Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Οι δυνάμεις και οι απώλειες στη Μάχη της Κρήτης

Μάλλον από κάποια έκδοση της ιστορίας στρατού του Γ.Ε.Σ. είχα φωτοτυπήσει πριν από χρόνια τους πίνακες συμμετεχουσών δυνάμεων και απωλειών στη Μάχη της Κρήτης.

Το αξιοσημείωτο στα στοιχεία αυτά είναι τα ποσοστά απωλειών, που ναι μεν συνολικά για τους Γερμανούς άγγιζαν το 30%, αλλά για τους συμμάχους το μεγάλο τίμημα ήταν οι νεοζηλανδικές δυνάμεις, που έφθασε το 34%, φυσικά μόνο νεκροί και τραυματίες. Με τους αιχμαλώτους ήταν 68%. οι Βρετανοί είχαν 14,5% και χωριστά οι 2.261 άνδρες που χάθηκαν κατά την καταστροφή δεκατριών πολεμικών πλοίων τους. Οι Αυστραλοί είχαν το 10% και οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, πλην της χωροφυλακής, 12,5%.

ΟΙ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΕΣ

Με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση για τους αλεξιπτωτιστές των Ναζί, παραθέτω τον “Δεκάλογο του Γερμανού Αλεξιπτωτιστή” (Allan Clark- Jean Mabire):
«1. Είσθε οι εκλεκτοί του γερμανικού στρατού. Θα αναζητείτε τον αγώνα και θα εκπαιδεύσετε τους εαυτούς σας, ώστε να αντέχετε σε οποιαδήποτε δοκιμασία. Για εσάς η μάχη είναι η εκπλήρωση.
2. Να καλλιεργήσετε αληθινή συναδελφοσύνη, καθόσον με τη βοήθεια των συναδέλφων σας θα νικήσετε ή θα αποθάνετε.
3. Προσέχετε τα λόγια σας. Μη διαφθείρεσθε. Οι άνδρες δρουν, ενώ οι γυναίκες φλυαρούν. Η φλυαρία μπορεί να σας οδηγήσει εις τον τάφο.
4. Να είσθε ήρεμοι και συνετοί, δυνατοί και αποφασιστικοί. Ανδρεία και ενθουσιασμός επιθετικού πνεύματος θα σας κάνουν να επικρατήσετε εις την επίθεση.
5. Το πιο πολύτιμο πράγμα ενώπιον του εχθρού είναι τα πυρομαχικά. Όποιος πυροβολεί άσκοπα, απλώς για να παρηγορήσει τον εαυτό του, είναι σκιάχτρο και δεν του αξίζει ο τίτλος του αλεξιπτωτιστού.
6. Ποτέ μην παραδίνεσθε. Για σας, θάνατος ή νίκη, πρέπει να είναι ζήτημα τιμής.
7. Μπορείτε να θριαμβεύσετε μόνο εάν τα όπλα σας είναι καλά. Φροντίστε για αυτό και υποταχθείτε στον νόμο- πρώτα ο οπλισμός μου και μετά ο εαυτός μου.
8. Πρέπει να έχετε συλλάβει ολόκληρο το νόημα και το σκοπό κάθε επιχειρήσεως, ώστε εάν σκοτωθεί ο αρχηγός σας να μπορέσετε να την εκπληρώσετε.
9. Εναντίον φανερού εχθρού να μάχεσθε με μεγαλοψυχία, αλλά στον αντάρτη να είσθε ανελέητοι.
10. Να έχετε τα μάτια σας ορθάνοιχτα. Να κουρδίσετε τους εαυτούς σας στον ανώτατο τόνο. Να είσθε σβέλτοι σαν λαγωνικό, ανθεκτικοί σαν δέρμα, σκληροί σαν ατσάλι του Κρουπ και έτσι θα είσθε η ενσάρκωση του Γερμανού πολεμιστή».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες