Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Ως εικαστική δίοδος

«Η φύση δεν παραβαίνει ποτέ τους δικούς της κανόνες»
Πάμπλο Πικάσο

«Στην άκρη» σιωπά, ατενίζει, στοχάζεται , θαυμάζει, αφοσιώνεται, παρατηρεί, εμπνέεται, ανασαίνει, δημιουργεί….Και τα πινέλα του στον καμβά αποτυπώνουν θαυμαστά την οπτική εμπειρία της πρόσληψης της αγαπημένης του φύσης με μια αισθητηριακή ενόραση και μια ψυχική ενάργεια που δίνει μοναδικό φως στο έργο του. Εκεί «στην άκρη» η στιγμή όπου η σύλληψη, η σιωπή, ο χρόνος, η προσήλωση, δίνουν το προβάδισμα της δημιουργίας στον ασυνείδητο εαυτό για να μεγαλουργήσει παρέα με τα ανεξερεύνητα τοπία της ψυχής ….
Ο ζωγράφος Βασίλης Θεοχαράκης εμβαθύνει όχι μόνο με το βλέμμα, αλλά και με τον ψυχισμό του, στα ερεθίσματα που δέχεται από το τοπίο. Στη συνέχεια τα μετουσιώνει με μια απελευθερωτική ενέργεια που εναρμονίζει την εικαστική περισυλλογή με την πνευματική και ψυχική ενδοσκόπηση. Η φωτεινή, ευγενική, χρωματική του κλίμακα μεταφέρει από «την άκρη» της θέασης και της έμπνευσης του, στο ακέραιο, τη διαύγεια, την αντανάκλαση, την ευαίσθητη ρευστότητα της αντίληψης του φωτός στο θέμα του .Οι δημιουργίες του χαρακτηρίζονται από την επιμελημένη διαφοροποίηση των τόνων και των πυκνώσεων του σε κάθε χρώμα της επιλογής του.

Τα έργα του καταγράφουν στιγμιότυπα αναστοχαστικής νηνεμίας ,αλλά και έντονων διαλόγων των στοιχείων της φύσης Με την ζωγραφική του υποστηρίζει το αινιγματικό, αλλά και το συγκλονιστικά σαφές και απέριττο, το μοναδικά απλό, καταξιώνοντας τις δυνατότητες και τη σημασία της αμφισημίας στην τέχνη Εστιάζει με ιδιαίτερη προσήλωση στις μορφές που αποκαλύπτει η φύση και βυθίζεται στο εικαστικό της λεξιλόγιο, απερίσπαστος από στερεοτυπικές αντινομίες και αντιληπτικά εμπόδια. Παραδίδεται με εμπιστοσύνη από το σημείο μιας υποτιμημένης άκρης στα τοπία που συνθέτει μεγαλουργώντας η μητέρα-φύση. Έτσι κατορθώνει να προσδώσει μοναδική δύναμη και αξία στην ερμηνεία του προφανούς, αναδεικνύοντας την αφανή αρμονία των οπτικών συνθέσεων στο περιβάλλον.
Ο δημιουργός Βασίλης Θεοχαράκης αδιάκοπα ενθαρρύνει τους αποδέκτες των έργων του, με την παλέτα των χρωμάτων της ευαισθητοποιημένης του απόκρισης , να αναζητήσουν τις αισθητικές και συγκινησιακές αξίες, πέρα από την άμεση οπτική δήλωση του τοπίου της θάλασσας , του βουνού ή του δάσους. Η ατομική του έκθεση στο Ίδρυμα Β. Θεοχαράκη στην Αθήνα, με τίτλο «ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ.ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ» αιχμαλωτίζει το βλέμμα του κοινού με το μεγαλείο μιας απέριττης εικαστικής αναπαράστασης που αναπτύσσεται με τη σκευή της χρωματικής του παλέτας ,των συγκινησιακών του συνδηλώσεων από αγαπημένους τόπους και της βαθύτερης υποδήλωσης των νοημάτων του κύκλου της ζωής που ο ίδιος συλλαμβάνει στις εικόνες της φύσης
Ο επιμελητής της έκθεσης & Διευθυντής του Εικαστικού Προγράμματος του Ιδρύματος, Τάκης Μαυρωτάς επισημαίνει: «Ο Θεοχαράκης συνεχίζει ακατάπαυστα να μας ξαφνιάζει με τη συνέπεια και τη δύναμη της αλήθειας του οραματικού του κόσμου. Η τωρινή του δουλειά, με το γνώριμο ζωγραφικό του ύφος, κουβαλά την ανάσα της Ελλάδας. Μέσα από τις εικόνες του, μας ταξιδεύει σε χώρους, εκεί, όπου πέρα από την αδιατάραχτη σιωπή, κυριαρχούν αδιάκοπα το μυστηριακό φως και τα διαρκώς παλλόμενα στοιχεία της φύσης. Έτσι, μας παραδίδει έναν κόσμο, που ενδυναμώνει την πεποίθηση μας ότι εδώ αρχίζει ένα δικό του ταξίδι που δεν έχει τέλος, όπως ακριβώς συμβαίνει στα όνειρα. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την ενότητα των πρόσφατων τοπίων του, ελαιογραφίες και υδατογραφίες που αποκαλύπτουν, με τον πιο εμφατικό τρόπο, τη συνέπεια και το πάθος του απέναντι στη ζωγραφική και τη φύση».
Καθώς περιδιαβαίνω όλους τους ορόφους του εκθεσιακού χώρου στο Ίδρυμα Β. Θεοχαράκη νιώθω μια απόλυτη γαλήνη και πληρότητα να με κατακλύζει και να τροφοδοτεί αβίαστα τη γραπτή αποτύπωση της αρμονικής χρωματικής εμπειρίας που βιώνω από κάθε ενότητα: Ζωντανή μυθιστορία τα έργα του σε ρυθμό κυματοειδή που ενθαρρύνει ακατάπαυστα τα μορφικά στοιχεία της εικαστικής γλώσσας, να μονομαχούν χρωματικά, να χορεύουν γραμμικά, να δια πλέκονται σημειωτικά, να ενεργοποιούν τις φόρμες σε μια αέναη πρωτότυπη εκφραστική πλοκή που μαγνητίζει.. .
Μέσα σ τους ορίζοντες της έμπνευσης του «από την άκρη» στοιχειοθετεί με αφοσίωση και απέραντο σεβασμό για το αλάθητο της δημιουργού-φύσης, χωρίς εφησυχασμό, τα κάδρα που του χαρίζει γενναιόδωρα κάθε στοιχείο του φυσικού τοπίου, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα με επιμονή και σιωπηρή, αλλά εκρηκτική ένταση, ΄τοπία συμβολικά . Ακούραστα παρατηρεί και ανασυνθέτει συστήματα της οπτικής ζωής στο περιβάλλον, αξιοποιώντας ισόρροπα χρωματικές πρωτοβουλίες και συναισθηματικές διεξόδους.
Η χρωματική επιδεξιότητα και άνεση του, ορίζει αυτή καθ’ αυτή, στους θεατές των έργων του, τα πεδία της αναζήτησης στη φάση εν βύθισης που τους οδηγεί. Φαινομενικά αποσπασματικές καταγραφές εικόνων από το περιβάλλον τα έργα τέχνης του, αλλά επί της ουσίας μια συνεπής προτροπή για τη δίνη της ιχνηλάτησης του φυσικού τοπίου. Αδιάκοπη πρόκληση για την ισορροπία της ζωγραφικής σύνθεσης χωρίς να αδικηθεί εκφραστικά κανένα δομικό χαρακτηριστικό της αναπαράστασης. Η ζωγραφική του Β.Θεοχαράκη εκρηκτική χαρά ,αλλά και σιωπηρή γαλήνια στάση, υποθέτει, διαμορφώνει, σηματοδοτεί, χαρτογραφεί, το φυσικό σύμπαν με λεπτότητα, αλλά και αποφασιστικότητα
Επιχειρεί «από την άκρη» με το διάφανο ζωγραφικό του έργο να συμπληρώσει το θαύμα της πραγματικότητας του φυσικού φαινομένου που κυριεύει το βλέμμα του και τις αισθήσεις του. Συνεχής περιπετειώδης παρατήρηση και βαθιά ευαισθητοποιημένη ζωγραφική απόκριση σε πολλαπλά αντιληπτικά ερεθίσματα που προκαλούν θαυμαστές σχεδιαστικές τροχιές του υλικού εγγραφής στο υλικό του καμβά του. Ένα συνεχές ζωγραφικής δημιουργίας που τροφοδοτείται από οικείες οπτικές καταγραφές και συντάσσει πολύχρωμα θέματα που ενδυναμώνουν και καθιστούν πιο πλούσιες τις σχέσεις του εαυτού του με το φυσικό περιβάλλον, αλλά και με το κοινό του. Τα έργα του δεν σταματούν να προσκαλούν τους αποδέκτες του με το ξεχωριστό εικαστικό τους λεξιλόγιο σε έναν απαράμιλλο αισθητικά μικρόκοσμο της καθημερινότητας, ο οποίος είναι δίπλα μας ,αλλά μπορεί συχνά να παραμένει αθέατος στο βιωμένο περιβάλλον….
Η εικαστική του έκφραση επιβεβαιώνει έτσι τον αποκαλυπτικό χαρακτήρα του έργου τέχνης και ταυτόχρονα την χαρισματική δημιουργική καθαρότητα του ζωγράφου που προσφέρει γενναιόδωρα νέες χρωματικές συνθέσεις. Ζωγραφικές διατυπώσεις πρωτότυπες που οδηγούν σε ταξίδια συναρπαστικά σε έναν κόσμο σχέσεων συναισθημάτων συμβολισμών ενθυμήσεων ν και στοιχειοθετούν μια αποκαλυπτική εικαστική δίοδο προτροπή στα λυτρωτικά ενεργήματα της ψυχής και του νου του σύγχρονου ανθρώπου
Μετά από καιρό και συνειδητοποιώντας ότι η έκθεση εκπνέει στα τέλη του Γενάρη, θέλοντας να μοιραστώ έγκαιρα την υψηλή αισθητική εμπειρία, επανέρχομαι με την κατακλείδα της ερμηνευτικής προσέγγισης των έργων τέχνης του ζωγράφου που είχα καταγράψει παρορμητικά στις αρχές του Δεκέμβρη στο φιλόξενο καφέ του εκθεσιακού χώρου:
Η καλλιτεχνική δημιουργία του Βασίλη Θεοχαράκη είναι μια ειλικρινής εικαστική δίοδος, μια δυναμική ζωγραφική πράξη που αναδεικνύει την ανάγκη της διαρκούς εκφραστικής αναφοράς-σχέσης με το φυσικό περιβάλλον και της καλλιέργειας μέσω αυτής της δυνατότητας, της εμπνευσμένης επαφής κάθε προσώπου με την φύση. Όταν ο ζωγράφος ενθαρρύνει αυτόν τον ανεκτίμητο διάλογο που οδηγεί αβίαστα και με απόλαυση στην αισθητική αναγωγή της πολυαισθηριακής εμπειρίας σε αξιακές συνδηλώσεις, δεν αντιστέκεσαι! Ακολουθείς τον καλλιτέχνη στη διαμεσολάβηση του αντιληπτικού ερεθίσματος , αφήνεσαι σε ένα πλαίσιο πολλαπλών ερμηνειών, απελευθερώνεσαι στον δημιουργικό μετασχηματισμό των μηνυμάτων της φύσης, θωρακίζεσαι με ιδεολογική ετοιμότητα και αφύπνιση…
Η ζωγραφική παρακαταθήκη του Βασίλη Θεοχαράκη και η ατέρμονη έμπνευση του από το τοπίο, σηματοδοτεί μια ανεκτίμητη εικαστική δίοδο που συντελεί στην καταλυτική μεταμόρφωση εν τέλει της οντότητας μας. Στη διαμόρφωση της στάσης ενός ενεργητικού αποδέκτη και συνειδητοποιημένου συνομιλητή με τη φύση και με την τέχνη, αλλά και στην επιτέλεση μιας μαγικής συνδημιουργίας με εκείνους που εμπιστεύονται την λυτρωτική δύναμη της φύσης και της τέχνης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ:
ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ
https://thf.gr/el/
https://www.kathimerini.gr/society/562099609/i-katerina-sakellaropoyloy-egkainiase-tin-ekthesi-vasilis-theocharakis-stin-akri/
https://thf.gr/el/events/vasilis-theocharakis/
https://www.gnomikologikon.gr/catquotes.php?categ=0300
https://thf.gr/el/vasilis-theocharakis-stin-akri-toy-taki-mayrota-a-meros/

*Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τη γράφουσα κατά την επίσκεψη της στο ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ.Τους τίτλους των έργων που πλαισιώνουν το κείμενο αναζητήστε τους στον κατάλογο της έκθεσης.
* Η Μαρία Δρακάκη είναι Παιδαγωγός,, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων, Επιμελήτρια του Μουσείου Σχολικής Ζωής Δήμου Χανίων
Ε-mail επικοινωνίας: politismOS.drakaki@mail.com


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα