Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, 2022

Οινοχόος

Μέσα στο εορταστικό κλίμα των ημερών που , έστω και σε περιορισμένη κλίμακα ,τα κεράσματα δίνουν και παίρνουν, ανaπόφευκτα έρχεται στο νου μου η εξαιρετική ποιητική συλλογή με τον αρχαιοπρεπή τίτλο <<οινοχόος>>που η προικισμένη δημιουργός της, Φωτεινή Σεγρεδάκη, μου έκανε την τιμή πριν από λίγο καιρό, να μου χαρίσει!
Και βέβαια η σχέση του κρασιού με την ποίηση,έχει κι αυτή τις ρίζες της στην ελληνική αρχαιότητα! Από τον Ομηρο και τους λυρικούς , μέχρι τα νεώτερα χρόνια ,οι ποιητές μας ύμνησαν τον <<μελίφρονα οίνον>>που γλυκαίνει το νου και την καρδιά των ανθρώπων!Και να τώρα που η δικιά μας ποιήτρια ,<<εμφιαλώνει>>σαν σε πολύτιμο αμφορέα ,το ξεχείλισμα της καρδιάς της,μέσα σε 61 υπέροχα λυρικά ποιήματα ,για να μας τα προσφέρει ως ένα υπέροχο κέρασμα! Mε το μαγικό λόγο της ποίησης ,μας κερνάει τελετουργικά τον <<ηδύν οίνον>> της αγάπης,, αναφλέγει τον έρωτα στις καρδιές,,χορεύει και ζαλίζει με δερβίσικους χορούς ,αναστατώνει με ερωτικά αγγίγματα ,ακούει το βαθύ παράπονο της πληγωμένης καρδιάς,, νιώθει τον πόνο της Παναγιάς που δακρύζει για μια πονεμένη μάνα, γονατίζει με δέος μπροστά στα αθώα παιδάκια που αφού έζησαν τη φρίκη του πολέμου έγιναν άγγελοι στον ουρανό,ψάχνει και βρίσκει τη σπίθα που ανάβει όλες τις φωτιές στην καρδιά του ανθρώπου! Υμνεί με πάθος τη δύναμη της φύσης,, την ομορφιά της άνοιξης,, υποκλίνεται μπροστά στη σοφία του γέροντα,αλλά και στις ηρωικές ψυχές που με τη θυσία τους έμειναν αθάνατες,!
Η Μοίρα πάει μπροστά,κι ο κόσμος χορεύει!
Πένθη,δάκρυα,αγώνες αλλά και φωτεινά διαλείμματα χαράς, και ανάτασης,,«χοροπετάγματα» της ψυχής,, που ομορφαίνουν τη ζωή μας και την κάνουν μοναδική και πολύτιμη!!!!Το γλυκόλαλο αηδόνι της <<Κίσσαμος>>με το δικό της χαρακτηριστικό λόγο,τραγουδά,πενθεί,θαυμάζει,δακρύζει,συγκινεί , μαγεύεται και μαγεύει και τελικά,καταφέρνει να μας κάνει κι εμάς κοινωνούς αυτής της <<γλυκιάς μέθης >>από το ακριβό κρασί μιας ποίησης ,που κλείνει μέσα της τα πιο τρυφερά ανθρώπινα συναισθήματα!!!
Μιας ποίησης απλής,,χωρίς περιττά στολίδια αλλά με ιδιαίτερη δροσιά και χάρη,που μπορεί να φτάσει κατευθείαν στην καρδιά του αναγνώστη και μ ένα απαλό σαν χάδι άγγιγμα, να αφήσει εκεί το δικό της αποτύπωμα ομορφιάς ,ευαισθησίας και αγάπης!!!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα