Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

Οδοιπορικό: Στην παραλία Μιλάτου Λασιθίου (video)

Η απόδραση μας γι’ αυτή την εβδομάδα από τα Χανιά, είχε μεγάλη απόσταση αφού επισκεφθήκαμε πρωινές ώρες μια καθαρή παραλία ενός ιστορικού χωριού που φέρει την ομώνυμη ονομασία της αρχαίας πόλης Μιλάτου η θέση όμως της οποίας, δεν είναι επακριβώς γνωστή.

Το χωριό Μίλατος σήμερα αποτελεί έναν πανέμορφο τόπο με πολλά ελαιόδεντρα και άλλα καρποφόρα δένδρα μέσα σε μια καλλιεργήσιμη πεδιάδα απέχοντας 35 περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικής απόστασης από τον Άγιο Νικόλαο, την μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη  του νομού Λασιθίου.

Το μικρό δίκλιτο εκκλησάκι είναι αφιερωμένο στην Αγία Μαρίνα και στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένης. Βρίσκεται μεταξύ της βραχώδους παραλίας με την ονομασία “Σκάλα” και το ιστορικό σπήλαιο.

Πολύ κοντά με το χωριό ούτε ένα χιλιόμετρο βρίσκεται ένας άλλος μικρός οικισμός που φέρει την ονομασία “Παραλία Μιλάτου”, με αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη, ωραίες παραδοσιακές ταβέρνες κι ένα μικρό λιμάνι που φιλοξενεί την πλέον οργανωμένη και απάνεμη παραλία της περιοχής.

Οι άλλες παραλίες έχουν βότσαλα και συχνά κυματισμό. Ακριβώς πάνω από μια βοτσαλοειδή παραλία της βραχώδους ακτογραμμής στην περιοχή ανατολικά του χωριού βρίσκεται το ιστορικό σπήλαιο της Μιλάτου όπου το 1823 δόθηκε μεγάλη μάχη από τον τουρκοαιγυπτιακό στρατό που  κατέσφαξε έναν μεγάλο αριθμό αμάχων κατοίκων του που είχαν κρυφτεί εκεί για να σωθούν.

Σύμφωνα με την τοπική μυθολογία, Μίλατος ονομαζόταν ένα αγόρι που μεγάλωσε μέσα στο δάσος της περιοχής με την φροντίδα μιας λύκαινας. Όταν μεγάλωσε, σκότωσε τον τύραννο της πόλης και κατέφυγε στις ακτές της Μικράς Ασίας ιδρύοντας εκεί το 1.500 π.Χ. την αποικία της Μιλήτου η οποία μεταγενέστερα υπήρξε γενέτειρα σπουδαίων φιλοσόφων όπως ο Θαλής, ο Ιππόδαμος, ο Αναξίμανδρος κ. ά.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα