Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Όχι μισές δουλειές!

Κύριε διευθυντά,

σχετικά με την επίσκεψη του φυτοπαθολόγου κ. Τσοπέλα στον δημοτικό μας κήπο, διαβάζουμε στα “Χανιώτικα Νέα” (04.06.21 ), σε ένα άρθρο με τίτλο: “Μετά τα ζώα, στο “στόχαστρο” και τα δέντρα του Κήπου!”:

…Κάποια δέντρα πρέπει να κοπούν (κ. Τσόπελας). Γιατί; Γιατί είναι επικίνδυνα για τους ανθρώπους. Έχουν γίνει πολλά ατυχήματα με θύματα, ανέφερε (ο κ. Τσόπελας), παραθέτοντας στη συνέχεια μια σειρά από άσχημα συμβάντα από πτώσεις δέντρων στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της χώρας. Υπάρχει μια κουκουναριά στην άκρη του δρόμου (Τζανακάκη και Πλουμιδάκη) που πρέπει να φύγει! Δεν μπορείς να έχεις δέντρα τεραστίων διαστάσεων μέσα στην πόλη, χρειάζονται δέντρα χαμηλού ύψους! Είναι επικίνδυνα τα μεγάλα δέντρα ιδιαίτερα κατά μήκος δρόμων με μεγάλη κίνηση. …O κ. Τσόπελας ήταν κατηγορηματικός αναφορικά με την ανάγκη κοψίματος ενός μεγάλου αριθμού δέντρων του Δημοτικού Κήπου για λόγους ασφαλείας!

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Π. Σημανδηράκης τόνισε πως για πρώτη φορά από όσο γνωρίζουμε τουλάχιστον έρχεται ένας ειδικός φυτοπαθολόγος να εξετάσει την κατάσταση των δέντρων του κήπου, ενώ αναφορικά με τις προτάσεις του κ. Τσόπελα για το κόψιμο πολλών δέντρων απάντησε πως: δεν είναι στις επιθυμίες μας η κοπή και η απομάκρυνση δέντρων. Αυτό θα γίνεται και γίνεται μόνο στις απολύτως απαραίτητες περιπτώσεις και συνθήκες όπου εγκυμονεί κινδύνους γα την ασφάλεια των πολιτών.

Κύριε διευθυντά,

λογικά μου ακούγονται όλα αυτά. Υπάρχουν, όμως, πολλά ψηλά δέντρα σε ιδιωτικούς κήπους δίπλα σε δρόμους στο κέντρο της πόλης μας, δεν πρέπει να κοπούν και αυτά; Αλλά και τα δέντρα με μέτριο ύψος όταν τα ρίξει ένας δυνατός αέρας μπορούν να σκοτώσουν άνθρωπο, ακόμα και ένα κλαδί που σπάει και πέφτει μπορεί να προκαλέσει το μοιραίο.
Κατά μήκος πολλών δρόμων υπάρχουν ολόκληρες δεντροσειρές, όταν ένα όχημα ξεφύγει από τον δρόμο, συμβαίνει συχνά να προσκρούει σε δέντρο και να έχουμε φρικτά αποτελέσματα για τους επιβάτες του οχήματος.

Στην ουσία όλα τα δέντρα στην πόλη είναι επικίνδυνα, ακολουθώντας λοιπόν τη λογική Τσόπελα/Σημανδηράκη, θα έπρεπε να απομακρυνθούν όλα.

Η ζωή και η υγεία του ανθρώπου είναι πάνω απ’ όλα, αυτό το παραδέχεται κάθε λογικός άνθρωπος, έτσι δεν είναι; Μετά από αυτήν την κοινή παραδοχή θα πρότεινα να μην πωλούνται πια κοτόπουλα, γιατί κάθε χρόνο πεθαίνουν αρκετοί άνθρωποι από κόκαλα κότας που σφηνώνουν στον λαιμό τους όταν στραβοκαταπιούν, αλλά και την πρόσβαση στην θάλασσα καλό είναι να την φράξουμε, κάθε χρόνο πνίγονται πάνω από 300 άνθρωποι στις θάλασσές μας.

Υ.Γ.

Στο ίδιο άρθρο ο αντιδήμαρχος Πρασίνου κ. Μιχάλης Τσουπάκης ανέφερε πως: ο δημοτικός κήπος είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης των Χανίων για αυτό έχουμε δώσει περίσσια προσοχή, και συμπλήρωσε: για πρώτη φορά από την λειτουργία του Κήπου γίνεται μελέτη για την υγεία των δέντρων που θα παραδοθεί στις υπηρεσίες του Δήμου.
Ωραία τα λέει ο κ. Τσουπάκης, μόνο που το κυριότερο σε ένα σήμα κατατεθέν είναι η διαχρονικότητα και αναγνωρισιμότητά του. Τι θα θυμίζει πια τον αγαπημένο μας δημοτικό κήπο, όταν δεν θα έχει πια τα ζώα του και τα αιωνόβια ιστορικά του δέντρα;

Γιώργος Κιαγιάς

2 Comments

  1. Τα ζώα και τα πουλιά πρέπει να παραμείνουν στον δημοτικό κήπο!!
    Τους δημοτικούς κήπους πρέπει να τους θεωρούμε ως μια μικρογραφία της φύσης μέσα στην πόλη!
    Ζώα και πουλιά επιπλέον είναι πολύ αγαπητά στα παιδιά!!

    • Αγαπητέ Μιχάλη, από την στιγμή που θέλουν να κόψουν τα δέντρα του κήπου μας, μην περιμένεις να αφήσουν τα ζώα. Θα μπορούσαν να πάνε τα ζώα στο Μαρκοπούλου και να γίνει σκέψη για ένα πάρκο εκεί με ζωά, φυτά και ανθρώπους, αλλά δεν ασχολούνται με τόσο περίπλοκα πράγματα, βγάλε, κόψε, βάλε χορτολούλουδα και κουνουπίδια για να μην έχεις σκοτούρες και δουλειά-τραγικά τα πράγματα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα