Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Oλοι αθώοι για το ποδηλατοδρόμιο στα Καθιανά

Αθώους έκρινε το Δικαστήριο όλους τους κατηγορούμενους για την υπόθεση του ποδηλατοδρομίου στα Καθιανά Ακρωτηρίου, το οποίο στοίχισε 3,6 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο και δεν κατέστη ποτέ λειτουργικό.
Nα υπενθυμίσουμε ότι για την υπόθεση κατηγορούνταν, έπειτα από δύο μηνύσεις που είχαν υποβληθεί κατά παντός υπευθύνου σε διαφορετική χρονική στιγμή από τον Δήμο Χανίων και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ο εργολάβος που ανέλαβε την κατασκευή του και δύο υπάλληλοι της Γ.Γ.Α. που συμμετείχαν στην επιτροπή παραλαβής του έργου.
Οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν ήταν ο μεν εργολάβος για απάτη σε βάρος του Δημοσίου κατ’ εξακολούθηση και για ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση και οι δε μηχανικοί για άμεση συνέργεια σε απάτη σε βάρος του Δημοσίου κατ’ εξακολούθηση και ψευδής βεβαίωση κατ ‘ εξακολούθηση από υπαλλήλους.
Να σημειώσουμε ότι το έργο είχε αποφασιστεί ως αντισταθμιστικό για τα ολυμπιακά έργα που είχαν γίνει στην Αθήνα, είχε δημοπρατηθεί το 2002 και είχε υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο το 2003. Τον Αύγουστο το 2009 είχε γίνει η προσωρινή παραλαβή και ένα χρόνο αργότερα παρότι δεν ήταν ακόμα λειτουργικό η οριστική παραλαβή του από τη Γ.Γ.Α. Το 2011 έγινε ο Δήμος Χανίων υπέβαλε αίτημα για να του παραχωρηθεί η χρήση και παράλληλα ζητούσε από τη Γ.Γ.Α. το έργο να αποπερατωθεί. Η παραχώρηση της χρήσης στον Δήμο έγινε τον Οκτώβριο του 2011 και το 2012 αναδείχθηκε νέος ανάδοχος έπειτα από διαγωνισμό με σκοπό να ολοκληρώσει τις εργασίες στην πίστα και να τοποθετήσει περίφραξη (με κόστος περίπου 220.000 ευρώ).
Ωστόσο, ο εργολάβος δήλωσε αδυναμία να πραγματοποιήσει το έργο καταγγέλλοντας αστοχίες στην αρχική εργολαβία (υψομετρικές διαφορές και ανωμαλίες στην επιφάνεια της πίστας).
Σύμφωνα με το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία οι κατηγορίες που είχαν αποδοθεί στους 3 κατηγορουμένους δεν αποδείχθηκαν.
Το Δικαστήριο έκανε αποδεκτό το επιχείρημα της υπεράσπισης ότι το έργο όταν παραδόθηκε είχε ολοκληρωθεί κατά 97% και δεν αποπερατώθηκε διότι η σύμβαση λύθηκε αυτοδικαίως λόγω προβλημάτων στην πληρωμή του αναδόχου. Αποδέχθηκε ακόμα ότι το έργο όταν παραδόθηκε στη Γ.Γ.Α. δεν παρουσίαζε τεχνικές αστοχίες ή κακοτεχνίες και συνεπώς δεν υπήρχε θέμα αποκατάστασης αλλά αποπεράτωσης. Επίσης, σύμφωνα με το Δικαστήριο από την ακροαματική διαδικασία και τα στοιχεία δεν προέκυψε ότι το Δημόσιο ζημιώθηκε αφού το έργο που έγινε αντιστοιχούσε στα 3,6 εκατ. ευρώ που δόθηκαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στο Δικαστήριο το κόστος για την αποπεράτωση της πίστας εκτιμάται ότι κυμαίνεται σε περίπου 80.000 ευρώ, ωστόσο, απαιτεί εξειδικευμένα συνεργεία λόγω της ιδιαιτερότητας του έργου.
Το ερώτημα πλέον που τίθεται είναι αν υπάρχει βούληση και μπορεί πλέον να καταστεί λειτουργικό το ποδηλατοδρόμιο, δεδομένου ότι από την εποχή που είχε παραδοθεί έχει υποστεί κατ’ επανάληψη βανδαλισμούς στις κτιριακές υποδομές, τον εξοπλισμό και τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του, με το κόστος αποκατάστασης να εκτιμάται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Δικογραφία για το ελικόπτερο στη Χρυσή Ακτή (video)

Την προσγείωση ενός ελικοπτέρου το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων και ειδικότερα στο γήπεδο μπάσκετ στο δυτικό τμήμα της Χρυσής Ακτής...

Πανελλαδικές 2022: Υψηλές επιδόσεις και φέτος από Χανιώτες υποψηφίους

Υψηλές επιδόσεις είχαν και τη φετινή χρονιά πολλοί μαθητές από τα Χανιά που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν μόρια σε υψηλό...

Τροχαίο με έναν νεκρό και 4 τραυματίες στον ΒΟΑΚ (φωτ. – vid.)

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα στον Βόρειο Οδικό Άξονα, στο ύψος περίπου του Γερανίου Ρεθύμνου, με την εμπλοκή τριών οχημάτων, που συγκρούστηκαν. Σύμφωνα με...

Εντείνονται οι έρευνες για την προσγείωση ελικοπτέρου στη Χρυσή Ακτή

Επιπλέον στοιχεία αναφορικά με την προσγείωση ελικοπτέρου το μεσημέρι του Σαββάτου στο γήπεδο μπάσκετ στο δυτικό τμήμα της Χρυσής Ακτής ζήτησαν σύμφωνα με πληροφορίες...

Το βίντεο με το ελικόπτερο που προσγειώθηκε στη Χρυσή Ακτή

Δείτε το βίντεο με το ελικόπτερο που προσγειώθηκε το Σάββατο (25/06) στη Χρυσή Ακτή και προκάλεσε αναστάτωση σε κατοίκους και λουόμενους στην περιοχή. Μάλιστα, σύμφωνα...

Κίσσαμος: Σύλληψη κτηνοτρόφου για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας

Στη σύλληψη ενός 31χρονου κτηνοτρόφου στην περιοχή της Κισσάμου για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας προχώρησε η Αστυνομία την Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες των "Χ.ν." ένα...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα