Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021

Ωδή προς την Παναγία την Μυρτιδιώτισσα

Με αφορμή την ανάμνηση του εν μυρτιδίοις των Κυθήρων θαύματος της Παναγίας που την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου εορτάζουμε και τιμούμε αλλά και για το γεγονός ότι από το 1896  η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας βρίσκεται και φυλάσσεται στον Καθεδρικό μας Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου Χανίων που οι κάτοικοι των Κυθήρων  αναγκάστηκαν διωγμένοι από τους κατακτητές να καταφύγουν στην πόλη μας και άφησαν την εικόνα στον ναό μας την οποίαν  από τότε εορτάζουμε και τιμούμε οι Χανιώτες με βαθειά ευλάβεια  και αφοσίωση στο πρόσωπο της Παναγίας και ακόμα για τον λόγο ότι υπάρχουν στην περιοχή μας μικροί και μεγάλοι ναοί αφιερωμένοι στην Παναγία την Μυρτιδιώτισσα όπως είναι ο μεγαλοπρεπής ναός της ενορίας Σπηλιάς Κισάμου, το μικρό γραφικό εκκλησάκι της Παναγίας στη Χώνη Νωπήγεια Κισάμου και ο κεντρικός ναός της Ενορίας στον Ταυρωνίτη Κισάμου κ.α.
Τολμούμε για μια ακόμα φορά την καταφυγή στη χάρη της και με το θάρρος της οικειότητας που λειτουργεί μεταξύ μας ως υπαρκτή αγαπητική σχέση πιστών και Παναγίας, την παρακαλούμε όχι τόσο για μας τους ίδιους αλλά προπάντων για τα παιδιά μας.
Όλα τα παιδιά που ξεκινούν αυτό το μήνα το νέο διδακτικό έτος στα σχολεία όλων των βαθμίδων της πατρίδας μας.
Παναγία μας έχε το νου σου στα μικρά παιδιά των παιδικών σταθμών, των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων. Αναπλήρωνε τους γονείς των που λόγω συγκυριών είναι αναγκασμένοι να εργάζονται πολλές ώρες για να απολαμβάνουν μικρές αποδοχές  και να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες των καιρών και των περιστάσεων.
Θεώρησε τα ως ορφανά και προστάτευσε τα από τα κακά συναπαντήματα, τα ατυχήματα και ανίατες ασθένειες.
Το ίδιο κάνε Παναγία μας για τα άλλα τα παιδιά μας των Γυμνασίων και των Λυκείων να βρουν την προσαρμογή τους στον σχολικό πρόγραμμα, να αποδεχτούν την ομαδική σχολική ζωή και να δημιουργηθεί μέσα τους η φιλότητα προς δασκάλους και συμμαθητές, ώστε και εάν ακόμα μάθουν λιγότερα να κερδίζουν περισσότερα με την ιερή ανάμνηση της μεταξύ τους σχολικής φιλίας και ανατροφής.
Η σχολική τάξη των σχολείων της μέσης εκπαίδευσης είναι κατεξοχήν το ιερόν όχι μόνον της γνώσης αλλά και της φιλικής αναστροφής και συμβίωσης ανάμεσα διδασκόντων και διδασκομένων.
Άνοιξε Παναγία μας τον ορίζοντα της γνώσης της σχολικής διαδικασίας ώστε τα παιδιά μας να αποκτούν όχι μόνο γνώσεις του κόσμου,  αλλά και να γνωρίζουν ταυτόχρονα τα πράματα του Θεού, όπως την παράδοση του γένους μας των Ελλήνων τραγουδούσαν οι πρόγονοί μας προτρέποντας τα παιδιά τους να πηγαίνουν στο σχολειό να μαθαίνουν γράμματα, σπουδάσματα και του Θεού τα πράματα.
Το βάρος σου Παναγία μας ρίξε το στα μεγαλύτερα παιδιά, εκείνα που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια της πατρίδας μας και στους γονείς των παιδιών αυτών να αντέξουν το βάρος του σταυρού όλων των χρόνων των σπουδών των παιδιών τους που είναι βαρύς σταυρός γιατί οι περισσότεροι αναγκάζονται να ανοίγουν ένα δεύτερο σπίτι σε μια οικογένεια που εργάζεται μόνο ένας.
Δώσε Παναγία μας κουράγιο και απαντοχή, υγεία και δύναμη να τα βγάλουν ως το τέλος πέρα και να νιώσουν την χαρά από την πρόοδο των παιδιών τους, να νιώσουν τη δικαίωση τους.
Παναγία μας,
Μαζί με όλα αυτά μην ξεχνάς κανέναν μας στα δύσκολα και πολύ δύσβατα μονοπάτια της καθημερινής μας ζωής.
Μακριά από μας
Η απόγνωση και η απαισιοδοξία, η απελπισία και ο φόβος.
Δώσε μας
Αισιοδοξία πνοής και ζωής για τις σπουδές των παιδιών μας γιατί αυτό δεν αφορά μόνον εμάς αφορά και την πατρίδα μας, το γένος μας των Ελλήνων.
Κάνε το για την Ελλάδα Παναγία το όπως έκανες πάντοτε στο παρελθόν.
Να θυμούνται τα παιδιά μας και εμείς την ταυτότητά μας.
Να μην αρνιόμαστε τον εαυτό μας και τον τόπο μας.
Παλεύουμε όχι για να ζήσουμε στην κρίση αλλά για να βγούμε από την κρίση.
Δυνάμωσε Παναγία μας τα φτερά μας και κάνε το θαύμα σου.
Κανένας να μην λιποψυχήσει σ’ αυτό τον αγώνα της επιβίωσης και συνέχειας για τη ζωή του  Γένους μας και να γνωρίζουμε ότι έχει ο καιρός γυρίσματα, ότι έχουμε παρελθόν και ότι αυτό το παρελθόν μας έχει συνέχεια, έχει μέλλον.
Δεν δικαιούμαστε να προδώσουμε την πατρίδα μας.
Η παρακαταθήκη που έχουμε στα χέρια μας είναι ιερή και μεγάλη «ίτε παίδες Ελλήνων», χωρίς ίχνος εθνικισμού και χωρίς καμιά υποψία ξενολαγνείας και ξενοφοβίας.
Ναι στα έθνη και τους λαούς της οικουμένης.
Με σεβασμό στα ήθη και στις παραδόσεις των και φυσικά ναι σε όλα για ότι αφορά τον ελληνισμό και το Γένος μας απανταχού της οικουμένης.
Με ενότητα και συνεργασία, με δυναμική επικοινωνία και ισχυρή θέληση και αφοσίωση στα ιδανικά και τις αξίες όλοι μαζί «χέρι χέρι μπορούμε».
«Θα τον γυρίσουμε τον ήλιο» γιατί έχουμε μαζί μας εσένα Παναγία μας, είσαι η δύναμη μας και η ζωή μας, το κουράγιο μας και η απαντοχή μας.
Θα την κερδίσουμε την ζωή μας, θα κερδίσουμε τα παιδιά μας γιατί αυτά είναι η ζωή μας, είναι η ζωή του παρόντος και του μέλλοντος της Πατρίδας μας.
«Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα