Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, 2021

Οι “Πράσινοι” Κρήτης για τους δασικούς χάρτες

Τη στήριξή τους εκφράζουν οι “Πράσινοι Κρήτης” στο κίνημα διαμαρτυρίας των αγροτών και κτηνοτρόφων του νησιού και όλης της Ελλάδος για τους δασικούς χάρτες.

Στην σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Οι δασικοί χάρτες είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες. Η προστασία του δάσους είναι επιτακτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και για την προστασία της βιοποικιλότητας, πάνω στην οποία βασίζεται η οικολογική ισορροπία και η διατροφή μας.

Η προστασία του δάσους θα πρέπει να συνδυάζεται με την ενεργό στήριξη των ανθρώπων της υπαίθρου, την ενθάρρυνση της στροφής τους στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία σε συνδυασμό με εναλλακτικές μορφές τουρισμού, κόντρα στα σχέδια για βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εξορύξεις, ξενοδοχεία και τουριστικά χωριά μέσα σε προστατευόμενες περιοχές και δάση.

Σημειώνουμε ότι πάνω από το 1/3 του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης πηγαίνει στην αγροτική πολιτική, όμως αριστοκράτες (ακόμη κι η βασίλισσα της Αγγλίας και Σαουδάραβας πρίγκιπας!), τσιφλικάδες και μεγάλες εταιρείες κυριολεκτικά λυμαίνονται τα χρήματα αυτά (80% των χρημάτων πάνε στο 20% των αγροτών!). Γι’ αυτό υπάρχει σε εξέλιξη διαδικτυακή διαμαρτυρία για να πάνε τα χρήματα αυτά σε μικροαγρότες και να μπει όριο 100.000 ευρώ στην επιδότηση.

Ο χρόνος που επιλέχθηκε να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες μέσα στην πανδημία είναι λάθος καθώς επίσης και ο χρόνος που δόθηκε από την ανάρτησή τους μέχρι την ημέρα που κλείνουν για την κατάθεση ενστάσεων είναι ελάχιστος και η διαδικασία δαπανηρή.

Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ιδιοκτησιακό για τις τοπικές κοινωνίες διότι κάποια χωράφια που κάποτε καλλιεργούνταν, ή κάποια βοσκοτόπια που τώρα κηρύσσονται δασικά έχουν ποτιστεί με τον ιδρώτα προγόνων των οποίων τα παιδιά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γή τους είτε πολεμώντας για την πατρίδα και πεθαίνοντας είτε μεταναστεύοντας στην πόλη ή σε ξένες χώρες για να επιβιώσουν ήτε όντας εξόριστοι ή αυτοεξόριστοι.

Μια Κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της δεν θα προχωρούσε στην ολοκλήρωση των δασικών χαρτών μονομερώς χωρίς να ανοίξει ένα διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες για το συνολικό πρόβλημα της αξιοπρεπούς διαβίωσης στην ύπαιθρο, την συγκράτηση και τόνωση των πληθυσμών και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Φυσικά οι δασικοί χάρτες εφευρέθηκαν για να οριοθετούν τα δάση μας, και συνδέονται με την προστασία της φύσης και των τοπίων καθώς βάζουν περιορισμούς σε θέματα χωροθέτησης δραστηριοτήτων όμως σήμερα ένα τρελό σενάριο γράφεται στα βουνά και στους λόγγους, όπου πυροδοτείται από την αδιαφορία όλων των κυβερνήσεων για την εγκατάλειψη της υπαίθρου, την επικίνδυνη – για το περιβάλλον και γενικότερα για τον τόπο- λατρεία της τωρινής κυβέρνησης για επενδύσεις με κάθε κόστος αλλά και τις διάφορες ιδεοληψίες λαοπατέρων .

Οι δασικοί χάρτες δουλεύονται τώρα και 40 χρόνια, με τις δασικές υπηρεσίες μονίμως υποστελεχωμένες , όμως η βιασύνη της σημερινής κυβέρνησης να τους κατοχυρώσει σήμερα άρον-άρον είναι απαράδεκτη.

Πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την αναζωογόνηση της υπαίθρου, να στελεχωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες σωστά και να δοθεί ο χρόνος που απαιτείται γι’ αυτό».

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα