Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, 2024

Οδοιπορικό: Όνειρο και Πραγματικότητα στο Ντουμπάι (φωτ.)

Με αφορμή δύο επισκέψεις

Το έχουν ονοµάσει τεχνητό παράδεισο, θαύµα της ερήµου, αποτελεί επιχειρηµατικό κέντρο αλλά και τουριστικό προορισµό… Το Ντουµπάι στα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα στον Περσικό Κόλπο έχει µπει στις συζητήσεις, στις επιθυµίες και στα… όνειρα πολλών. Μέσα από αυτό το δηµοσίευµα επιχειρούµε µια παρουσίαση στον προορισµό αυτό, ρίχνοντας παράλληλα µια κριτική µατιά…


Οι ιδανικοί µήνες για να επισκεφτείς το Ντουµπάι είναι από τον Σεπτέµβριο έως τον Μάιο, καθώς τους θερινούς µήνες οι θερµοκρασίες ανεβαίνουν αρκετά παραπάνω από όσο έχουµε συνηθίσει. Η Aegean πλέον πραγµατοποιεί απευθείας πτήσεις από Αθήνα προς τον προορισµό αυτό, όπως και στο γειτονικό Άµπου Ντάµπι.
Στο διάστηµα µιας εβδοµάδας περίπου, επισκεφθήκαµε όλα τα σηµαντικά αξιοθέατα τα οποία θα δούµε παρακάτω, µαθαίνοντας πώς εξελίχθηκε το Ντουµπάι σε αυτήν την εντυπωσιακή πόλη που βλέπουµε σήµερα.


Μία από τις ιδιαιτερότητες της χώρας που µας έκανε εντύπωση, είναι ότι ο πληθυσµός της απαρτίζεται κατά 80% περίπου από µετανάστες, ενώ µόνο 20% είναι γηγενείς. Επόµενο είναι να έχουν διαµορφωθεί ανοχές προς τον διαφορετικό (µη αραβικό) τρόπο ζωής, µε αποτέλεσµα ο οποιοσδήποτε να νιώθει πολύ άνετα στη χώρα. Επίσης, αν και τα αραβικά είναι η επίσηµη γλώσσα του Ντουµπάι λόγω της πολυπολιτισµικότητας, τα αγγλικά µιλιούνται από το µεγαλύτερο µέρος του πληθυσµού. Επίσηµη και πλέον διαδεδοµένη θρησκεία στα ΗΑΕ είναι ο µουσουλµανισµός, αν και η κυβέρνηση εφαρµόζει µία πολιτική ανοχής απέναντι σε άλλα θρησκεύµατα και δεν αναµιγνύεται σε µη ισλαµικά ζητήµατα θρησκείας. Σε όλη τη χώρα καταγράφονται 31 εκκλησίες και ένας ινδουιστικός ναός στο Ντουµπάϊ.

ΑΓΟΡΑ ΧΡΥΣΟΥ- ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ- ΥΦΑΣΜΑΤΩΝ

Το Ντουµπάι και ο χρυσός πάνε πακέτο. Ο χρυσός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί επισκέπτονται το µέρος. Η αγορά χρυσού (Gold Souk ή Dubai Gold Market) στη Deira έχει τεράστια επιλογή από καταστήµατα, απίστευτη ποικιλία προϊόντων και εκεί µπορεί να δει κανείς και το µεγαλύτερο δαχτυλίδι του κόσµου! ∆ίπλα ακριβώς είναι η αγορά µπαχαρικών (Spice Souk) όπου µπορεί κανείς να βρει όλων των ειδών µπαχαρικά και τοπικά γλυκά και την αγορά υφασµάτων (Textile Souk).
Αν πάτε εκεί, να θυµάστε ότι πρέπει να κάνετε σκληρό παζάρι.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ – ΤΟΠΙΑ


Κάνοντας περιήγηση στην πόλη αποκλείεται να µη δεις το υψηλότερο κτήριο στον κόσµο, το Burj Khalifa (γνωστό και ως Burj Dubai). Έχει ύψος 827 µέτρα και 160 ορόφους. Η κατασκευή του ξεκίνησε στις 21 Σεπτεµβρίου το 2004 και ολοκληρώθηκε την 1η Οκτωβρίου 2009. Όταν έχει καθαρή ατµόσφαιρα, το επιβλητικό αυτό κτήριο φαίνεται σχεδόν από παντού. Για όποιον επιθυµεί να ανέβει, αυτό είναι δυνατόν για τους ορόφους 124, 125 και 148, αλλά συνιστάται η κράτηση εισιτηρίων να γίνει νωρίς. Οι τιµές διαφέρουν για µέρα, νύχτα και την ώρα του ηλιοβασιλέµατος, καθώς τις ώρες εκείνες θα έχετε την τύχη να δείτε και τις δυο όψεις της πόλης από ψηλά.


Στον εξωτερικό χώρο του υπάρχει ένα τεράστιο σιντριβάνι, γνωστό ως Dubai Fountain το οποίο περιλαµβάνει 6.600 φώτα και 50 προβολείς, έχει µήκος 275 µέτρα και εκτοξεύει νερό σε ύψος 150 µέτρων. Από τις 6 το απόγευµα έως τις 11 το βράδυ και για κάθε µισή ώρα µπορεί κανείς να αντικρίσει ένα σόου για περίπου πέντε λεπτά που τα νερά «χορεύουν» στον ρυθµό ενός τραγουδιού (το τραγούδι αυτό είναι διαφορετικό κάθε φορά). Είναι από τα πιο εντυπωσιακά πράγµατα που µπορεί να αντικρίσει κανείς ποτέ.

∆ίπλα ακριβώς υπάρχει και Dubai Mall, ένα από τα εµπορικά κέντρα του Ντουµπάι, το οποίο πέρα από καταστήµατα που σχετίζονται µε την υψηλή ραπτική, γκαλερί και πολυκαταστήµατα ηλεκτρονικών ειδών µπορείτε να βρείτε και γνωστές αλυσίδες fast food και εστιατόρια που πολλά από αυτά έχουν θέα το συντριβάνι.

Επίσης, µέσα στο Dubai Mall µπορείτε να θαυµάσετε το ενυδρείο του Dubai Aquarium & Underwater Zoo από σχετική απόσταση δύο µέτρων όσο είστε στο Mall, χωρίς να πληρώσετε εισιτήριο. Με την αγορά εισιτηρίου µπορείτε να µπείτε στον θάλαµο και να κάνετε βόλτα σε έναν γυάλινο διάδροµο που βρίσκεται µέσα στο ενυδρείο.
Ένα άλλο αξιοθαύµαστο µέρος για βόλτα είναι τα τεχνητά νησιά Palm Islands (γνωστά ως νησιά Φοίνικας). Τα νησιά αυτά έχουν κατασκευαστεί από άµµο και πέτρα και βλέποντας τα δεν γίνεται να µη θαυµάσεις το πού µπορεί να φτάσει µια ανθρώπινη κατασκευή. Έχουν δηµιουργηθεί δύο νησιά στο σχήµα αυτό και συγκεκριµένα το ένα από τα δύο, το Palm Jumeirah, είναι γεµάτο από υπερπολυτελείς κατοικίες και µερικά από τα πιο εντυπωσιακά ξενοδοχειακά συγκροτήµατα του Ντουµπάι. Ένα από τα πιο γνωστά είναι το ξενοδοχείο Atlantis.
Άλλα πολύ γνωστά αξιοθέατα είναι το κτήριο του Μέλλοντος, το Dubai Frame και το γνωστό ξενοδοχείο 7 αστέρων, Burj Al Arab.

∆ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


Μια δραστηριότητα που είναι ίσως και η πιο γνωστή στο Ντουµπάι είναι το σαφάρι στην αραβική έρηµο µε 4×4. Νιώθει κανείς ότι κάνει σέρφινγκ στα κύµατα. Μετά από αυτό συνήθως ακολουθεί βραδιά σε βεδουϊνικές τέντες όπου έξω από αυτές µπορεί κανείς να κάνει βόλτα µε καµήλες, σέρφινγκ µε σανίδα στην άµµο και να βγάλει φωτογραφίες µε φόντο το ηλιοβασίλεµα στην έρηµο. Μετά την δύση του ηλίου ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί και αραβικά εδέσµατα.
Για τους λάτρεις του νερού, µια καλή επιλογή είναι το υδάτινο πάρκο Atlantis Aquaventure του Ντουµπάι. Είναι στο ξενοδοχείο Atlantis που αναφέραµε παραπάνω και είναι ένα από τα µεγαλύτερα υδάτινα πάρκα της Μέσης Ανατολής.
Οι πιο τολµηροί θα έχουν ακόµα µια µοναδική επιλογή. Zip line (κίνησε µε τροχαλίες σε µεγάλο ύψος) ανάµεσα στους ουρανοξύστες.

ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ…


Tο Ντουµπάι µαζί µε το Άµπου Ντάµπι και πέντε ακόµα εµιράτα, ίδρυσαν τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα, µε την αποχώρηση των Βρετανών από την περιοχή στις 2 ∆εκεµβρίου 1971.
Στις αρχές του 20ου αιώνα, το Ντουµπάι ήταν ένα ψαροχώρι µε ένα επιτυχηµένο λιµάνι. Τις τελευταίες δεκαετίες ο ηγεµόνας του εµιράτου του Ντουµπάι, Mοχάµεντ Μαχτούµ, αποφάσισε να δώσει έµφαση στο real estate και στις κατασκευές ουρανοξυστών και τεχνητών νησιών φτιάχνοντας επί της ουσίας µια νέα πόλη. Οι επενδύσεις που έκαναν σε τουριστικές υποδοµές απέδωσαν όλα αυτά τα χρόνια, καθώς ο τουρισµός στο Ντουµπάι έχει πολλαπλασιαστεί.

Μια κριτική ματιά στον “τεχνητό παράδεισο”

«Ο άνθρωπος είναι ικανός για το καλύτερο και για το χειρότερο»… η φράση αυτή κλωθογύριζε στο µυαλό του γράφοντος φεύγοντας µετά από τρεις µέρες από τη µεγαλούπολη των Ηνωµένων Αραβικών Εµιράτων. Όσο και να θέλεις να νιώσεις επισκέπτης και όχι απλά τουρίστας σε έναν τόπο, οι τρεις µέρες δεν είναι σίγουρα αρκετές ώστε να βγάλεις τα κατάλληλα συµπεράσµατα για τους ανθρώπους του, την καθηµερινότητα, τον πολιτισµό, τον τρόπο ανάπτυξης του… Επιχειρώντας όµως µια µικρή κριτική αποτίµηση των όσων συναντήσαµε, θα λέγαµε καταρχάς πως κάτι που σου προκαλεί εντύπωση είναι η δυσκολία… να συναντήσεις “ντόπιο”, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων είναι µετανάστες (80% µετανάστες). Ανοίγοντας κουβέντα µε τους µετανάστες, εντυπωσιάζεσαι από το πόσο συνδεδεµένοι είναι µε το “όραµα” του σεΐχη Μαχτούµ (Εµίρη του Ντουµπάι) στο όνοµα του οποίου πίνουν νερό… Τι και αν οι εκλογές είναι ανύπαρκτες, τα ανθρώπινα δικαιώµατα επιεικώς…προβληµατικά, ο συνδικαλισµός απαγορευµένος, οι Ινδοί, Μπαγκλαντεσιανοί, Πακιστανοί, Αφρικανοί που αποτελούν το απλό εργατικό δυναµικό αλλά και οι Μεξικάνοι, Βραζιλιάνοι, Κολοµβιανοί που εργάζονται ως υπαλληλικό προσωπικό σε ξενοδοχεία, µπαρ, εστιατόρια δεν φαίνεται να έχουν κανένα πρόβληµα! Και βέβαια αναπαραγάγουν το ιδεολόγηµα του εµιράτου ότι «η ύπαρξη ξεχωριστού βαγονιού στο µετρό για τις γυναίκες» ή πως το «ταξί αποκλειστικά για γυναίκες, µε γυναίκα οδηγό» έχει ως στόχο «την ασφάλεια των γυναικών». Όσο για τους δυτικούς µετανάστες που είναι ως επί το πλείστον στελέχη εταιρειών υψηλά αµειβόµενα µένοντας στα ακριβά διαµερίσµατα και στις πολυτελείς βίλες τους, προφανώς «κλείνουν τα µάτια στα παραπάνω» σκεπτόµενοι πως αργά η γρήγορα θα επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη τους.
Το εµιράτο έχει επενδύσει στον τουρισµό µε τρόπο επιτηδευµένο. Σαφάρι µε τζιπ στην έρηµο, γεύµα σε σκηνές µε δερβίσηδες και χορεύτριες της κοιλιάς, σόου µε φωτιές, προσφέρονται αφειδώς στον επισκέπτη για τον οποίο έχουν χτιστεί ολόκληρες πολιτείες µε διαµερίσµατα πισίνες και τεχνητές οάσεις, όλα… στην έρηµο. Εκεί αντιλαµβάνεσαι πραγµατικά πόσο απίστευτα πράγµατα µπορεί να κάνει ο άνθρωπος, διαισθάνεσαι όµως και την τεράστια σπατάλη ενέργειας για να κτίσεις στην άµµο, να κρατάς δροσερές τις πισίνες ώστε το νερό να µην είναι βραστό κ.α.
Άλλη βασική πηγή εισοδήµατος για το Ντουµπάι είναι η αγορά ακινήτων. Γι’ αυτό και τα τεχνητά νησιά, οι τεράστιοι ουρανοξύστες, τα σπίτια στην έρηµο. Βέβαια δύο φορές τα τελευταία χρόνια το εµιράτο έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας λόγω της παγκόσµιας κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων και δεν θα γλίτωνε την οικονοµική καταστροφή αν δεν το στήριζε το διπλανό εµιράτο του Αµπού Ντάµπι που διαθέτει πετρέλαιο και φυσικό αέριο (Τα ορυκτά καύσιµα αντιστοιχούν µόλις το 5% της οικονοµίας του Ντουµπάι). Όµως οι συνέπειες της κρίσης φαίνονται στα projects του δεύτερου φοίνικα ή των νησιών του κόσµου (Τhe world) που απέτυχαν και έχουν µείνει εδώ και χρόνια απούλητα και άκτιστα…
Αν σας ελκύει ο πλούτος, οι χλιδάτοι ουρανοξύστες, οι τεράστιες µαρίνες µε τα κότερα τους, οι ακριβές αγορές και τα τεράστια εµπορικά κέντρα, και έχετε το ανάλογο πορτοφόλι, το Ντουµπάι είναι ένας από τους κατάλληλους προορισµούς σας. Αν πάλι δεν έχετε τα παραπάνω, αλλά θα θέλατε να το ζήσετε έστω και για λίγο, πολύ εύκολα µε απευθείας πτήση από την Αθήνα µπορείτε έστω και για 3-4 ηµέρες να γνωρίσετε τον πλούτο, πριν επιστρέψετε στο “ταπεινό” διαµερισµατάκι σας και στη θέα των κολληµένων µε µαγνητάκια λογαριασµών πάνω στην πόρτα του ψυγείου σας. Αν πάλι επιθυµείτε κάτι πιο αυθεντικό, µε µεγαλύτερη ιστορία και παράδοση, µείνετε στα “τουριστικά τηλεοπτικά ρεπορτάζ” για το Ντουµπάι και κρατήστε το µακριά από τους στόχους και τις επιδιώξεις σας…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα