Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Οι αμερικανικές εκλογές (ΙΙΙ)

O Joe Biden εξελέγη (8/11/2020). Αλλά το serial συνεχίζεται. Ο κ. Trump αμφισβητεί προς το παρόν. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι ηγέτες του κόσμου συγχάρηκαν τον κ. Biden.

Μερικά συμπεράσματα:
1. Αυτές οι εκλογές έδειξαν την αδυναμία της δημοκρατίας στις ΗΠΑ.
2. Ο κ. Trump μιλά για νοθείαν και πιθανή προσφυγή στα δικαστήρια.
3. Τι θα αλλάξει στην Αμερικανική πολιτική;

Εσωτερικά, περισσότερον κράτος, περισσότεροι φόροι, περισσότερη ανοχή στους μετανάστες και στους ξένους.

Εξωτερικά: Ελπίζομεν, τέρμα στην πολιτική του απομονωτισμού, περισσότερη συνεργασία με τον ΟΗΕ και τους εξειδικευμένους του οργανισμούς. Προσπάθεια επιστροφής, ίσως, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), περισσότερη υποστήριξη στο κίνημα της κλιματικής αλλαγής, ίσως, επαναθεώρηση της στάσης των ΗΠΑ έναντι της Συνθήκης του Παρισιού.
Για τις εξωτερικές επεμβάσεις, ίσως επανεξέταση του θέματος της Μέσης Ανατολής και της Άπω Ανατολής και όλων των εξωτερικών θεμάτων.

Από την άλλη μεριάν, πρέπει να καταλάβομεν ότι στην εξωτερική πολιτικήν των Η.Π.Α., όπως και σ’ όλες τις Μεγάλες Δυνάμεις, υπάρχουν οι “σταθερές”, που δεν αλλάζουν με τις αλλαγές Προέδρων.

Και για να έλθομε και στο δικό μας θέμα, στις Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις και στο θέμα με την Τουρκία. Δεν πρέπει να περιμένει κάποιος εντυπωσιακές αλλαγές ή ακόμη και αλλαγές στην Αμερικανική πολιτική. Οι άνθρωποι που την χειρίζονται και την εφαρμόζουν είναι εκεί, πάντα εκεί, και τα συμφέροντα επίσης. Ας είμαστε, λοιπόν, λιγότερο ενθουσιώδεις και ας θυμηθούμεν επίσης την περίπτωση του Προέδρου Κάρτερ και τις κωδωνοκρουσίες.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες