεί, εφαρµόζει και υλοποιεί συµµετοχικά, αναπτύσσει….

Τον Φεβρουάριο του 2024 ο κ. Αναστασιάδης µε την παρότρυνση προς την εκπαιδευτική κοινότητα “Αγαπητοί /ες συνάδελφοι, υλοποιούµε την παιδαγωγική µας προσέγγιση για την αξιοποίηση της ανθρωποκεντρικής Τεχνητής Νοηµοσύνης στην σχολική πράξη, µε έµφαση στην ενθάρρυνση της δηµιουργικότητας και την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης  ξεκίνησε µε πλήρωµα 700+ µαθητές, 50+ εκπαιδευτικούς & 49 σχολεία από 11 χώρες (Ελλάδα, Η.Π.Α, Κίνα, Γερµανία, Ρουµανία, Λιθουανία,Βουλγαρία, Λετονία, Αίγυπτο, Ιορδανία, Κονγκό), ένα ακόµη ταξίδι του για 24η συνεχή χρονιά!!!

∆ιανύοντας το 2025 ο κ. Καθηγητής µε πολυπληθείς ενθουσιώδεις συµµετοχές σε κάθε πορεία του, αναπτύσσει στα λιµάνια του µε εξαιρετική σαφήνεια, αµεσότητα και χιούµορ, το φαινόµενο της τεχνητής νοηµοσύνης, προσδιορίζοντας τα χαρακτηριστικά της 4ης Βιοµηχανικής Επανάστασης σε σύγκριση µε την προηγούµενη 3η. Ένας από τους σταθµούς του και η εισήγηση του στο Πνευµατικό Κέντρο Χανίων εµπνευσµένη και τεκµηριωµένη, αιχµαλώτισε το ενδιαφέρον των συµµετεχόντων ταξιδευτών αβίαστα . Μέσα από µια εξίσωση έδωσε το δικό του στίγµα όσον αφορά το κρίσιµο ερώτηµα: 3e + 4i = D?, όπου 3= 3η Βιοµηχανική (e-commerce, e-learning κλπ), 4 = 4η Βιοµηχανική (i = intelligence κλπ), D = Data or Democracy. 

Το βασικό ερώτηµα που επεξεργάστηκε η διαµόρφωση της σχέσης δηµιουργού περιεχοµένου, διακινητή και τελικού χρήστη στην εποχή της Τεχνητής Νοηµοσύνης, αναδεικνύοντας την απαλλαγή της ευθύνης της αναφοράς των πηγών από τους ανιχνευτές περιεχοµένου, τη φύση του αποτελέσµατος της συνοµιλίας µε την εφαρµογή ως κείµενο σε φυσική γλώσσα ,δηλαδή ως συνθετικός γραπτός λόγος, κάτι πάρα πολύ σηµαντικό και πρωτόγνωρο στην εξελικτική πορεία αλληλεπίδρασης ανθρώπου και µηχανής. Επιπλέον επισηµάνθηκε εύστοχα από τον κ. Αναστασιάδη ότι η εγκυρότητα του παραγόµενου περιεχοµένου, αν και απαραίτητη, δεν ελέγχεται στην περίπτωση της Τεχνητής Νοηµοσύνης, αφού  οι δηµιουργοί του πρωτογενούς περιεχοµένου (δηλαδή οι συγγραφείς κ.λπ.) απλά δεν υφίστανται, κατά δήλωση της ίδιας της εφαρµογής, καθώς οι πηγές δεν είναι ορατές σε εµάς. Είναι κρίσιµη λοιπόν παράµετρος και χρήζει προσοχής η διατύπωση του ερωτήµατος για την παιδαγωγική αξιοποίηση της εφαρµογής στην τάξη.

Η µεγάλη συµµετοχή και το έντονο ενδιαφέρον των παρευρισκοµένων επιβεβαίωσαν την ανάγκη για περαιτέρω εκπαίδευση και έρευνα στον τοµέα της ανθρωποκεντρικής τεχνητής νοηµοσύνης, µε στόχο µια σύγχρονη, δυναµική και ποιοτική εκπαιδευτική διαδικασία. Με οδηγό τη δηµιουργικότητα, την τεχνολογία και την παιδαγωγική σκέψη, η εκπαιδευτική κοινότητα συνεχίζει να εξελίσσεται, διαµορφώνοντας ένα πιο δυναµικό και εµπνευσµένο σχολικό περιβάλλον για τους µαθητές του σήµερα και του αύριο.

Ευχή µας για την εκπαιδευτική κοινότητα, οι Ο∆ΥΣΣΕΙΕΣ της να ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ , παρά την αδιάκοπη και αιφνιδιαστική ανάδυση νέων τεχνολογικών εφαρµογών, πάντα  να σηµατοδοτούν ταξίδια πλούσια σε επικοινωνούµενες εµπειρίες µε θετικό πρόσηµο για όλους, αντίστοιχες αυτών που ενδεικτικά αναφέρθηκαν, του προγράµµατος “Ο∆ΥΣΣΕΑΣ”! Και φυσικά να έχουν απαραίτητα ως πλοηγό έναν χαρισµατικό Οδυσσέα, ο οποίος τολµά να αποκαλύπτει εύστοχες νοηµατοδοτήσεις και να τεκµηριώνει απαραίτητες αξιακές παιδαγωγικές προϋποθέσεις για την αποτελεσµατική και ασφαλή διαχείρισή του µέσου στο ψηφιακό ή αναλογικό τοπίο της τάξης. 

* Η Μαρία Α. ∆ρακάκη είναι Επιµελήτρια του Μουσείου Σχολικής Ζωής ∆ήµου Χανίων

* Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν για τις ανάγκες του αφιερώµατος από τους συναδέλφους Μαρία Σκορδύλη και Αριστόκριτο Τοµαζινάκη, τους οποίους ευχαριστώ θερµά!

  ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΙΣ ∆ΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ :

https://www.edivea.org/pa.html

https://www.edivea.org/odysseas_2024-home.html

https://www.openbook.gr/ai-didaktika-senaria-gia-to-nipiagogeio/

https://ptde.edc.uoc.gr/el/personnel/item/84-panagiotis-anastasiadis_el?layout=tags&tagid=0

https://www.uoc.gr/%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%AE-%CE%BD%CE%BF%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B7-%CF%83/


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα