Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Ολοκληρώθηκαν οι αγώνες «ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες «ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ» για το σχολικό έτος 2022-2023 που προκήρυξε και διοργάνωσε η Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων (Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Χανίων και υλοποιήθηκαν από τον Υπεύθυνο Φυσικής Αγωγής και Σχολικού Αθλητισμού της ΔΠΕ Χανίων κ. Μανόλη Αγγελάκη.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση για τους αγώνες «κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2022-2023 πραγματοποιήθηκαν αγώνες «ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ» στα ομαδικά αθλήματα: Καλαθοσφαίριση 3on3, Ποδόσφαιρο, Χειροσφαίριση, Πετοσφαίριση και στα ατομικά αθλήματα: Κλασικός Αθλητισμός, Κολύμβηση, Αντισφαίριση, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Αντιπτέριση, Δρόμος επί Ανωμάλου Εδάφους και Ποδηλασία επί Ανωμάλου Εδάφους.
Η επιστροφή στην προ COVID-19 εποχή, έφερε χαμόγελα και ενθουσιασμό στους μαθητές/τριές μας, που τους δόθηκε ξανά η δυνατότητα συμμετοχής σε αγωνιστικές δραστηριότητες. Η χαρά και ο ενθουσιασμός των μαθητών/τριών των Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων Δημοτικού ήταν διάχυτος κατά τη διάρκεια των αγώνων, στους οποίους συν-αγωνίστηκαν μέσα σε ένα πλαίσιο που διέπεται από τις αξίες της ευγενούς άμιλλας και του «ευ αγωνίζεσθεσαι».

Η διοργάνωση των Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων ανταποκρίνεται στην παγκοσμίως αυξανόμενη ανάγκη για ενθάρρυνση και εκπαίδευση των παιδιών και των νέων στην υιοθέτηση διά βίου υγιών συνηθειών, στην καλλιέργεια ηθικών και δημοκρατικών αξιών και στην επίτευξη της κοινωνικής συνοχής. Μέσα από την ισότιμη και ισόνομη συμμετοχή, οι μαθητές καλλιεργούν την αίσθηση του «ανήκειν», μαθαίνουν να αξιοποιούν θετικά τις μεταξύ τους διαφορές και να εκτιμούν τη συνεισφορά όλων για την επίτευξη ενός κοινού στόχου, ενώ αποκτούν αυτοπεποίθηση και βιώνουν τη χαρά του παιχνιδιού.

Οι Σχολικές Αθλητικές Δραστηριότητες αποτελούν ένα μέσο εξάσκησης και πρακτικής εφαρμογής των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων που αποκτούν οι μαθητές, κυρίως μέσα από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής. Αναλυτικότερα επιτυγχάνονται:

  • η εξάσκηση και αφομοίωση των κινητικών δεξιοτήτων και των φυσικών ικανοτήτων καθώς και η πρακτική εφαρμογή των γνώσεων που απέκτησαν όσον αφορά στους κανονισμούς και στην τακτική των αθλημάτων και των αγωνισμάτων αλλά και των στοιχείων εκείνων που οδηγούν στην προαγωγή της υγείας,
  • η καλλιέργεια ηθικών και δημοκρατικών αξιών όπως ακεραιότητα, τιμιότητα, δικαιοσύνη, σεβασμός, αποδοχή στη διαφορετικότητα κ.ά.
  • η ανάπτυξη θετικής αυτοαντίληψης, της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης,
  • η διαμόρφωση της προσωπικής ταυτότητας σε σχέση με το φύλο και την κοινωνική ομάδα,
  • η εξάσκηση στις δεξιότητες επικοινωνίας και τον καθορισμό κοινών ομαδικών στόχων καθώς και τη δέσμευση για την επίτευξή τους,
  • η κατανόηση των παραγόντων που διασφαλίζουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και η ανάπτυξη της υπευθυνότητας για την προσωπική υγεία και την υγεία του συνόλου και τέλος
  • η ψυχαγωγία και η χαρά της συμμετοχής.

Στους παρακάτω πίνακες αποτυπώνονται οι αγώνες «ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ» που πραγματοποιήθηκαν από τη ΔΠΕ Χανίων και είναι απόρροια της συλλογικής προσπάθειας των εκπαιδευτικών της Φυσικής Αγωγής, των διευθυντών και της αγαστής συνεργασίας των Γραφείων Φυσικής Αγωγής της ΔΠΕ και της ΔΔΕ Χανίων. Η συμβολή των Εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής της ΔΠΕ και της ΔΔΕ Χανίων ήταν καθοριστική, αφού αγκάλιασαν και συμμετείχαν ενεργά τόσο στην υλοποίηση των αγώνων «ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ» όσο και στην καθοδήγηση των μαθητών/τριών μας και για το λόγο αυτό τους ευχαριστούμε θερμά.

Σύμφωνα με τη Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κ. Πόπη Ψαρουδάκη, «η πραγματοποίηση Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων αποτελεί σημαντικό κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Μέσα από τους αγώνες «ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ» δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές και τις μαθήτριες να εφαρμόσουν τις ικανότητες που αποκτούν στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής και, επιπλέον, να καλλιεργήσουν δεξιότητες επικοινωνίας, συνεργασίας και αλληλεπίδρασης με ομηλίκους τους άλλων σχολικών μονάδων».

Από την πλευρά του ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φυσικής Αγωγής ΠΕ11 Χανίων κ. Ιάκωβος Μαστρογιάννης, επισημαίνει ότι οι θετικές εμπειρίες από τη συμμετοχή στους αγώνες «ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ» θέτουν τις βάσεις για δραστήριο τρόπο ζωής και επομένως ποιότητα ζωής, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην ολόπλευρη ανάπτυξη σε ψυχοκινητικό, ηθικό, κοινωνικο-συναισθηματικό και συμπεριφορικό επίπεδο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα