Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Ως έντυπη πολιτιστική προβολή

«…και πολύ πιο βαθιά πίσω από τα κύματα , στο Νησί με τους κόλπους των ελαιώνων. Μια στιγμή μου εφάνηκε θωρούσα Εκείνον που το αίμα του έδωσε να σαρκωθώ τον τραχύ του Αγίου δρόμο ν΄ανεβαίνει μια φοράν ακόμη…

Μια φοράν ακόμη στα νερά της Γέρας ν΄ακουμπά τα δάχτυλα και τα πέντε ν΄ανάβουνε χωριά, ο Παπάδος ο Πλακάδος ο Παλαιόκηπος ο Σκόπελος και ο Μεσαγρός, εξουσία και κλήρος της γ ε ν ι ά ς μου…»

Οδυσσέας Ελύτης (Το Άξιον Εστί, Η Γένεσις)

Μια εφημερίδα που δημιουργείται, εκδίδεται και εξελίσσεται από έναν Πολιτιστικό Σύλλογο, μένοντας αφοσιωμένη και συνεπής στο όραμα της προβολής της πολιτισμικής παραγωγής για περισσότερο από μια δεκαετία, αποτελεί βέλτιστη πρακτική πολιτιστικής αναπαράστασης «Η πολιτιστική αναπαράσταση (αναπαραγωγή) αφορά στη δημιουργία «δευτερογενών προβολών των δρώμενων και τεχνουργημάτων του πολιτισμού προς διάφορες κατηγορίες χρηστών ή δεκτών που συγκροτούν το κοινό»(Παπαγεωργίου, 2006)

Οι πρακτικές της πολιτιστικής αναπαράστασης ποικίλουν και διαμορφώνουν πολιτιστικά προϊόντα που συγκροτούν την δημόσια προβολή του πολιτισμικού γίγνεσθαι. Η πολιτιστική προβολή είναι μια ενεργητική διαδικασία και στην περίπτωση του «Βήματος της Γέρας» κάθε έντυπο φύλλο που διαδέχεται το προηγούμενο έχοντας φτάσει στο 13ο έτος κυκλοφορίας είναι ένα επίτευγμα που ξεπερνά την επικοινωνία στην τοπική κοινότητα. Συγκροτεί ένα δυναμικό περιφερειακό πολιτιστικό έντυπο που με πολλαπλή αποστολή που δεν παραλείπει την έγκυρη καταγραφή της επικαιρότητας.

Ο Πρόεδρος του Παγγεραγωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γέρας κ. Γεώργιος Ζορμπάς και υπεύθυνος έκδοσης του Βήματος της Γέρας, η αρχισυντάκτρια κ. Μαρία Τσουπή και η 16μελής Συντακτική Ομάδα του υπηρετούν το όραμα ενός πολύ υψηλού αισθητικά και αξιακά πολιτιστικού προϊόντος με τη μορφή των έντυπων γραπτών κειμένων που όχι μόνο ευαισθητοποιεί ,αλλά προσκαλεί τους αναγνώστες του, χωρίς αποκλεισμούς για συμμετοχή και συνειδητοποίηση των όψεων του πολιτισμού. Η ρήση «δράσε τοπικά, σκέψου παγκόσμια» πραγματώνεται ιδεατά στην εφημερίδα του κόλπου της Γέρας που δεν σταματά να εξελίσσει την οπτική, αλλά και νοηματική ταυτότητα της. Οι μορφές και οι εκδοχές της πολιτιστικής αναπαράστασης που υπηρετεί, βασίζονται στην αποτύπωση, αναπαραγωγή και επιβεβαίωση της παγκόσμιας διαχρονικής πολιτιστικής συνέχειας με την ερμηνεία των δεδομένων που παρουσιάζονται, αλλά και με τον σχεδιασμό των δράσεων ή των προϊόντων μιας αντάξιας πολιτιστικής προβολής, ώστε να διευκολύνουν την πρόσβαση στο corpus( κύριο σώμα) των παρεχόμενων πληροφοριών και να υποστηρίζουν την κατανόηση των μηνυμάτων που μεταφέρουν.

Η επιτυχημένη πορεία της συγκεκριμένης έντυπης ενημερωτικής πολιτιστικής έκδοσης, σαφώς δεν είναι τυχαία Ο ανθρώπινος πυρήνας της, είναι δραστήριοι εθελοντές που τους συνδέει το πάθος για τον τόπο που ύμνησαν μοναδικά ο Οδυσσέας Ελύτης και ο Ηλίας Βενέζης , τον ιστορικό κόλπο της Γέρας, αλλά διακρίνονται ταυτόχρονα για την εξειδίκευση τους και σε πεδία της επικοινωνίας. Ο κ. Γεώργιος Ζορμπάς Πρόεδρος στον «Παγγεραγωτικό» Πολιτιστικό Σύλλογο από το 2007 μέχρι σήμερα. είναι βραβευμένος εκπαιδευτικός με το Βραβείο UNESCO Εκπαιδευτικής Προσφοράς στην Παραμεθόριο 2019 με μεταπτυχιακό στη μουσειολογία, ενώ η αρχισυντάκτρια κ. Μαρία Τσουπή κατέχει πτυχίο Δημοσιογραφίας.

Η εφημερίδα ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2009, μηνιαία, 16 σελίδες, έγχρωμη, freepress 1000 αντίτυπα Σήμερα κυκλοφορεί, έγχρωμο περιοδικό, 24-32 σελίδες (ανάλογα την ύλη), σε 800 αντίτυπα, κάθε μήνα. Τα πρωτοσέλιδα δημιουργούνται από επαγγελματία φωτογράφο και γραφίστα μέλος του συλλόγου, όπου καταγράφει εικόνες από την περιοχή της Γέρας με τη δική του ματιά

Ο κ. Γ. Ζορμπάς απαντώντας στις ερωτήσεις μου μοιράστηκε τα παρακάτω που αντανακλούν εύγλωττα την αρμονική συνεργασία των ανθρώπων του Βήματος της Γέρας και την επένδυση στην αξία της συλλογικότητας που έφερε ως καρπό της ακούραστης προσπάθειας τους ένα περιοδικό που διακρίνεται εκτός όλων των άλλων για τη μακροημέρευση και τη δυναμική του πορεία.

ΜΔ :Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 12 χρόνων κυκλοφορίας του Βήματος της Γέρας ποια είναι η κυρίαρχη σκέψη το επικρατέστερο συναίσθημα η κινητήρια ιδέα για την πραγμάτωση της αποστολής και του οράματος του;

ΓΖ: Η κινητήρια δύναμη που εμπνέει και οδηγεί όλους όσοι δραστηριοποιούνται στο έντυπό μας, είναι η αγάπη για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Ένας τόπος ευλογημένος, που δικαιούται να αναδειχθεί και να αποτελέσει πυρήνα προόδου και πολιτισμού, με ανθρώπους με όραμα και αποφασιστικότητα για την πραγμάτωση στόχων και ανάδειξη προτεραιοτήτων, που θα ωθήσουν στην εξέλιξη με συμπορευτή την παράδοση και θα οδηγήσουν την περιοχή μας στη συνάντησή της με το μέλλον.

ΜΔ: Το Βήμα της Γέρας επιλέγει την έντυπη μορφή και ενώ θα περίμενε κάποιος να φθίνει λόγω της ψηφιακής κυριαρχίας εκείνο εξελίσσεται δυναμικά με υψηλές ποιότητες περιεχομένου και αισθητικής που το καθιστούν πανελλήνιας εμβέλειας έντυπο. Ποια είναι τα στοιχεία που κατά τη γνώμη σας του προσδίδουν συγκριτικό πλεονέκτημα;

ΓΖ: Όσο κι αν η ηλεκτρονική τεχνολογία κυριαρχεί στην εποχή μας, η «μυρωδιά» και η αμεσότητα του έντυπου εξακολουθεί να ασκεί μία μοναδική γοητεία τόσο σε εμάς, που έχουμε την τιμή να πορευόμαστε μέσα από τις σελίδες του «Βήματος», όσο και στους αναγνώστες μας, που από την περιοχή της Γέρας, μέχρι τις πιο απομακρυσμένες γωνιές της γης, με αγωνία και λαχτάρα περιμένουμε το επόμενο τεύχος. Το μεράκι είναι αυτό που μας οδηγεί, να προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο, να τολμούμε κάθε τόσο ανατροπές, και να συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τις αρχικές μας αξίες.

ΜΔ: Ο Παγγεραγωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος που το δημιούργησε επένδυσε στην έκδοση προτάσσοντας τον πολιτισμό στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωσή του. Αυτό σημαίνει μια θεώρηση του πολιτισμού ως βασικού μοχλού ανάπτυξης και επικοινωνίας της κοινότητας. Τι σημαίνει «πολιτισμός» λοιπόν για το Βήμα της Γέρας και τους ανθρώπους του και πώς αντανακλάται στις σελίδες του;

ΓΖ:Το Βήμα της Γέρας, ξεκίνησε την κυκλοφορία του από το 1936, ήταν εβδομαδιαίο φύλλο και σταμάτησε με την έλευση των Γερμανών και την Κατοχή το 1941. Την αναβίωση αυτού του φύλλου επιδιώξαμε, όχι ως εκδότες για να αναπαράγουμε πολιτικές ειδήσεις, αλλά ως πολίτες που αγαπούσαμε τον τόπο και την ιστορία του.
Από το 2005 νέοι άνθρωποι ανέλαβαν τον Πολιτιστικό Σύλλογο και ανέπτυξαν πλούσια δράση. Πρόκληση αποτέλεσε η επικοινωνία των μελών, αλλά και η ανάγκη ενημέρωσης γύρω από τα πολιτιστικά δρώμενα. Εμείς, προσθέσαμε και τη λέξη «…διαλόγου», για να δώσουμε τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να αναπτύξουν τις απόψεις τους. Η περιοχή μας αποτελείται από έξι χωριά και κατοικούν περίπου 6.500 κάτοικοι. Υπάρχει πλούσια πολιτιστική δράση και μεγάλη παράδοση στα γράμματα και τις τέχνες, τόσο στον προηγούμενο αιώνα, όσο και στις μέρες μας.
Παράλληλα, αξιόλογοι επιστήμονες με καταγωγή από τη Γέρα, διαπρέπουν σε όλο τον κόσμο. Η Αγροτική περιοχή, με τον τεράστιο ελαιώνα (πάνω από 4 εκατομ. ελαιόδεντρα), τροφοδοτεί πολλά θέματα για το περιβάλλον και την καλλιέργεια. Ο κόλπος της Γέρας, ένα απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό τοπίο, που ενέπνευσε ποιητές και ζωγράφους, αποτελεί άλλο ένα στοιχείο πολιτισμικό, που αποκτά τη δυνατότητα να αναδειχθεί μέσα από ένα έντυπο. Όλα αυτά, μας οδήγησαν σ’ αυτό το υπέροχο εγχείρημα και βρήκαμε πολλά σημεία αναφοράς για να μπορέσουμε να κρατήσουμε «ζωντανό» αυτό το έντυπο εδώ και 12 χρόνια σε μηνιαία βάση.
Η καταγραφή της καθημερινότητας, οι μαρτυρίες γερόντων, η πολιτιστική παραγωγή, η παράδοση και η ιστορία του τόπου είναι «πολιτισμός». Ο ιστορικός του μέλλοντος θα βρει αρκετό υλικό για να «πατήσει» στο δικό μας ίχνος και να συνεχίσει τη δική του αποτύπωση.

ΜΔ: Στο γενέθλιο τεύχος του Βήματος προλογείτε με τους στίχους του σπουδαίου Οδυσσέα Ελύτη από τη συλλογή «Προσανατολισμοί» «Πιστέψαμε τα βήματα μας, ζήσαμε τα βήματα μας, είπαμε τα βήματα μας άξια!!» Πώς το ποιητικό σύμπαν του Ελύτη φωτίζει το Βήμα της Γέρας και τα βήματα της ανθρώπινης δύναμης του;

ΓΖ: Η Γέρα είναι διάσπαρτα έκδηλη και ζωντανή μέσα στο ποιητικό έργο του Ελύτη, δυναμική, σαγηνευτική, ίσως ερωτική. Αποτελεί τιμή, χρέος και ευθύνη να μη σταματάμε στιγμή να πορευόμαστε με τη γνώση αυτή. Γιατί και ο ποιητής έχει σημαδέψει τα χωριά μας, τα αποτυπώματα της ποίησής του τα συναντούμε συνεχώς, ο ίδιος ανασαίνει στον τόπο τούτο και τον αγαπά όσο και εμείς…

Βιβλιογραφία-Πηγές

Παπαγεωργίου Δ., Μπουμπάρης Ν., Μυριβήλη Ελ., επιμ., (2006) «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ»,εκδ. Κριτική

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ:
http://www.pageragotikos.gr/
https://www.facebook.com/pageragotikos/
https://www.facebook.com/groups/161912170506357/
https://www.stonisi.gr/post/9960/gera-otan-h-fysh-kaneithaymata-pics

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες