Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Οργάνωση – Αντίσταση ο δρόμος του λαού

Μετά την Ουγγαρία και στην Αυστρία το σύστημα της εκμετάλλευσης θέλει 12ωρη δουλειά, ενώ ο Μακρόν αντιμετωπίζει τις επίμονες αντιδράσεις στην αντεργατική του πολιτική με το στρατό στο δρόμο δείχνοντας ταυτόχρονα στη Λεπέν πως και οι «δημοκράτες» της Ευρώπης  υπερασπίζονται σθεναρά την πολιτική όλα στο κεφάλαιο, όλα για το κεφάλαιο.

Σε πλανητική κλίμακα η επίθεση του κεφαλαίου ξεπερνά κάθε όριο με στόχο παντού να γκρεμιστούν κάθε λογής κατακτήσεις της εργατικής τάξης και του κόσμου της δουλειάς. Ότι με θυσία κατακτήθηκε από τα χρόνια της κομμούνας και του Σικάγου και με σταθμό την Οκτωβριανή επανάσταση ξηλώνεται στις μέρες μας σαν συνέπεια της διάλυσης του Εργατικού Επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος.  Αυτή την πραγματικότητα διαβάζουν οι δυνάμεις του συστήματος σε κάθε χώρα και σχεδιάζουν, με ή χωρίς μνημόνια, την επίθεση στους λαούς. Αυτή την πραγματικότητα της επίθεσης και των αιτιών της οφείλουν να δουν κατάματα οι εργαζόμενες λαϊκές μάζες σε κάθε χώρα και οι κομμουνιστές, που μπορούν και οφείλουν να μπουν στην πρώτη γραμμή της λαϊκής πάλης από τις πιο μικρές εστίες αντίστασης καθημερινά έως τις πιο μεγάλες μάχες. Μόνο έτσι μπορεί να παραχθεί ξανά μέσα στην ταξική πάλη νέο πολιτικό κεφάλαιο αναγκαίο για την υπόθεση του κομμουνιστικού κινήματος και των εργαζόμενων λαϊκών μαζών.
Η ιστορία,  παρά την ήττα των λαών από τις δυνάμεις του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών, δε τελείωσε.  Σίγουρα το σύστημα της εκμετάλλευσης και του πολέμου επιφυλάσσει πολλά δεινά για τους λαούς πέρα απ’ αυτά που ήδη υφίστανται. Αν μιλήσουμε για τη χώρα μας δεν είναι δύσκολο να υποψιαστούμε πως μόλις τελειώσουν τα προεκλογικά ταξίματα η αντιλαϊκή επίθεση θα συνεχιστεί με Ν.Δ. ή με ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει τις εξετάσεις του και η Ν.Δ. είναι γνώριμη από παλιά.
Όμως ακόμη και οι πολεμικοί κίνδυνοι αποτελούν μια πραγματικότητα. Όλη η χώρα με επίκεντρο τη Σούδα είναι μία βάση και πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα οι ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις από τα Βαλκάνια μέχρι το Ιράν λιπαίνουν το έδαφος για νέα μακελέματα λαών, προσφυγιά και καταστροφές. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα επέδειξε απίθανες επιδόσεις τόσο στο να εφαρμόσει νέο μνημόνιο (αντί να σκίσει τα παλιά όπως έλεγε), αλλά και στη συνέχιση της πιο επικίνδυνης εμπλοκής της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ. Ιδιαίτερης σημασίας (πέρα από τη συνεχή αναβάθμιση της βάσης της Σούδας και απλώματος βάσεων και στρατιωτικών διευκολύνσεων σ’ όλη τη χώρα), η συμμαχία με το πιο φιλοπόλεμο κράτος του πλανήτη, το σιωνιστικό Ισραήλ. Οι δηλώσεις του Καμένου τα προηγούμενα χρόνια και τώρα του Αποστολάκη, αλλά και των γερακιών της αμερικάνικης πολεμικής μηχανής και του ίδιου του Τραμπ, αποκαλύπτουν πως η χώρα μας είναι ήδη  μπλεγμένη στον πόλεμο.  Μετά τη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία και την Υεμένη ποιας χώρας ο λαός έχει σειρά; Το Ιράν (παρότι σκληρό καρύδι) ή νέοι κύκλοι αίματος στο Ιράκ, τη Συρία, το Λίβανο, την Υεμένη κ.λπ.;  Πόσο ασφαλής μπορεί να αισθάνεται ο λαός της Τουρκίας, όταν οι τυχοδιωκτισμοί της τουρκικής αστικής τάξης  έχουν οδηγήσει τη χώρα κυριολεκτικά στις συμπληγάδες του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού; Πόσο ασφαλής μπορούν να αισθάνονται οι Κούρδοι και τι μπορούν να περιμένουν από τη συμμαχία των ηγεσιών τους με ΗΠΑ- Ισραήλ; Πόσο ασφαλείς μπορούν να αισθάνονται ξανά στις μέρες μας Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι στη ματωμένη μεγαλόνησο; Μέχρι που θα φτάσουν οι αψιμαχίες για τις ΑΟΖ της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που εμπλέκεται η χώρα μας;  Η αγωνία κάθε λαϊκού ανθρώπου είναι εύλογη όταν στρατιωτικοί και πολιτικοί παράγοντες μιλάνε ανοικτά πλέον για πιθανά πολεμικά επεισόδια με δοσμένο τον επικίνδυνο αντιδραστικό ανταγωνισμό ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης  που αξιοποιείται από τις ΗΠΑ  και άλλους ιμπεριαλιστές.
Σ’ όλο αυτό το κουβάρι που γεννά ο ανταγωνισμός ΗΠΑ- Ρωσίας με εμπλοκή και Κινέζων και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, οι αστικές τάξεις των χωρών της περιοχής εμπλέκονται διεκδικώντας ρόλους. Εφοπλιστές, τραπεζίτες και κάθε λογής κεφαλαιοκράτες επιλέγουν τη συμμαχία με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, τους μεγαλύτερους φονιάδες των λαών. Επιλέγουν την εμπλοκή στον πόλεμο αντί για μια πολιτική ειρήνης  με τους γύρω λαούς. Δημιουργούν εχθρούς και απίθανους κινδύνους για το λαό και τη χώρα.
Η ντόπια πλουτοκρατία, που ρήμαξε το λαό με τη φτώχεια και την παραγωγική βάση της χώρας, συνταιριάζει  τουριστικές μπίζνες δίπλα στις βάσεις. Επιδιώκει μεγαλύτερες μπίζνες, σε μια χώρα γκαρσονιών και ανέργων, με ρόλο ενεργειακού κόμβου και διαμετακομιστικού κέντρου. Η ντόπια πλουτοκρατία εμπλέκει τη χώρα τυχοδιωκτικά στον πόλεμο σε συμμαχία με ΗΠΑ- Ισραήλ με προσδοκίες για την ίδια. Για την εργατική τάξη και τον κόσμο της δουλειάς όμως το μόνο που υπάρχει είναι οι κίνδυνοι τα παιδιά της να γίνουν κρέας στα κανόνια.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και ανάλογα είναι τα καθήκοντα που θέτει στο λαό και τους κομμουνιστές. Οι αρνητικοί συσχετισμοί ανάμεσα στο λαό και το σύστημα της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και της εκμετάλλευσης κάνει τα πράγματα πιο επικίνδυνα και μόνη διέξοδος για τους από κάτω είναι ο αγώνας για την ανατροπή των συσχετισμών.  Ο συνεχής και αδιαπραγμάτευτος αγώνας για την Ειρήνη και το δίκιο  υπηρετείται με την επαναστατική Αριστερά που θέλει το λαό στο προσκήνιο, αρμόδιο για τη διεκδίκηση της ζωής του και όχι χειροκροτητή της δράσης των βουλευτών του ΚΚΕ ή του ανεκδιήγητου Βαρουφάκη που διεκδικεί νέες δόξες και με διάθεση να συγκυβερνήσει με Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ, αν πιάσει το λυτρωτικό 3%. Το σύρσιμο πίσω από τον ψευτοπατριωτισμό της αστικής τάξης εκείνων της αριστεράς που βλέπουν επιθετικότητα μόνο στην Τουρκική αστική τάξη και όχι π.χ. στη συμμαχία με το Ισραήλ, οδηγεί σε πλήρη παράδοση στην αστική τάξη σ’ όλα τα μέτωπα της πάλης του λαού και είναι απόδειξη πλήρους υποταγής.
Τα ζητήματα είναι  σοβαρά και δε χωράνε ευκολίες ούτε ελαφρότητες. Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να ενοχλούμε όσους αναφέρονται στην αριστερά  επιδιώκοντας επίμονα την κοινή δράση για την υπηρέτηση της μαζικής λαϊκής Αντίστασης. Γιατί για το λαό δεν υπάρχει άλλος δρόμος έξω από το δρόμο της οργάνωσης και της αντίστασης. Όσο για την προοπτική η ανεξαρτησία και ο σοσιαλισμός είναι το μόνο μέλλον που μπορούν να ελπίζουν οι λαοί για την Ειρήνη και το Δίκιο τους.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες