Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Οδική ασφάλεια Β.Ο.Α.Κ.: (Δια) Φωτίστε μας 2

Πέρυσι σαν σήμερα, με τίτλο «(Δια) φωτίστε μας!» είχα γράψει στα “Χ.Ν.” ένα άρθρο σχετικά με την οδική ασφάλεια όλης της Κρήτης. Με ιδιαίτερη αναφορά στο τμήμα Β.Ο.Α.Κ. εντός του νομού Χανίων του οποίου η επικινδυνότητα λόγω μη συντήρησής του και από την Περιφέρεια, που είχε την αρμοδιότητα, είναι αποκαρδιωτική.

• Πολύ σύντομα υπενθυμίζω ότι το άρθρο είχε γραφτεί πέρυσι τον Οκτώβριο με αφορμή μια ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή Ηρακλείου ΚΙΝΑΛ κ. Βασίλη Κεγκέρογλου ο οποίος έθετε κυρίως το θέμα οδικής ασφάλειας του υφιστάμενου Β.Ο.Α.Κ. και ζητούσε την ίδρυση “Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας” μετά από σύσκεψη και απόφαση των φορέων του Ηρακλείου! (Δεν φαντάζομαι να ζηλεύετε που στα Χανιά οι θεσμικοί φορείς μας δεν έχουν ασχοληθεί-συλλογικά συσκεπτόμενοι- για την οδική ασφάλεια, για το νέο Β.Ο.Α.Κ. και όλα τα υπόλοιπα πολλά προβλήματα του νομού μας ώστε να πιέζουν δημόσια την κάθε κυβέρνηση).

• Από τις ερωταπαντήσεις και το ρεπορτάζ ειδικά για την οδική ασφάλεια διαπιστώναμε αυτά που ήταν πέρυσι -και παραμένουν και μέχρι τώρα- ζητούμενα. Δηλαδή:

• 1. Την έλλειψη συλλογικών συσκέψεων και συντονισμού των τοπικών Χανιώτικων θεσμικών φορέων για τα προβλήματα της οδικής ασφάλειας ώστε να ασκείται δημόσια πίεση στη εκάστοτε κυβέρνηση.

• 2. Ότι ο υφυπουργός κ. Κεφαλογιάννης απάντησε ότι το Υπουργείο προχωρά στην κατάρτιση ενός νέου Εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την οδική ασφάλεια που θα αφορά στην περίοδο 2021-2030 στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου της ΕΕ να μειωθούν κατά 50% τα ατυχήματα.

• 3. Επίσης είπε ότι «αυτή τη στιγμή τυπικά δεν υπάρχει κάποιο κενό, από τη στιγμή που υπάρχει το στρατηγικό σχέδιο που αφορά τα έτη 2011-2020»! (πόσο μας ωφέλησε στην Κρήτη και στα Χανιά αυτό το σχέδιο; Και τι έκαναν όλες οι κυβερνήσεις για την ασφάλεια του υφιστάμενου Β.Ο.Α.Κ.;)

• Και βέβαια έχει περάσει ένας χρόνος και δεν μάθαμε για το Εθνικό στρατηγικό σχέδιο που «προχωρά».

• 4. Εν τω μεταξύ διαβάσαμε τότε, ότι στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την οδική ασφάλεια δεν συμμετέχει κανένας βουλευτής της Κρήτης!

• 5. Σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει ο ΟΑΚ το 2018 τα μέτρα για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας είναι: α) διορθώσεις – συμπληρώσεις σήμανσης – ασφάλισης, αντιολισθηρά οδοστρώματα κυκλοφορίας, κλαδοκοπές, κ.ά. β) αναθεωρήσεις ορίων ταχύτητας κατά τμήματα, γ) διορθώσεις επικλίσεων οδοστρωμάτων, δ) απορροές ομβρίων νερών, ε) αποκαταστάσεις ευστάθειας πρανών κ.ά.

• Το κείμενο αυτό βρίσκεται στην ηλεκτρονική δ/νση των “Χ.Ν.”. Μάλιστα θα μπορούσε να αντιγραφεί και να αναδημοσιευθεί ως είχε. Καθώς όλα εκείνα τα οποία γράφουμε, δυστυχώς ισχύουν.

• Πλην ενός: Ότι με απόφαση του Υπουργού κ. Καραμανλή, κατόπιν αιτήματος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.), ο Ο.Α.Κ. ορίζεται ως προϊσταμένη – επιβλέπουσα αρχή του έργου Οδικής Ασφάλειας Β.Ο.Α.Κ. Την είδηση μετά των σχετικών ευχαριστηρίων τη διαβάσαμε στα τοπικά ΜΜΕ.

Σιγή ασυρμάτου
• Από εκεί και μετά όφειλαν να έχουν ξεκινήσει τα έργα οδικής ασφάλειας από πέρυσι. Κοντεύει να τελειώσει το 2020 και οι σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις έλεγαν ότι ο υπουργός Μεταφορών θα έρθει πέρυσι τον Οκτώβριο 2019. Μετά ειπώθηκε ότι θά ’ρθει τον Φεβρουάριο 2020. Για να μας πει για το νέο Β.Ο.Α.Κ. αλλά και τα έργα ασφάλειας στον υφιστάμενο Β.Ο.Α.Κ. Ο οποίος θα πρέπει να πορέψει κι εμάς και τους τουρίστες της Κρήτης για τα επόμενα -τουλάχιστον- 5 έως 6 χρόνια.

• Είμαστε ένα χρόνο μετά. Και ουδέν νεώτερον. Και μη μας πουν ότι έπεσε η πανδημία και γι’ αυτό δεν ήρθε ο κ. Καραμανλής. Διότι η πανδημία στην Ελλάδα άρχισε να παίρνει διαστάσεις μετά τον Μάρτιο του 2020. Και φυσικά η πανδημία δεν μπορεί να εμπόδιζε να έχουν κατατεθεί και ανακοινωθεί οι μελέτες και τα σχέδια για νέο Β.Ο.Α.Κ. και να αποφασιστεί ο τρόπος χρηματοδότησης. Ούτε εμπόδιζε να προκηρυχτούν τα έργα οδικής ασφάλειας. Ένας τέτοιος ισχυρισμός θα σήμαινε ότι μας “κορόιδεψαν” που πέρυσι τέτοιο καιρό ανακοίνωναν ότι “έρχεται” ο υπουργός να μας ενημερώσει για όλα.

• Σιγή ασυρμάτου από τότε. Μόνο κάποιες ερωτήσεις γίνονται στην Βουλή χωρίς να μας διαφωτίζουν. Και ο βουλευτής Χανίων κ. Μαν Βολουδάκης καταθέτει προτάσεις στη Βουλή για πηγές χρηματοδότησης του νέου Β.Ο.Α.Κ. Αλλά μελέτες σχεδίων και τρόποι υλοποίησης του νέου Β.Ο.Α.Κ. δεν έχουν ανακοινωθεί. Περιμένουμε τον υπουργό.

Ζητούμενα και τώρα
• Το ίδιο συμβαίνει και με τα έργο Οδικής ασφάλειας. Καθώς άργησε πολύ η ανάθεση της επίβλεψής τους στον Ο.Α.Κ. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο ζητούμενο. Μας “καίνε” και άλλες πληροφορίες. Καθώς ακόμα δεν μάθαμε εάν έχουν προκηρυχθεί τα έργα οδικής ασφάλειας στον υφιστάμενο Β.Ο.Α.Κ. και κυρίως πότε εγκαθίσταται και πού ο εργολάβος.

• Όπως ότι δεν μάθαμε ακόμα επισήμως ποια είναι τα επικίνδυνα σημεία του υφιστάμενου Β.Ο.Α.Κ. στα Χανιά, στην Κρήτη και ποια θα ξεκινήσουν πρώτα. Κάτι είχε γραφτεί για επικίνδυνα σημεία στα Λινοπεράματα – Πέρα Γαλήνοι ή το τμήμα από το Σεληνάρι ως τη Νεάπολη.

• Ωραία! Στον νομό Χανίων όμως ποια είναι; Και πότε θα ξεκινήσουν; Όλα μαζί σε όλη την Κρήτη; Οι εργολαβίες είναι ανά νομό ή όλες μαζί και επιλέγει τι πρωτοκάνει ο καθένας εργολάβος;

• Τι είδους παρεμβάσεις θα γίνουν ανά νομό; Στο νομό Χανίων ποιες είναι; Γίνονται ανισόπεδοι κόμβοι; Προβλέπεται η τοποθέτηση ανακλαστικών σε λωρίδες; Σαν αυτά που ήδη έχουν κατασκευαστεί σε τμήματα του Β.Ο.Α.Κ. εντός του νομού Ηρακλείου από την Περιφέρεια. Η οποία τα παρουσίαζε ως «συντήρηση». Στα Χανιά βέβαια δεν έχει γίνει καμιά ανάλογη.

• Δεν ξέρουμε αν η μελέτη προβλέπει τη συντήρηση και λειτουργία των υπαρχόντων πυλώνων φωτισμού (στα Χανιά οι περισσότεροι πυλώνες δεν λειτουργούν. Η δικαιολογία ήταν ότι τα καλώδια είναι… ποντικοφαγωμένα. Μας προτιμούν φαίνεται τα ποντίκια).

• Το σημαντικότερο: εάν προβλέπεται η εγκατάσταση νέων πυλώνων ειδικά στο τμήμα Β.Ο.Α.Κ. του νομού Χανίων που είναι -όχι τυχαία- το πλέον ελλειμματικό σε φωτισμό.

• Ακούγεται, αλλά περιμένουμε να διαψευστεί ή να αιτιολογηθεί ότι τα φώτα είναι… άλλης μελέτης-εργολαβίας, ευαγγέλιο!

• Μα, βρισκόμαστε στο τέλος του 2020. Αν πράγματι δεν προβλέπεται η εγκατάσταση νέων πυλώνων φωτισμού τι θα γίνει; Θα βάλουμε… λύχνους όπως λέει σοφά η περυσινή γελοιογραφία του Χρήστου Πετράκη; Κοτζάμ επιβλέπουσα αρχή για τα έργα οδικής ασφάλειας, τον Ο.Α.Κ., έχουμε –στα Χανιά.

 

 

 

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ δύο νεαροί μετά από τροχαίο στα Χανιά

Στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν μέχρι το βραδυ του Σαββάτου δύο νεαροί που τραυματίστηκαν σοβαρά μετά από τροχαίο με μηχανάκι, τα ξημερώματα...

Χανιά: Τροχαίο με δύο τραυματίες

Τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματισμούς και υλικές ζημιές το μεσημέρι της Κυριακής στην παλιά εθνική οδό Χανίων- Κισσάμου στο ύψος της Παρηγοριάς. Δύο οχήματα συγκρούστηκαν...

Τραγωδία στον Αποκόρωνα – Νεκρή 61χρονη σε τροχαίο, τραυματίας ο σύζυγος της

Γυναίκα 61 ετών από την περιοχή του Αποκόρωνα έχασε τη ζωή της σήμερα  όταν το αγροτικό στο οποίο επέβαινε, έπεσε σε γκρεμό. Το περιστατικό έγινε...

Παραμένουν διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ οι δύο τραυματίες από το τροχαίο στον Σκινέ

Διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων παραμένουν οι δύο τραυματίες ηλικίας 20 και 18 ετών, από το τροχαίο...

Τραγική κατάληξη στις έρευνες για τον 65χρονο Γάλλο

Τραγική κατάληξη είχανε οι έρευνες για τον εντοπισμό του 65χρονου Γάλλου που αγνοούνταν από την Παρασκευή στο μονοπάτι Ε4 μεταξύ Σούγιας και Αγίας Ρουμέλης. Σύμφωνα...

Ολιγόλεπτη αλλαγή…κατεύθυνσης στην οδό Δασκαλογιάννη! (φωτ.)

Ολιγόλεπτη αλλαγή...κατεύθυνσης στην οδό Δασκαλογιάννη στις 9.30 το πρωί! Για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του κρουαζιερόπλοιου που βρίσκεται ανοικτά του λιμανιού η Δασκαλογιάννη έγινε για λίγα...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα