Το όφελος απ’ την ευρύτατη εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης (Τ.Ν.) είναι οι έγκαιρες διαγνώσεις διαφόρων ασθενειών με ακρίβεια. Μπορεί να προβλεφθούν φυσικές καταστροφές πλημμυρών και πυρκαγιών και να βελτιωθεί η αγροτική παραγωγή από την πρόβλεψη ασθενειών. Σημαντική επιτυχία θα είναι η αναγνώριση ψευδών ειδήσεων και να ξεσκεπάζονται έγκαιρα πολλοί τρόποι παραπληροφόρησης.
Αυτό και άλλα είναι τα θετικά σημεία, γιατί μετράνε και τα αρνητικά. Κάθε άτομο μπορεί να υποστεί σοβαρούς κινδύνους, να γίνει ευάλωτο σε προσωπικά δεδομένα από παρακολουθήσεις, χειραγωγούμενο σε εκβιασμούς. Στα αρνητικά προστίθενται ότι τα ρομπότ θα επεκτείνουν σε πολλές βιομηχανίες το “κλέψιμο” θέσεων εργασίας.
Οι επιφυλάξεις των ειδικών, όσων αφορά τη διαφάνεια στην άσκηση της εξουσίας, σημαίνουν ότι οι πολιτικοί θα επαφίενται σε είδη αυτοματοποιημένων συστημάτων διοίκησης. Κακόβουλες χρήσεις μπορεί να γίνονται, και τούτο θα εξαρτηθεί κατά πόσον οι εφαρμογές της Τ.Ν. θα είναι χρήσιμες και ποιοι θα τις ρυθμίζουν. Στο ερώτημα δεν δίδεται απάντηση αν αυτή η τεχνογνωσία εκδημοκρατίζει την πολιτική ή διαμορφώνει καταστάσεις που κανείς δεν φαντάζεται την εξέλιξή τους. Για λογαριασμό ποιων θα αναπτύσσεται ο αντίστοιχος αλγόριθμος και ποιος θα τον χρησιμοποιεί; Μέχρι σήμερα στο σημείο που έχουν φτάσει αυτά τα συστήματα δεν διαθέτουν ανθρώπινες ευαισθησίες και αισθήματα. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί αν η επαναστατική αυτή τεχνική αποκτήσει συνείδηση!
Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δίνουν μεγάλη σημασία στο ζήτημα της Τ.Ν. και δραστηριοποιούνται στην εξεύρεση νομοθετικής ρύθμισης μελλοντικών προβλημάτων παραβίασης της ιδιωτικής ζωής και ωφελειών, όπως στην εξ αποστάσεως αναγνώριση ανθρώπων σε δημόσιους και εργασιακούς χώρους, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και σε συλλογή φωτογραφιών προσώπων απ’ τις πλατφόρμες του διαδικτύου ή από κάμερες παρακολούθησης για τη δημιουργία δεδομένων ταυτοποίησης προσώπων κατά παράβασιν των ισχυόντων περί προσωπικών δεδομένων.
Οι εφαρμογές της Τ.Ν. στηριζόμενες σε μοντέλα αξιολόγησης πιθανών κινδύνων υγείας, ασφάλειας, περιβάλλοντος, δημοκρατίας και κράτους δικαίου, οφείλουν να είναι εναρμονισμένες με τις απαντήσεις διαφάνειας και με το ξεσκαρτάρισμα των παραποιημένων από το φυσικό τους των εικόνων, διασφαλίζοντας τη μη ύπαρξη παράνομων περιεχομένων.
Σύμφωνα με τις επικρατούσες απόψεις η Τ.Ν. αποτελεί κρίσιμο παράγοντα που θα καθορίσει και θα διαμορφώσει την επιστήμη και την αγορά μελλοντικά.