Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Ο υιός του… ιού!

Η υγειονομική κρίση που πλήττει ακόμη τον πλανήτη, θέτει σε δοκιμασία τις αντοχές κοινωνιών, κρατών και ηγεσιών και φαίνεται πως οδηγεί σε θεαματικές αλλαγές κατεστημένων συνηθειών, πρακτικών και πολιτικών.
Kυρίως όμως μεταβάλλει δραματικά τις οικονομικές συνθήκες, τον τρόπο ζωής και επικοινωνίας του σύγχρονου κόσμου. Ανατρέπει την κατανάλωση, την αναψυχή, τα ταξίδια, την παιδεία, την εργασία και τελικά φαίνεται πως θα επιδράσει και στη γεωπολιτική κλονίζοντας τις παγκόσμιες ισορροπίες μεταξύ ισχυρών και ανίσχυρων!
Ετσι, ο ιός αυτός που αρχικά ονομάστηκε Κορωνοϊός και τελικά διεθνοποιήθηκε με τη συντομογραφία COVID-19, παρά το ότι δεν ανήκει στους ζωντανούς οργανισμούς, τελικά γέννησε ένα άλλο πραγματικό υιό! Ενα υιό που έχει εξίσου ή και ταχύτερη μεταδοτικότητα απο αυτόν και που πλήττει ευρύτερα και βαθύτερα όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας
Πρόκειται για τον φόβο που έχει εισχωρήσει στις σκέψεις και συμπεριφορές των ανθρώπων σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης και αλλάζει δραματικά σχεδόν τα πάντα στην ζωή τους.
Παιδεία, Υγεία, Θρησκεία, Κοινωνικότητα (γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες), Αναψυχή (τουρισμός, εστίαση, καφετέριες ), Οικονομία (επιχειρήσεις, μετακινήσεις, αεροπλάνα, πλοία, ακτοπλοΐα), έχουν υποστεί δραματικές αλλαγές που κανείς δεν ξέρει πού θα καταλήξουν.
Και οι αποδέκτες των μεταβολών αυτών άνθρωποι, είναι φυσικά εκείνοι που καλούνται να καταβάλουν το τίμημα των συνεπειών. Και βέβαια, κάποιοι, ελάχιστοι, σίγουρα θα βγουν κερδισμένοι. Αλλοι όμως, οι πολλοί, μάλλον θα βγουν ζημιωμένοι. Και μέσα σε αυτούς σίγουρα θα υπάρξουν διαβαθμίσεις με ελαφρά, μέτρια αλλα και βαριά ζημιωμένους!
Οπωσδήποτε. την τελική κατάταξη θα την δείξει η πράξη. Ομως ως συνήθως, οι μόνιμα χαμένοι είναι οι μικροί κι μεσαίοι! Αυτοί ήδη βρίσκονται στην εντατική από την οποία ζωντανοί βγαίνουν περίπου οι μισοί! Σύμφωνα με έρευνα του International Trade Centre (ITC) το 20% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δηλώνει ότι κινδυνεύει να κλείσει μόνιμα μέσα στους επομένους τρεις μήνες, ενώ τα 70% δήλωσαν ότι επηρεάστηκαν σημαντικά απο το lock down.
Και αυτά σημαίνουν τεράστιο πλήγμα για την παγκόσμια απασχόληση αφού είναι γνωστό ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τους μεγαλύτερους εργοδότες παγκοσμίως. Και όταν αυτές πλήττονται, σίγουρα θα ζημιωθούν και οι μεγάλες που τους έχουν πελάτες!
Πάντως, οι εξελίξεις που έρχονται ραγδαία, θα δείξουν αν η τόσο οδυνηρή παγκοσμίως απο πλευράς οικονομικών κοινωνικών και… πολιτικών επιτάσεων διαδικασία που ακολουθηται ήταν η πρέπουσα ή αν υπήρχε εναλλακτική!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες