Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023

“Ωδή στη μάνα”

Γιάννη Θ. Πολυράκη

Ωδή είναι λυρικό ποίημα, υψηλού περιεχομένου, εκκλησιαστικός ύμνος.
Υμνογράφος και υμνωδός αυτός που συνθέτει ή ψάλλει εκκλησιαστικούς ύμνους.
Ο Γιάννης Θ. Πολυράκης, ο συγγραφέας, είναι υμνωδός και υμνογράφος της ΜΑΝΑΣ. Στην παρουσίαση του βιβλίου του “Ωδή στη μάνα” στις 22-1-2014 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ι.Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου, στην αντιφώνησή του μεταξύ άλλων τόνισε ότι η ποίηση γράφεται με δάκρυα και τα δάκρυα αυτά είναι απόσταγμα ψυχής. Είπε επίσης ότι η ποίηση δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, μπορεί όμως να αλλάξει τους ανθρώπους για να αγωνιστούν εκείνοι να αλλάξει ο κόσμος.
Με την ποιητική του συλλογή “Ωδή στη μάνα” εκφράζει προσωπικά συναισθήματα για τη δική του μάνα και συναισθήματα για κάθε μάνα και ευαισθητοποιεί τις καρδιές όλων των αναγνωστών να πάλλουν για τη μάνα τους.
Στην ορθόδοξη εκκλησία μας, στον Ορθρο κάθε λειτουργίας, ψάλλουμε εννέα (9) ωδές. Δεν ξέρω εάν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το βιβλίο του Γιάννη Θ. Πολυράκη “Ωδή στη μάνα” είναι χωρισμένο σε εννέα (9) ενότητες, ωδές.
Ωδή α: Ωδή στη Μάνα, το κύτταρο αναγέννησης του κόσμου.
Ωδή β: Ωδή στη Μάνα του Χριστού. Εικόνα θαυμασμού, πρότυπο της Μάνας.
Ωδή γ: Ωδή στη δική μου μάνα. Ό,τι είμαι με έκανε η μητέρα μου. Στο σταυροδρόμι της ζωής μου γνώρισε την Αρετή.
Ωδή δ: Ωδή στη μάνα του στρατιώτη. Ανάθεμα στους δυνατούς του άδικού μας κόσμου, που βάζουν τα παιδάκια μας ν’ αλληλοσκοτωθούνε.
Ωδή ε: Ωδή στη μάνα του ναυτικού. Θεε, δώσε του δύναμη ν’ αντέξει στα μποφόρια, να ’χει Εσένα οδηγό.
Ωδή στ: Ωδή στη μάνα του ξενιτεμένου: Ανάθεμα στην ξενιτιά, ανάθεμα στα ξένα που πήραν τον μοναχογιό.
Ωδή ζ: Ωδή στη μάνα του φυλακισμένου: Κάλλιο να είναι λεύτεροι οι εκατό ένοχοι, απ’ το να μπαίνει φυλακή έστω ένας αθώος.
Ωδή η: Ωδή στη μάνα του εξαρτημένου: Ανάθεμα στο Σύνταγμα και τη Νομοθεσία που δε σκοτώνει έμπορους που θάνατο σκορπάνε.
Ωδή θ: Ωδή στη μάνα του πάσχοντος: Λένε, η μάνα δύναμη έχει στα σώψυχά της.
Εννέα ωδές με εξήντα έξι τροπάρια (ποιήματα).
Κάθε ωδή και κάθε ύμνος είναι χρυσός κανόνας για αναστήλωση και ανόρθωση της σημερινής κοινωνίας, της οικογένειας και ιδιαίτερα της ΜΑΝΑΣ, η οποία βρίσκεται “παρασάγγας επτακαίδεκα” από τη Μάνα που υμνεί ο Γιάννης Θ. Πολυράκης, από τον Άγιο Ιωάννη Σφακίων.
Συγχαρητήρια στον εκλεκτό συγγραφέα, του οποίου όλα τα κείμενα μοχθούν ν’ ανθρωπέψει περισσότερο ο άνθρωπος και η κοινωνία.
Το βιβλίο του Ωδή στη μάνα είναι ένα πολύτιμο δώρο για κάθε μάνα στη γιορτή της μητέρας για να το έχει πυξίδα στη ζωή της.

*δάσκαλος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα