Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Οι μεγάλες ιστορικές στιγμές

ΕΙΝΑΙ αυτές που καταγράφει η ιστορία (εθνική ή παγκόσμια) με έντονα γράμματα: στιγμές που ξεχωρίζουν, έστω κι αν δεν είναι πάντα ένδοξες!

ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ να ζούμε ιστορικές στιγμές κοντά σε διάσημα πρόσωπα ή και γεγονότα. Eφέτος ζούμε τα 200 χρόνια από το 1821, όπως ζήσαμε και το Millenium (2000), όπως ζούμε τώρα και την πανδημία!

ΕΙΝΑΙ στη φύση του ανθρώπου να διατείνεται, μετά από ένα σημαντικό γεγονός, «Ήμουν κι εγώ εκεί!», και να θυμάται τις πολύ δύσκολες στιγμές που πέρασε, αργότερα σαν παραμύθι! Κι αυτό, επειδή, με το να ζούμε ένα ξεχωριστό γεγονός, έχουμε την αίσθηση πως “ξεχωρίζουμε”! Πιστεύουμε ματαιόδοξα πως και οι δικές μας -μικρές και άσημες- ζωές αφήνουν το χνάρι τους στην ιστορία.

ΕΤΣΙ, υπερηφανευόμαστε πως γιορτάζουμε εφέτος με τους συνέλληνες όπου γης, τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Έστω κι αν οι απανωτοί εγκλωβισμοί δεν μας επιτρέπουν ενθουσιασμούς, πανηγυρισµούς και συλλογικές εκφράσεις “διά ζώσης”.

ΠΙΘΑΝΟΝ όμως, αυτές οι πρωτόγνωρες συνθήκες, να μας οδηγήσουν στο να κάνουμε μια βαθύτερη ενδοσκόπηση στο να δούμε ποιοι υπήρξαμε ως άτομα και έθνος, ποιοι είμαστε σήμερα και πού πορευόμαστε.

Σ’ ΑΥΤΟ θα μας βοηθήσει η πρωτοφανής κυκλοφορία βιβλίων -ελληνικών και ξένων- πάνω στην ελληνική -και όχι μόνο- επανάσταση, με την πολυμορφία και πολυδιάστατη παρουσίαση αντικρουόμενων απόψεων, αλλά και με την όξυνση της δικής μας κριτικής σκέψης απέναντι σε ό,τι διαβάζουμε.

ΠΙΘΑΝΟΝ, όλη αυτή η ζύμωση, με διαδικτυακές εκθέσεις, διαλέξεις, προβολές, συναντήσεις κ.λπ. να μας οδηγήσει στο να ατενίσουμε πιο ορθολογικά το µέλλον: να δούμε, δηλαδή, με μεγαλύτερη ψυχαραιμία και λιγότερο συναίσθημα το πώς θέλουμε να είναι η πατρίδα μας τα επόμενα 100 χρόνια: ελεύθερη οικονομικά και προδευμένη ή εξαρτώμενη και, άρα, ελεγχόμενη από ξένους;

 

Στο 66ο επεισόδιο, ετοιμαζόμαστε για… αυτοέλεγχο και λύνουμε όλες τις απορίες για τα self tests με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού φαρμακοποιών Χανίων, Τάσο Βάμβουκα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα