Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Οι εκλογές της 20ης Οκτωβρίου στην Ελβετία

Στις 20 Οκτωβρίου, η Ελβετία έζησε τον πυρετό των εκλογών. Πολλές εκπλήξεις συνέβησαν σε μια εκλογή με λίγη συμμετοχή.
Οι Ελβετοί ψήφισαν ένα κοινοβούλιο με περισσότερους νέους, περισσότερες γυναίκες και περισσότερο προσηλωμένο στα κοινωνικά ζητήματα.
Το εκπληκτικό ήταν η επιτυχία των Πρασίνων (οικολόγων) σε αυτές τις εκλογές.
Οι Ελβετοί ζουν στην εποχή τους και αυτό απέδειξαν στις εκλογές της Κυριακής 20 Οκτωβρίου. Το θέμα του κλίματος και της κλιματικής αλλαγής είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τον πλανήτη. Σε μια πλούσια ευημερούσα χώρα όπως η Ελβετία, το θέμα αυτό επηρέασεν τους εκλέκτορες και έδωσε στο μικρό κόμμα των Πρασίνων 17 έδρες στο Εθνικό Συμβούλιο και επίσης έδρες στην Άνω Βουλή. Το δεξιόν UDC παρ’ όλο που έχασε 11 έδρες παραμένει πάντοτε το πρώτο κόμμα στην Ελβετία με πέραν του 25%, οι σοσιαλιστές είναι η δεύτερη δύναμη με 16,6%  και ακολουθούν οι φιλελεύθεροι-ριζοσπάστες, το PDC και οι οικολόγοι.
Οι οικολόγοι ελπίζουν σε 28 έδρες στο Εθνικό Συμβούλιο και 2 με 4 έδρες στην Άνω Βουλή (Conseil des Etats). Οι Πράσινοι ελπίζουν ακόμη και σε μια έδρα και στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο δηλαδή στο Υπουργικό Συμβούλιο της Ελβετίας, που αποτελείται από 7 μέλη που αναλαμβάνουν την Προεδρία ο καθένας για 1 έτος.
Τα παραδοσιακά μεγάλα κόμματα, όπως το ακροδεξιό UDC και το PLR, επέκριναν κατά την προεκλογικήν εκστρατείαν «την κλιματικήν υστερίαν», όπως την αποκαλούσαν. «Ήταν» έλεγαν «παιδιάστικη νοοτροπία».
Παρ’ όλα αυτά οι Ελβετοί ψήφισαν για την πολιτική των Πρασίνων γιατί η ύπαιθρος και οι ορεινές περιοχές φοβούνται αύξηση της τιμής των καυσίμων.
Με ψήφον του ελβετικού λαού λήγει προς το παρόν η κυριαρχία του UDC με τους ριζοσπάστες – φιλελεύθερους (PLR) στη Κάτω Βουλή. Είναι τώρα η εποχή των Πρασίνων και των συμμάχων τους.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες