Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023

“Οχι” στη διαθεσιμότητα

“Οχι” στη διαθεσιμότητα και στις απολύσεις λένε οι εργαζόμενοι Ο.Τ.Α. Νομού Χανίων που χθες προχώρησαν σε κατάληψη του Δημαρχείου Χανίων στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.) σε όλα τα δημαρχιακά μέγαρα της χώρας. Οι εργαζόμενοι είχαν συγκεντρωθεί από τις 10 π.μ. έως τη 1 το μεσημέρι στην είσοδο του Δημαρχείου Χανίων διεκδικώντας την επίλυση προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων σε αυτήν. Στη συνέχεια ακολούθησε γενική συνέλευση των εργαζομένων εντός του Δημαρχείου. Μέχρι σήμερα στα Χανιά δύο δημοτικοί αστυνομικοί και εννέα σχολικοί φύλακες έχουν χάσει την εργασία τους λόγω της διαθεσιμότητας, όπως ανέφερε η πρόεδρος στον Σύλλογο Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Νομού Χανίων Αθηνά Γιαννουλάκη.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α Ν. ΧΑΝΙΩΝ

«Οι εργαζόμενοι στους Δήμους του Νομού πιστεύουμε πως η διατήρηση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα των υπηρεσιών που παρέχουμε στους πολίτες πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη ακόμα και εάν αυτό απαιτεί κατάργηση των μνημονίων και σύγκρουση με τη λογική της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, η οποία οδήγησε στη φτώχεια, στην ανεργία, στην κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων κ.ά.», επεσήμανε. Μάλιστα σε κείμενό του ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Νομού Χανίων απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα στους δημάρχους «να τοποθετηθούν σε ζητήματα κρίσιμα για τη λειτουργία των Δήμων και την παροχή ικανοποιητικών υπηρεσιών προς τους πολίτες». Ζητά, μεταξύ άλλων, «να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των υπηρεσιών που παρέχουν οι Δήμοι στους πολίτες, να καταγγελθεί η μνημονιακή πολιτική των απολύσεων και διαθεσιμοτήτων, η οποία έχει οδηγήσει σε δραματική μείωση προσωπικού στους Δήμους, να μην εφαρμοστεί η προβλεπόμενη από τον Ν. 4257/2014 εκχώρηση εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη σε εργολάβους, να μην συμπληρωθεί από κανένα δήμαρχο το ερωτηματολόγιο του κ. Φούχτελ, να προσληφθούν μόνιμοι εργαζόμενοι, να μην αντικατασταθούν οι δημοτικές δομές και υπηρεσίες από Κοινωφελείς Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, να μην εφαρμοστεί το σύστημα αξιολόγησης προσωπικού» κ.ά. Επίσης ζητά συνεργασία των Δημοτικών Αρχών με τον Σύλλογο Εργαζομένων, διαβούλευση με τους εργαζομένους όσον αφορά τις επικείμενες αναδιαρθρώσεις και να παραχωρηθούν γραφεία στο Δημαρχείο Χανίων ή στο Μέγαρο Πάνθεον για τις ανάγκες του Συλλόγου Εργαζομένων, ώστε να μην σπαταλιούνται χρήματα για ενοίκια. Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. Σε ανακοίνωσή της η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. τονίζει: «Με αφορμή την ανάληψη από την 1 Σεπτεμβρίου 2014 των καθηκόντων των νέων Δημοτικών Αρχών επιδιώκουμε τη σύγκληση ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα αναλύσουμε στους αιρετούς τα προβλήματα των εργαζομένων και του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα καταθέσουμε το πλαίσιο των αιτημάτων και των διεκδικήσεων μας. Πολύτιμο εργαλείο στην παρέμβαση αυτή θα είναι η οριστική μελέτη του Κοινωνικού Πολύκεντρου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με θέμα: “Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση: Τα οικονομικά της, η εκχώρηση αρμοδιοτήτων της και οι επιπτώσεις στο ανθρώπινο δυναμικό και στα δημόσια αγαθά”, που θα σας αποσταλεί τις επόμενες ημέρες, ώστε να διευρυνθεί το μέτωπο εργαζομένων και αιρετών απέναντι στις διαλυτικές πολιτικές της συγκυβέρνησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

ΑΠΟ ΤΟΝ Τ. ΒΑΜΒΟΥΚΑ
Κάλεσμα ενότητας για την ΠΕΔ
Κάλεσμα ενότητας απηύθυνε χθες ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας για το θέμα της Π.Ε.Δ., διευκρινίζοντας -μετά από σχετικό ερώτημα των “Χ.Ν.”- ότι ο ίδιος δεν υποστηρίζει καμία συγκεκριμένη υποψηφιότητα για τη θέση του επικεφαλής. Ειδικότερα, σε ερώτηση, αν το προσκλητήριο συνεργασίας που υπέγραψε προχθές μαζί με τους δημάρχους κ. Λαμπρινό (Ηρακλείου), Ζερβό (Αγ. Νικολάου) και Κόκκινο (Μυλοποτάμου) έρχεται σε αντίθεση με το κείμενο αρχών που είχε υπογράψει με τους δημάρχους του Νομού Χανίων και την ενδεχόμενη υποψηφιότητα Μαλανδράκη, ο κ. Βάμβουκας απάντησε: «Εγώ δεν έχω υπογράψει κανένα κείμενο που υποστηρίζω κάποια συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Υπογράψαμε ένα κοινό κείμενο με τους υπόλοιπους δημάρχους του Νομού Χανίων που ήταν ένα κείμενο πάνω σε βασικούς άξονες πολιτικής που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από εκεί και πέρα αυτό το κείμενο που συνυπογράφω με τον κ. Λαμπρινό και δύο άλλους ακόμα δημάρχους της Κρήτης είναι μια πρόσκληση προς όλους τους δημάρχους και τις Δημοτικές Αρχές του νησιού να κατέλθουμε όλοι σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο και να μπορέσουμε να εκφραστούν όλοι, όλες οι φωνές, μεγαλύτεροι και μικρότεροι Δήμοι, μέσα από μια συμφωνία που θα εξασφαλίσει την εκπροσώπηση όλων μέσα σε ένα πνεύμα ενωτικό. Το νησί μας είναι ενιαίο και έχει πολλά κοινά προβλήματα και έτσι πρέπει να το δούμε. Το κείμενο αυτό είναι μια πολύ μεγάλης σημασίας πολιτική πράξη με τον κ. Λαμπρινό και τους υπόλοιπους και νομίζω ότι θα ήταν πολύ θετικό, αν όλοι ανταποκρίνονταν σε αυτό το κάλεσμα. Δεν υπάρχει διάθεση κανείς να πάει στο περιθώριο. Ισα – ίσα θα δώσουμε την ευκαιρία να εκφραστούν όλες οι πλευρές». Τέλος, στο ερώτημα τι προτίθεται να πράξει σχετικά με το ζήτημα του επικεφαλής ο κ. Βάμβουκας απάντησε: «Το θέμα του επικεφαλής δεν είναι θέμα αυτής της διαδικασίας. Είναι επόμενο θέμα από τους εκλέκτορες να αποφασιστεί και να κριθεί ποιο θα είναι το σχήμα που θα διοικήσει την Π.Ε.Δ. Κρήτης».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα