Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021

Οι σύγχρονες Διεθνείς Σχέσεις – μερικά στοιχεία

Με το Brexit και την αποχώρηση του Προέδρου Trump η κατάσταση των Διεθνών Σχέσεων και η διεθνής σκηνή όπως ήταν φυσικό υπέστησαν και θα υποστούν αλλαγές.

Σχετικά με το Brexit το δημοψήφισμα του 2016 αποφάσισε την έξοδο του Η.Β. από την ΕΕ αλλά μέχρι σήμερον το Η.Β. δεν έχει στην ουσία βρει την καινούρια του κατεύθυνση. Και ίσως αργήσει να την βρει (βλ. Philip Rycroft, “Britain votes to leave Europe”, The World Today, June & July 2021, σελ. 43).

Η χώρα συγκάλεσε την Σύνοδο κορυφής των G7 στο Cornwall αλλά ούτε η ίδια ούτε και οι G7 φαίνεται ακόμα να έχουν βρει τον ρόλο που ονειρεύονται. Το Η.Β. θέλει να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στο κόσμο μετά την έξοδο του από την ΕΕ, προς το παρόν όμως, πέραν από μερικές προσπάθειες, όπως τη σύγκλιση των G7 στο έδαφος του, δεν φαίνεται να έχει κάμει μεγάλη πρόοδο.

Όσον αφορά τους ίδιους τους G7 προσπαθούν να επιβληθούν στη ρύθμιση των οικονομικών προβλημάτων του πλανήτη, έχουν όμως ανταγωνισμό και από τους G20.

Η έξοδος του Trump από τη διεθνή σκηνή έδωσε την εντύπωση ότι θα βοηθούσε στην αλλαγή της. Ο κ. Biden πήρε την προεδρία με μεγάλες φιλοδοξίες. Ήθελε και θέλει να αποκαταστήσει τις φιλίες με τους παλιούς συμμάχους των ΗΠΑ και να πλησιάσει την ΕΕ, την οποία ο προκάτοχός του «παραμέλησε». Το εγχείρημα δεν είναι τόσο εύκολο. Ο κ. Biden άρχισεn την επίσκεψή του στην Ευρώπη με πρώτο σταθμό το Η.Β., με το οποίο παραδοσιακά υπάρχει η «ειδική σχέση». Στο μαγευτικόν περιβάλλον της Γενεύης συνάντησε τον κ. Πούτιν και οι σκιές του Navalny και του Guantanamo ήσαν στην ατμόσφαιρα. Επίσης ως γνωστόν οι ΗΠΑ αποχωρούν από το Αφγανιστάν.

Η διεθνής σκηνή στη μετά-Brexit και μετά-Trump εποχή δεν είναι τόσο ρόδινη. Οι διεθνείς σχέσεις και οι σχέσεις μεταξύ των Δυνάμεων βρίσκονται σε τρικυμιώδη περίοδο. Ο ψυχρός πόλεμος είναι πάλι μεταξύ μας. Περιμένομεν το μέλλον με αβεβαιότητα.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα