Τρίτη, 13 Απριλίου, 2021

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: Επίθεση στα δέντρα της πόλης

 

«Δυστυχώς, τα δέντρα της πόλης μας στην Ανατολική Τάφρο, το Δημοτικό Κήπο αλλά και τους δρόμους όπως πχ στη Λεωφόρο Σούδας, δέχονται συνεχείς επιθέσεις με τις ευλογίες της Δημοτικής Αρχής, που θα έπρεπε να φροντίζει για την προστασία των μεγάλων δέντρων και τον πολλαπλασιασμό των χώρων πρασίνου. Επισκέπτες της πόλης από διάφορες χώρες αλλά και ντόπιοι μένουν άναυδοι με πόση ευκολία θυσιάζονται μεγάλα δέντρα χάριν των όποιων σχεδιασμών κάποιων!» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων.

Και προσθέτει: «Τα δέντρα τα βλέπουν σα να ήταν ένα ακόμη οικοδομικό υλικό της πόλης, που το γκρεμίζουν ανά πάσα στιγμή για να δώσει τη θέση του σε κάτι άλλο.
Δε συνειδητοποιούν ότι τα δέντρα είναι κατοικία πουλιών κι άλλων οργανισμών. Ότι μας δίνουν οξυγόνο, δεσμεύουν νερό με τις ρίζες τους κι αποφεύγουμε τις πλημμύρες, ότι μας χαρίζουν σκιά και δροσιά το καλοκαίρι, απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα κι αποφεύγουμε χάρη σε αυτά την αύξηση της θερμοκρασίας.
Η Κλιματική Κρίση θεωρούν ότι είναι κάτι που δεν μας αφορά κι ας βιώνουμε καύσωνες ανοιξιάτικα και πλημμύρες καλοκαίρια. Θυσιάζουν τη σκιά, τη δροσιά, το οξυγόνο τού ΣΗΜΕΡΑ με την υπόσχεση ότι μετά από 20-30 χρόνια θα έχουν επιβιώσει τα νέα μικρά δέντρα που φυτεύουν. Αυτά τα σχέδια έχουν ένα τεράστιο ΚΕΝΟ 20-30 χρόνων μέχρι να μεγαλώσουν (εάν επιβιώσουν) τα νέα δέντρα που υποτίθεται θα αντικαταστήσουν τα μεγάλα παλιά δέντρα.
Εν τω μεταξύ, καλούμαστε να ζήσουμε σε κρανίου τόπο για τα επόμενα 20-30 χρόνια με την Κλιματική Κρίση να θεριεύει, με τα μέτρα για την πανδημία να μην μας επιτρέπουν να απομακρυνθούμε από το Δήμο μας! Χρειαζόμαστε όλα τα δέντρα που υπάρχουν κι ακόμη περισσότερα, αυτό ας καταλάβουν οι πολιτικές ηγεσίες κι ας δώσουν οδηγίες στους «ειδικούς» να βρουν λύσεις! Δεν μπορεί οι «ειδικοί» να καθορίζουν την ποιότητα της ζωής μας. Είναι η βούληση των πολιτών που ζητάνε σκιά, δροσιά, οξυγόνο, πράσινο παντού που επιβάλλουν στους ειδικούς να βρούνε λύσεις για προστασία των δέντρων!
Εάν είναι απόλυτη ανάγκη να απομακρυνθεί ένα δέντρο, υπάρχουν άλλες λύσεις αντί να κοπεί, όπως βλέπουμε σε βίντεο από άλλα μέρη όπου αρχίζουν να βλέπουν με άλλο μάτι τη φύση, μεταφέροντας ολόκληρα ζωντανά δέντρα και μεταφυτεύοντάς τα;
Για την πόλη μας αυτό παραμένει επιστημονική φαντασία».

1 Comment

  1. Μόνο οργή μπορεί να νιώθει κανείς βλέποντας αυτές τις εικόνες. Οι εικόνες αποδεικνύουν την απόλυτη παρακμή της νέας δημοτικής αρχής. Αυτά θέλουν να είναι τα Χανιά του μέλλοντος? Μια τσιμεντούπολη χωρίς ίχνος πρασίνου? Αλλά φυσικά κανένας από αυτούς τους γελοίους αρμόδιους δεν νοιάζεται για την ποιότητα ζωής των ντόπιων και των χιλιάδων επισκεπτών. Και όλα αυτά την στιγμή που το γειτονικό Ρέθυμνο εξελίσσεται σε πόλη ευρωπαϊκών προδιαγραφών! Μια πόλη που ευτύχησε να έχει αξιόλογες δημοτικές αρχές με αγάπη και αφοσίωση για την πόλη τους.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες