Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022

ΟΗΕ: Οι γυναίκες στην Ευρώπη, τη Ρωσία και τη Βραζιλία θα έπρεπε να αμείβονται περισσότερο από τους άνδρες

Οι γυναίκες στον εργασιακό χώρο, σε πολλές χώρες στον κόσμο, έχουν καλύτερα ακαδημαϊκά προσόντα, είναι κατά μέσο όρο πιο έμπειρες και πιο παραγωγικές από τους άνδρες συναδέλφους τους, αλλά εξακολουθούν να αμείβονται λιγότερο, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ, ILO).
Η Ρωσία και η Βραζιλία είναι οι χώρες όπου ο μισθός των γυναικών εμφανίζει τις μεγαλύτερες ανισότητες. Στη Ρωσία οι γυναίκες αμείβονται κατά 32,8% λιγότερο από τους άνδρες, ενώ με βάση τα κριτήρια που εξέτασε η ΔΟΕ–στα οποία περιλαμβάνεται ο τομέας εργασίας και ο ρόλος που κατέχουν στον εργασιακό χώρο–θα έπρεπε να λαμβάνουν κατά 11,1% μεγαλύτερο μισθό από τους άνδρες.
Στην τελευταία της Παγκόσμια ‘Εκθεση Μισθών, η Οργάνωση διαπιστώνει ότι οι άνδρες πληρώνονται περισσότερο από τις γυναίκες και στις 38 χώρες που εξετάστηκαν συνολικά, γεγονός που υπογραμμίζει ότι το “μισθολογικό χάσμα με βάση το φύλο” εξακολουθεί να υφίσταται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το μισθολογικό χάσμα είναι μεγαλύτερο στις ΗΠΑ, όπου οι γυναίκες αμείβονται κατά μέσο όρο 64,20 δολάρια για κάθε 100 δολάρια που κερδίζει ένας άνδρας.
Αυτή η μισθολογική ανισότητα θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να ερμηνευτεί, ωστόσο, με βάση παράγοντες όπως η μεγαλύτερη παραγωγικότητα των ανδρών, η εκπαίδευση ή η εμπειρία, σύμφωνα με την ILO.
Ωστόσο, στην Ευρώπη, τη Ρωσία και τη Βραζιλία οι γυναίκες έχουν καλύτερες επιδόσεις με βάση αυτά τα κριτήρια, αλλά το χάσμα εξακολουθεί να υφίσταται.
“Ένας από τους παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται γι’ αυτό (το φαινόμενο) είναι οι διακρίσεις”, όπως εξηγεί η Σάντρα Πολάνσκι, η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της ΔΟΕ.
“Ενδεχομένως να αντανακλά διαφορετικούς παράγοντες στις διάφορες χώρες, αλλά σίγουρα οι διακρίσεις επηρεάζουν (το φαινόμενο)”, προσθέτει η ίδια.
Κατά μέσο όρο, στις 26 ευρωπαϊκές χώρες που περιελήφθησαν στην έκθεση, οι γυναίκες θα ήταν αναμενόμενο να αμείβονται κατά 0,9% περισσότερο από τους άνδρες, με βάση αυτά τα κριτήρια, κι όμως στην πραγματικότητα αμείβονται κατά 18,9% λιγότερο.
Στη Βραζιλία, τη Ρωσία, τη Δανία, τη Σουηδία και την Λιθουανία ο μισθός που καταβάλλεται στις γυναίκες θα αντιστοιχούσε σε περισσότερο του 10%. Στη Σλοβενία, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 18,5%.
Στην Κίνα, ο μισθός γυναικών και ανδρών θα έπρεπε να είναι περίπου όμοιος με βάση τα προαναφερθέντα κριτήρια και οι γυναίκες θα έπρεπε να λαμβάνουν κατά 0,2% μεγαλύτερο μισθό. Ωστόσο, οι Κινέζες εργαζόμενες πληρώνονται κατά 22,9% λιγότερο από τους άνδρες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα