Η πορεία της οικογένειας Καλλέργη μέσα στους αιώνες με έμφαση την Ενετική περίοδο αναδείχθηκε στη χθεσινή εκδήλωση στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης.
Παράλληλα ρίχτηκε φως στην περίοδο αυτή για την οποία όπως εξήγησε ο κεντρικός ομιλητής – ο διδάκτορας Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Roma 3 και ιστορικός ερευνητής – κ. Davide Fini «έχουμε να μάθουμε ακόμα πολλά».
Χρησιμοποιώντας τα αρχεία της Βενετίας, υλικό από άλλα αρχεία στην Ιταλία αλλά και ιστορικά στοιχειά που βρίσκονται στη Μόσχα έκανε μια πρώτη αναφορά στην παρουσία των Καλλέργηδων στην Κρήτη τη Βυζαντινή περίοδο, την ενεργή τους συμμετοχή στις επαναστάσεις στη συνέχεια σε βάρος των Ενετών αλλά και στην Pax Kallerga (τη συνθήκη ειρήνης με τη Βενετία που υπέγραψε η οικογένεια δείχνοντας τη δύναμη της).
«Η διαφορά της οικογένειας Καλλέργη σε σύγκριση με τις άλλες οικογένειες αρχόντων του νησιού ήταν ότι κατάλαβε γρήγορα πως οι Βενετοί είχαν έλθει στην Κρήτη για να μείνουν. Επομένως ανέλαβαν τον ρόλο των διπλωματών ανάμεσα στους Βενετούς και στους κατοίκους του νη- σιού» επισήμανε ο κ. Fini.
Μιλώντας στα “Χ.ν.” για τους λόγους που επέλεξε να ερευνήσει το παρελθόν της συγκεκριμένης οικογένειας ο πολιτικός επιστήμονας, εξήγησε πως «είναι μια από τις κυρίαρχες οικογένειες του νησιού που το κυβέρνησαν για πολλά χρόνια και ήταν σημείο αναφοράς για την Ενετική περίοδο. Με ενδιαφέρει η πολιτισμική αλληλεπίδραση μεταξύ Βενετίας και Κρήτης και ο ρόλος των Καλλέργηδων. Ένα κομμάτι της οικογένειας έλαβε τον τίτλο του Πατρίκιου στη Βενετία (από τους σημαντικότερους τίτλους) και ένα άλλο διοικούσε επί της ουσίας το νησί της Κρήτης».
Ο κ. Fini σημείωσε πως οι Καλλέργηδες επιδίωξαν την εξουσία και την απόκτηση μεγαλύτερης δύναμης παράλληλα όμως «υπερασπίστηκαν την ορθόδοξη πίστη και ήταν αυτοί που πέτυχαν να επιτραπούν οι μικτοί γάμοι μεταξύ Ενετών και Κρητών».
Παρουσιάζοντας διαφάνειες από τα αρχεία της Βενετίας παρατήρησε πως η διαφορετική γραφή του ονόματος (δύο κ, σ ή λ) της οικογένειας που απαντιέται σε διάφορα κείμενα, σχετίζεται με τα ξεχωριστά “κομμάτια” των Καλλέργηδων, που όμως επί της ουσίας ήταν η ίδια οικογένεια.
Προλογίζοντας τον πολιτικό επιστήμονα, ο προϊστάμενος του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης κ. Κώστας Φουρναράκης κάλεσε τους παριστάμενους να παρακολουθήσουν τη διάλεξη όχι μέσα από το σημερινό πρίσμα αλλά με βάση τις συνθήκες της εποχής εκείνης, παρατηρώντας πως τότε δεν υπήρχε «εθνική συνείδηση» για τον πληθυσμό του νησιού αλλά η συνείδηση «του βυζαντινού και του ορθόδοξου» και ότι στην Κρήτη είχαμε μια σύγκρουση του καθολικισμού με την ορθοδοξία.