Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

Οι άνθρωποι του φόβου

«Το μόνο πράγμα που πρέπει να φοβόμαστε ειναι ο ίδιος ο φόβος»
Φ. Ρούζβελτ

Γύρω μας είναι ένας κόσμος που δεν ξέρει τελικά από που έρχεται και που πάει. Μια μπερδεμένη πραγματικότητα η οποία βολεύεται και βολεύει. Έτσι έγινε η καθημερινότητα μας γιατί μάλλον έτσι ήταν πάντα. Ο ύποπτος άνθρωπος της μάζας είναι πράγματι ύποπτος για πολλά, ενώ η πλειοψηφία των ανθρώπων ήταν πάντοτε και θα είναι εναντίον εκείνων που θέλουν το καλό. Η εξέλιξη προς ανώτερα επίπεδα, η δράση, η υπερνίκηση του εγωισμού, η πίστη που οδηγεί στην αληθινή πνευματικότητα, πάντοτε είναι δουλειά των λίγων.
Όσο και αν το πεπρωμένο φαίνεται προσδιορισμένο από ορισμένες καταστάσεις, όσο κι αν γίνεται προσπάθεια να υπονομευτεί η ζωή και η καλή προαίρεση των ανθρώπων, οι δυνατότητες της ζωής, της μεταμόρφωσης, έρχονται μέσα από αυτό.
Ο κόσμος πιθανόν να υπήρξε πολύ χειρότερος κάποτε και πολύ καλύτερος, όμως η ζωή είναι αναντικατάστατη και μόνο η ύπαρξη κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες είναι πολύτιμη. Γνωρίζοντας και συνειδητοποιώντας το αυτό θα μπορούσαμε να γίνουμε όχι φοβισμένοι αλλά απλά σκεπτόμενοι άνθρωποι αφού μας πιέζει η ευκαιρία.
Θα μπορούσαμε να πιστέψουμε περισσότερο στον άνθρωπο και λιγότερο στην τεχνολογία αφού μας απέδειξε τρανά ότι τελικά είναι ανίσχυρη να μας προσφέρει κάτι ουσιαστικό.
Θα μπορούσαμε να αγαπήσουμε περισσότερο  όταν ο κίνδυνος είναι κοντά μας.
Θα μπορούσαμε να καταλάβουμε ότι είμαστε ελεύθεροι  να αποκτήσουμε μια δική μας άποψη γιατί αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο που δόθηκε στην ανθρώπινη φύση μας,  γνωρίζοντας ότι είμαστε δυνατότητες που έχουμε δύο δρόμους μπροστά μας και ενώ ο ένας οδηγεί στην ανυπαρξία, ο άλλος οδηγεί στο πνεύμα και στο αιώνιο.
Η μεγάλη δύναμη του πνεύματος είναι η μοίρα του ανθρώπου και πρέπει να αναγνωρίσουμε και να αναζητήσουμε την ύπαρξη του.
Ο φόβος ο οποίος προκαλεί οργή, η οργή η οποία προκαλεί μίσος και ακολουθούν πολλά  άσχημα και επικίνδυνα συναισθήματα είναι μακριά από την ανθρώπινη υπόστασή μας. Ο μόνος δρόμος που μπορεί να μας οδηγήσει ο φόβος είναι ο δρόμος της αποτυχίας στη σχέση μας με τον εαυτό μας και στις σχέσεις μας με τους άλλους.
Η διαστρέβλωση και η λανθασμένη άποψη καθιστά τον κανονικό άνθρωπο υπάκουο και νομοταγή σε μια κοινωνία η οποία τελικά κρατά τα εύσημα της για εκείνους που την περιφρόνησαν. Η διανοητική αδράνεια και η επιθυμία να διατηρήσει κάποιος την ησυχία του είναι οι χειρότεροι εχθροί μας. Η ελπίδα του κόσμου βρίσκεται στον άνθρωπο που έχει τη δυνατότητα της δράσης και του στοχασμού.
Το χάσμα μεταξύ μας μόνο με την αγάπη μπορεί να γεφυρωθεί. Όταν προσπαθήσουμε να αντικαταστήσουμε το φόβο και την οργή με την αγάπη, όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν και το μέλλον μας θα υπάρξει φωτεινό και σίγουρο.
Ο πολιτισμός που υπήρξε πάντοτε η κινητήριος δύναμη που οδηγεί στην πνευματικότητα του ατόμου, έχει αντικατασταθεί με την τεχνολογία.
Σήμερα λοιπόν μεταξύ άλλων  πληρώνουμε και  το τίμημα μιας ανορθόδοξης τεχνολογικής ανάπτυξης και στον αντίποδα έχουμε το τίμημα του πολιτισμού που δε ζήτησε ποτέ να πληρωθεί.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Κρητικά πανηγύρια

Πολλά είναι τα παραδοσιακά κρητικά πανηγύρια που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στα Χανιά, τραβώντας το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών των Χανίων στην ενδοχώρα του...

Υπερφυσικά… φαινόμενα στα Χανιά

Μέρες της Παναγιάς και πολλοί είναι αυτοί που προσδοκούν θαύματα που θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη. Κατά πως φαίνεται, σε θαύμα ή μάλλον σε...

Έρχεται η «Λευκή Νύχτα» στα Χανιά από τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων

Ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων διοργανώνει για πρώτη φορά τη «Λευκή Νύχτα» στην πόλη των Χανίων. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, την Τρίτη 30 Αυγούστου 2022...

Ουρές ταλαιπωρίας σε δρόμους του Καστελίου

Ουρές ταλαιπωρίας στο Καστέλι Κισσάμου, καθώς η "εκρηξη" επισκεψιμότητας τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα τον Αύγουστο επιδεινώνει το πρόβλημα που παρατηρείται διαχρονικά. Ντόπιοι κι...

Άλλο ένα τροχαίο στον Κατσαμπά στα Χανιά

Άλλο ένα τροχαίο ατύχημα συνέβη τα ξημερώματα του Σαββάτου στα Χανιά και μάλιστα στη διασταύρωση Δαγκλή και Κωνταντίνου Μητσοτάκη, ένα σημείο που έχει βρεθεί...

Μουσικό φινάλε για τις “Γιορτές Ρόκκας” στην αυγουστιάτικη Πανσέληνο

Με τις μουσικές της Ευανθίας Ρεμπούτσικα κατακλύστηκε το βράδυ της Παρασκευής ο αρχαιολογικός χώρος της Ρόκκας στο πλαίσιο των "Εορτών Ρόκκας", που συνεχίστηκαν για...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα