«Πιάσε την αστραπή
στο δρόµο σου άνθρωπε,
∆ώσε της διάρκεια,
ΜΠΟΡΕΙΣ!!!!»
Ο∆ΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ, «Η ΙΣΟΒΙΑ ΣΤΙΓΜΗ»
Το «ΜΠΛΕ ΑΛΦΑΒΗΤΟ» σάρωσε τη θέαση µου και µετασχηµάτισε την πρόσληψη µου αιφνίδια, αλλά και αβίαστα σε µια πρωτόγνωρη διαδικασία συναισθηµατικής εµβύθισης στα έργα τέχνης του καλλιτέχνη µε την υπογραφή «COSTIS»!!! Μια δίνη υπέρτατου θαυµασµού µε συστατικά διάδρασης ασυνείδητου και συνειδητού, µε παρέσυρε µε κυρίαρχο το δέος και την απορία µου για τα στάδια της καλλιτεχνικής διεργασίας που δηµιουργήσαν αυτές τις υποβλητικές µπλε ενεργειακές οπτικές δηλώσεις σε µαύρο φόντο… Ή µήπως χορογραφούµενες δονήσεις του µπλε της σκέψης σε σκοτεινό σκηνικό?
Μια νέα κειµενικότητα αναδεικνύεται από τον δηµιουργό ΚΩΣΤΗ ( Τριανταφύλλου) ως εσωτερικότητα του οπτικού συµβάντος του φυσικού φαινοµένου που µε την πολύχρονη σπουδή του ο ίδιος το µετατρέπει σε µια πρωτότυπη καλλιτεχνική δηµιουργία µε συγκλονιστική δυναµική αισθητική και µε πολυτροπικά σηµαίνοντα και σηµαινόµενα….
Η Roma Gallery παρουσίασε µε µεγάλη επισκεψιµότητα την ατοµική έκθεση Κ Ω Σ Τ Η Σ – ΜΠΛΕ ΑΛΦΑΒΗΤΟ το χρονικό διάστηµα 16 Οκτωβρίου έως 15 Νοεµβρίου.
Η έκθεση, την οποία επιµελείται η ιστορικός τέχνης Άλια Τσαγκάρη, πραγµατεύεται τη συγκρότηση ενός νέου οπτικού αλφαβήτου δοµικών µορφών
« Το αλφάβητο αυτό αρθρώνεται µέσα από µια σειρά φωτογραφικών αποτυπώσεων ηλεκτρικών εκφορτίσεων κεραυνών, τους οποίους ο καλλιτέχνης παράγει στο εργαστήριό του, αξιοποιώντας ένα τυπωµένο ηλεκτρονικό κύκλωµα δικής του επινόησης. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοποριακής διαδικασίας, η αµιγώς λευκή έκρηξη του κεραυνού µεταστοιχειώνεται σε βαθιές µπλε αύρες µέσω ενός κοίλου κατόπτρου Murano. Οι ηλεκτρικές εκκενώσεις αποτυπώνονται ως ριζωµατικές µορφές και ηλεκτροφορητικές απολήξεις, συγκροτώντας έναν ιδιότυπο οπτικό κώδικα που υπερβαίνει τη γραµµικότητα της συµβατικής γραφής.
Η συστηµατική διερεύνηση των µορφοπλαστικών ιδιοτήτων των κεραυνών αποτελεί, ήδη από το 1989, κεντρικό άξονα της καλλιτεχνικής εργασίας του Κωστή. Σ’ αυτήν, ο κεραυνός δεν αντιµετωπίζεται ως απλό φυσικό φαινόµενο προς καταγραφή, αλλά παράγεται από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, προσλαµβάνοντας ανθρώπινη διάσταση και συνδεόµενος άµεσα µε την αισθητηριακή εµπειρία απέναντι στο ηλεκτρικό πεδίο, δηλαδή στην ίδια την ηλεκτρική φύση του σύµπαντος. Πρώτο έργο αυτής της ενότητας υπήρξε ο Λαβύρινθος ή Το Κενό µνηµείο (1989), µία σύνθετη εγκατάσταση µε διαφανείς καθρέφτες, πέτρινες κατασκευές, πανό διαδήλωσης και ηλεκτρονικό κεραυνό, η οποία παρουσιάστηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών µε αφορµή τη διακοσιοστή επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης. Το έργο αυτό αποτέλεσε πολυεπίπεδο σχόλιο πάνω στη ζωή και τον θάνατο, την παρουσία και την απουσία, εγκαινιάζοντας παράλληλα τη µακρόχρονη ενασχόληση του Κωστή µε τον κεραυνό ως πρωταρχικό µέσο καλλιτεχνικής γραφής.
Αναλογιζόµενη τις εκθεσιακές µεταµορφώσεις του κεραυνού – από τον Λαβύρινθο έως το πρόσφατο έργο – η επιµελήτρια της έκθεσης Άλια Τσαγκάρη επισηµαίνει: «Το Μπλε Αλφάβητο του Κωστή απαντά στο αίτηµα των θεωρητικών της πρωτοπορίας του 20ού αιώνα για µία νέα «γραφή του φωτός», ενσωµατώνοντας την τυχαιότητα και την εφήµερη χρονικότητα της ηλεκτρικής εκκένωσης σε έναν εξωγλωσσικό κώδικα επικοινωνίας. Ο ριζωµατικός αυτός κώδικας, µέρος ενός ευρύτερου σώµατος οπτικής ποίησης, ενεργοποιεί µία ρέουσα, πολυπολική και µη-γραµµική αισθητηριακή αντίληψη, τόσο του φαινοµένου του κεραυνού, όσο και της ίδιας της γραφής».
Η µετατροπή της ενέργειας σε µορφή και, εν συνεχεία, σε γραφή καθίσταται εφικτή χάρη σε µια παγκόσµια πρωτοπορία: το τυπωµένο ηλεκτρονικό κύκλωµα που σχεδίασε και υλοποίησε ο Κωστής, µέσω του οποίου παράγει ο ίδιος την ηλεκτρική εκκένωση. Με τον τρόπο αυτό, ο καλλιτέχνης δηµιουργεί τον κεραυνό ex nihilo, εγγράφοντας την ηλεκτρική ενέργεια στο πεδίο της τέχνης, ως συµπαγές και ολοκληρωµένο φαινόµενο. Αυτή η ηλεκτρισµένη εικονοποιία ριζωµατικών µορφών συνιστά δοµικό στοιχείο µιας νέας, αστραποβόλας γραφής· µιας αυθεντικής «γραφής του φωτός», η οποία υπερβαίνει την παραδοσιακή εικονογραφία της αστραπής και συγκροτεί το ιδιαίτερο αλφάβητο του Κωστή».
Το «ΜΠΛΕ ΑΛΦΑΒΗΤΟ» του ΚΩΣΤΗ ( Τριανταφύλλου) στη θέαση του δεν πυροδοτεί ένταση και αγωνία, αλλά αναµφισβήτητα κερδίζει αβίαστα την ευφορία και τον γαλήνιο στοχασµό των αποδεκτών του. Οι µπλε φόρµες των οπτικών στοιχείων των εικαστικών έργων του καλλιτέχνη αναπαύονται µε σχέση αντίστιξης στο σκοτάδι …Το σκοτάδι δεν τις απειλεί, αντίθετα τις φιλοξενεί αντάξια και προβάλλει ιδεατά ως αντιθετικό µαύρο υπόβαθρο την εφήµερη λαµπερή µπλε µοναδικότητα τους !!! Ο CΟSTIS ακινητοποιώντας τον χρόνο, έχει καταφέρει να δαµάζει τις φωτεινές ατίθασες γραµµές που εκτοξεύονται και να τις µετουσιώνει σε ρευστή δυναµική εικαστική ύλη. Οι απλές και µυστηριώδεις εκλάµψεις, διαστέλλουν την οπτική αίσθηση µε µια εκθαµβωτική αιχµαλωσία του πιο γοητευτικού µπλε στην υφήλιο….
Ο K ω σ τ ή ς ( Τριανταφύλλου) αναπαριστά την εγκοσµιότητα του χρόνου και του χώρου των µπλε οπτικών δηλώσεων του, σε έναν ιδεατό εικαστικό µεσότοπο, απόκοσµο και υποβλητικό… Η ποιητική του µετατρέπεται µε την σύλληψη της καλλιτεχνική έκφρασης του σε πολλαπλές φανερώσεις ενός πεδίου πνευµατικής εγρήγορσης και ψυχικής ευδαιµονίας. Καθώς συντελείται το φαινόµενο της ηλεκτροστατικής εκκένωσης, η µεταγραφή του σε έργα τέχνης από τον χαρισµατικό δηµιουργό, µεταβάλλει την όραση σε διόραση και ενόραση. Τα έργα τέχνης του προσκαλούν το κοινό, να µυηθεί στην απόκρυφη εσωτερικότητα των δεδοµένων και των ζητούµενων τους.
Αλληγορική η κατάργηση της φυσικής όρασης µετά την πρώτη επαφή µαζί τους και υποβλητική η προτροπή µε την συναρπαστική µοναδικότητα της αισθητικής τους οντότητας για ιχνηλάτηση του ανεπανάληπτου µπλε που πυροδοτεί την πνευµατικότητα…. Η τέχνη του Κ ω σ τ ή απαλείφει νικηφόρα κάθε τραυµατική εµπειρία φόβου που ίσως έχει εγγραφεί εντός µας, σε κάποια χρονική στιγµή, σε σύνδεση µε τον κεραυνό. Τότε που µαζί µε τον ήχο της βροντής και την αιφνίδια λάµψη της αστραπής η οποία έπεται, εξελίσσεται η διαδικασία του φαινοµένου του κεραυνού και το σκοτάδι διαρρηγνύεται βίαια ….
Το εικαστικό έργο τέχνης είναι µια συνθετική οντότητα τέχνης και επιστήµης, ωραίου και αλήθειας, γνώσης και αισθητικής. Το φαινόµενο του κεραυνού εµπεριέχει δοξασίες φόβο, αλλά και µια υπερβατική δυναµική, µοναδικά φωτεινή σε κάθε της έκφραση. «Τι σας γοητεύει περισσότερο στη σχέση σας µε την αστραπή? Η πρόκληση του ελέγχου της η µεταγραφή της σε µια νέα εκφραστική δυνατότητα , ή µήπως ο µετασχηµατισµός σε κάτι αδύνατο να προκληθεί µε τα υπάρχοντα συµβατικά µέσα? Μια από τις πολλές ερωτήσεις µου που τον βοµβάρδισαν κυριολεκτικά και εκείνος µε υποµονή και ευγένεια τις άκουσε και αφιέρωσε µε εµπιστοσύνη τον πολύτιµο χρόνο του.
Οι άξονες των ερωτηµάτων επενδυµένοι µε το δέος των έργων του κινήθηκαν κατά τη διάρκεια του διαλόγου µας στον αµοιβαίο και συνεχή γόνιµο διάλογο της επιστήµης µε την τέχνη, την πλουραλιστική απόδοση της δυνατότητας των ανοικτών νοηµατοδοτήσεων των έργων του, την ζωογόνο συνοµιλία µε το κοινό του. Και φυσικά δεν έλειψαν οι αναφορές µας στα σχέδια του για τον επόµενο σταθµό της πρωτότυπης έκθεσης, αλλά και για τη δική µου ιδέα το «ΜΠΛΕ ΑΛΦΑΒΗΤΟ» να φιλοξενηθεί σε µουσειακό χώρο…( στη δική µας ΜΠΛΕ ∆ΙΑΣΤΑΣΗ του Μουσείου Σχολικής Ζωής, εµπνευσµένη από τις απανωτές γραφές στο ίδιο ΜΠΛΕ ΚΑΡΜΠΟΝ της δεκαετίας του 70).
Ο COSTIS ή Κωστής ( Τριανταφύλλου) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Εικαστικός καλλιτέχνης και ποιητής. Πανεπιστηµιακές σπουδές στην Αθήνα και το Παρίσι. Το 1969 δηµοσιεύεται το πρώτο του collage και πραγµατοποιεί την πρώτη του έκθεση µε γλυπτά από µολύβι. Οργανώνει στην Αθήνα δύο περιοδικά λόγου & τέχνης, τον Λωτό 1968-1972 και την Πράξη 1972. Το πρώτο του βιβλίο ποίησης κυκλοφορεί τον Φεβρουάριο του 1974 στην Αθήνα. Από το 1970 έως σήµερα δηµοσιεύει σε ποιοτικά περιοδικά σχέδια, ποιήµατα, πεζά και δοκίµια. ∆ουλεύοντας στο synthi 100, δηµιούργησε το ηχητικό υπόστρωµα της κινηµατογραφικής του ταινίας Saga of a city, 1976. Από το 1976 αρχίζει µεικτά έργα οπτικής ποίησης. Πρώτο δρώµενο( performance ) σε Αιθ. Τέχνης στην Αθήνα το 1975. Από το 1986 το φαινόµενο του κεραυνού είναι στο επίκεντρο της έρευνάς του. Έχει πραγµατοποιήσει 35 ατοµικές εκθέσεις σε Αίθουσες Τέχνης και Μουσεία στην Ευρώπη και έχει πάρει µέρος σε πάνω από 100 διεθνείς οµαδικές εκθέσεις όπως και σε πολλά συνέδρια/συµπόσια Τέχνης Τεχνολογίας και Ποίησης και Νέων Τεχνολογιών. Έργα του βρίσκονται σε Μουσεία κι Ιδιωτικές Συλλογές στην Ελλάδα, στην Γαλλία, στο Βέλγιο, την Γερµανία κι αλλού.» υποσηµείωση στο site του
Παρακάτω αυτούσιος ο λόγος του χαρισµατικού δηµιουργού συνθετικά αποτυπωµένος µετά τον πολύ ενδιαφέροντα ανοιχτό διάλογο µαζί του :
[…]
Ο παράγων άγνωστος Χ άσκησε την σκέψη και βοήθησε στην αντίληψη κι ανάγνωση του εσωτερικού κι εξωτερικού περιβάλλοντος του ανθρώπου. Το ζητούµενο άγνωστο τροφοδότησε την δηµιουργική έκφραση και ανέπτυξε µορφές πού βοήθησαν στην κατάκτηση δεδοµένων .Τα δεδοµένα µπολιάστηκαν µε τον παράγοντα Χ και για τα άγνωστα αυτά δεδοµένα της σκέψης χρειάστηκε η έρευνα. Η έρευνα κι ο επαναπροσδιορισµός της από την ανακάλυψη, είναι µια συνεχής πορεία που δίνει λόγο ερευνητικής ύπαρξης, όσο στην επιστήµη τόσο και στην τέχνη . Ο φορέας Χ οδήγησε την εκφραστική συµπεριφορά όσο στο ψάξιµο µέσα από την τέχνη και την δυναµική που ανάπτυξε µε τις πολυδιάστατες καταγραφές της, τόσο και στο ψάξιµο µέσα από την επιστήµη, τις οριοθετήσεις της του κόσµου και τις τεχνολογικές της εφαρµογές.
Μέσα στο άγνωστο ταξίδι Χ η τέχνη πάντα επαναπροσδιορίζεται φαντασιακά κι η επιστήµη σταθερά προτάσσει προτάγµατα του άγνωστου που αύριο θα µας γνωρίσει. Όταν ο Χ εισβάλει στην τέχνη τότε γίνεται Χ+ το ίδιο και στην επιστήµη. Είναι παράγων ανατροπής και ανανέωσης . Αυτό βέβαια µπορεί να ισχύσει, όταν αυτός ο άγνωστος δεν υποδύεται έναν γνωστό , που ανήκει στον υπερθετικό βαθµό του λόγου και προτάσσει τελεολογικές λύσεις για ανάπτυξη θεολογικών πρωτοβουλιών κι όταν αυτός ο άγνωστος δεν εξοστρακίζεται εν όψει ενός ” τέλειου ” πολιτειακού συστήµατος κι όταν αυτός ο άγνωστος δεν γίνεται ιδεολογικό κατασκεύασµα για παραπλάνηση των ανθρώπινων διαφορών σε γένος, φυλή, σκέψη ιδιοσυγκρασία, αλλά φορέας ενός συνολικού προτάγµατος του ανθρώπινου γένους. Ο άγνωστος Χ αναγνωρίζεται στην διαφορά και στον άλλον που αν δεν επικοινωνήσουµε µαζί του δεν θα γνωρίζουµε το άγνωστο που φέρει την ζωή και διεκπεραιώνει τα όριά της. Ο άγνωστος Χ κατασκευάζει λαβυρίνθους για να γίνει το άγνωστο γνωστό – να βρει τις διαδροµές.΄Ετσι έψαξα τον κεραυνό και προσπάθησα να τον φέρω στην ανθρώπινη κλίµακα.
Ο άνθρωπος που αποκτάει φτερά, που κλέβει από τους θεούς τη φωτιά, γινόταν κατά περιόδους πρότυπο ζωή, ήτανε όµως πάντα πρόκληση! Ο ∆αίδαλος είναι ο τύπος του καλλιτέχνη που φέρει ικανότητες τόσο αρχιτεκτονικής, όσο και γλυπτικής, ακόµη κι εφευρέτης µηχανικών µέσων είναι! Στον δε Μένωνα του Πλάτωνα τα γλυπτά του χαρακτηρίζονται ως έµψυχα! Από τον πανεπιστήµονα Αριστοτέλη, στους εγκυκλοπαιδιστές έως την σηµερινή µορφή ειδίκευσης κι ανάλυσης που έχει πάρει η επιστήµη, ο άνθρωπος ζητάει λύσεις ανάλογες του εκάστοτε κοινωνικού γίγνεσθαι . Έτσι από τον ∆αίδαλο στον Λεονάρντο, έως τους σηµερινούς καλλιτέχνες , βλέπουµε περιόδους αναλαµπών, όπου τα όρια διαπλατύνονται κι απελευθερώνεται η δηµιουργική δράση. Στον 20ο αιώνα ο διάλογος τεχνών και επιστηµών κορυφώνεται, όντας ζητούµενο της κοινωνικής πραγµατικότητας και παράγωγο των ερευνών και ανακαλύψεων του 19ου αιώνα.
Σήµερα υπάρχουν νέοι που επαναπροσδιορίζουν/ψάχνουν την εικαστική αίσθηση και αποφεύγουν την συντηρητική της προσέγγιση. Όχι πως δεν υπάρχει και η µεταµοντέρνα λογική του σχετικισµού και της συντήρησης! Σε ποιους χρειάζεται η πρωτοποριακή λογική σήµερα; Ποιοι είναι οι εικαστικοί που παράγουν σηµαντική τέχνη σήµερα ( θα δίνανε όλοι την ίδια απάντηση;) ή ποιοι νοιώθουν πρωτοπόροι και θέλουν να το αποδείξουν µε τις εικαστικές τους παραγωγές; Μήπως οι αυθεντικοί πρωτοπόροι δεν το θέτουν έτσι κι αλλιώς και µάλιστα δεν το διεκδικούν µέσα σε µια τέτοια ελληνική εικαστική πραγµατικότητα; Μήπως θα έπρεπε να συµβεί το αντίθετο και να δοθεί η µάχη; Μήπως αυτός ο χαρακτηρισµός υποτιµά το µεγαλείο της πρωτότυπης έµπνευσης που κρύβεται πίσω από µια στρατιωτικής εφαρµογής/προέλευσης καταβολή, της λέξης πρωτοπορία;
Έτσι, χρησιµοποιώντας αυτόν τον χαρακτηρισµό, ας ακούµε/διαβάζουµε « ερευνητικός », « ανανεωτικός », ας ψάξουµε νέες εννοιοδοτήσεις γι’ αυτά τα µεγάλα εικαστικά γεγονότα που µόλις και τα µαθαίνουµε/τα παρακολουθούµε και πολλές φορές εξαφανίζονται, αφήνοντας ένα ελάχιστο ίχνος! Έχω συνηθίσει αυτό το γεγονός από εικαστικά έργα Τέχνης-Τεχνολογίας που έχουν µια τέτοια συµπεριφορά εξαφάνισης. Αλλά και από θεατρικές παραστάσεις, από χορευτικές, από εικαστικά δρώµενα, από ποιητικά δρώµενα- όπου πήρα ενέργεια και πνευµατική τροφή και τα χαρακτήρισα αριστουργήµατα, διαµάντια και µετά από λίγο καιρό δεν θυµόµουνα τους συντελεστές, ήξερα πως τους είδα στο τάδε φεστιβάλ στην τάδε γκαλερί – αυτό αρκεί. Και αυτό που πήρα, αρκεί. Εκεί επιτόπου µέσα στο έργο, στην ατµόσφαιρά του στο περιβάλλον αυτό ενεργοποιηµένος ένα κοµµάτι τέχνης κι εγώ. Ναι ο ρόλος της πρωτοπορίας είναι και να διαχέεται, να σκορπίζει το πνεύµα της για να συνεχίζει να αναπνέει δηµιουργικά αυτός ο χώρος. Η θετική πλευρά είναι να δώσει ζωή έτσι που πιο εύκολα να ορθώσει το ανάστηµά της για να ξεπεραστούν οι επαναλήψεις και οι µονότονες πληκτικές εικαστικές διαπραγµατεύσεις. Άλλοτε απλά φλύαρες κι άλλοτε διακοσµητικές ή µονότονα εµπορικές!
Μία λέξη έχει πολλές χρήσεις και υπηρετεί πολλούς σκοπούς. Για παράδειγµα η επιστηµονική /τεχνολογική πρωτοπορία ορίζεται ως τέτοια γιατί ζητάει αυτόµατα να ξεπεραστεί, αυτός είναι νόµος της επιστηµονικής εξέλιξης και έρευνας. Όχι πως τότε που ταυτίστηκαν η πολιτική/κοινωνική πρωτοπορία µε την καλλιτεχνική ήτανε δυνατό να τα διαχωρίσεις, γιατί στα ιστορικά κινήµατα έχουµε µια µάλλον εύκολη ταυτολογική προσέγγιση. Υπήρξε ενθουσιασµός για τα καινούρια κοινωνικά επιτεύγµατα, αυτό οδήγησε πολλούς καλλιτέχνες στο να χρησιµοποιήσουν αυτό το δεδοµένο σαν απάντηση στα υπάρχοντα είδη τέχνης που κυριαρχούσαν. Είναι βέβαιο πως οι ελπίδες για να ζήσει και να ζήσει καλύτερα ένας κόσµος φέρνουν αισιοδοξία κι η γιορτή των τεχνών είναι προ των πυλών, σαν το πρωινό χαµόγελο ενός παιδιού!
Η γέννηση αυτού του οπτικού αλφάβητου που εξέθεσα συµπληρώνει την έρευνά µου γύρω από το φυσικό φαινόµενο του κεραυνού. Έρχεται µετά από την τελειοποίηση του ηλεκτρονικού τυπωµένου κυκλώµατός µου παραγωγής υψηλής τάσης και τις ατοµικές κι οµαδικές παρουσιάσεις του ηλεκτρικού φαινοµένου µέσα στην τέχνη. Και τελευταία, µετά την κυκλοφορία στην Γαλλία του ποιήµατός µου éclat-éclair που έγραψα στα γαλλικά, που στις 140 σελίδες του, έχει εκτός από το ποίηµα και ανάλογες σελίδες µε φωτογραφίες από τα ίχνη/την αύρα των κεραυνών -δηλαδή αυτό το µπλε δηµιούργηµα της ολικής εκφόρτισης που αποτέλεσε την βάση του αλφάβητού µου. Το µπλε αλφάβητο δηµιουργήθηκε από το έργο Vision ( όρασις/όραµα ). Κοιτώντας ο φακός της φωτογραφικής µηχανής µέσα από τον καµπύλο καθρέφτη του έργου την ηλεκτρική εκφόρτιση υψηλής τάσης – κεραυνός – αποτυπώθηκαν αυτές οι µπλέ ενεργειακές εστίες. Ο καθρέφτης βοήθησε στο να αναδειχθούν τα µη ορατά σηµεία του οπτικού φάσµατος δηλαδή το υπέρυθρο και το υπεριώδες.
Η έκθεση Κ Ω Σ Τ Η Σ – ΜΠΛΕ ΑΛΦΑΒΗΤΟ πλαισιώνεται από βίντεο κεραυνών σε αργή κίνηση, συνοδευόµενο από πρωτότυπη ηλεκτρονική µουσική σύνθεση του Κώστα Μαντζώρου. Παράλληλα, τεκµηριώνεται µε έκδοση η οποία περιλαµβάνει κείµενα του ιστορικού τέχνης Jacques Donguy, της ∆ρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας Μορφίας Μάλλη, καθώς και της ιστορικού τέχνης και επιµελήτριας της έκθεσης Άλιας Τσαγκάρη. Αξίζει να σηµειωθεί ότι αυτή η έκθεση στην Roma gallery στην Αθήνα θα έχει συνέχεια στο Παρίσι στην Gallerie Satellite. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.Καλοτάξιδη και πολλά συγχαρητήρια! Τυχερή γιατί βίωσα τον πρώτο της σταθµό στη ROMA GALLERY!!!! Καλή επιτυχία στους επόµενους σταθµούς σας!
Πηγές φωτογραφιών :https://www.costis.gr/mupilambdaepsilon-alphalambdaphi940betaetatauomicron-tauomicronupsilon-kappaomegasigmatau942-sigmatauetanu-roma-gallery.html
Οι φωτογραφίες που πλαισιώνουν το αφιέρωµα παραχωρήθηκαν ευγενικά αποκλειστικά για τις ανάγκες του αφιερώµατος µας στην εφηµερίδα ΧΝ από τον δηµιουργό κ. Τριανταφύλλου και τον ευχαριστώ θερµά για την τιµή της εµπιστοσύνης του!!!!
Η Μ.Α.∆ρακάκη είναι Επιµελήτρια του Μουσείου Σχολικής Ζωής ∆ήµου Χανίων µε ειδίκευση στην πολιτισµική επικοινωνία και πολιτιστική διαχείριση
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ
ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ και στις διευθύνσεις :
https://www.facebook.com/Triandaphyllou/
https://www.costis.gr/mupilambdaepsilon-alphalambdaphi940betaetatauomicron-tauomicronupsilon-kappaomegasigmatau942-sigmatauetanu-roma-gallery.html
https://www.roma-gallery.com/
https://www.nationalgallery.gr/artist/triantafyllou-kostis/
https://www.facebook.com/photo/?fbid=10241350605287196&set=a.10226976088213253
https://m.popaganda.gr/art/kostis-triantafyllou/
http://www.bookbar.gr/c-o-s-t-i-s-bleu-alfavito-eikastiki-ekthesi/classic-drinks/classic-drinks-news?fbclid=IwY2xjawOY9slleHRuA2FlbQIxMQBzcnRjBmFwcF9pZBAyMjIwMzkxNzg4MjAwODkyAAEebNk9nyolug6HPRiZTS2Y9TC0dv_aCzmR9x1560p2ggs3olEebJeMOwf_ZNw_aem_GYBVPdYIhAC9wgCtQpM9aw
https://ennepe-moussa.gr/
https://www.roma-gallery.com/
https://www.costis.gr/


