Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020

Ο Τόμ Χάνκς και η Μουργκάνα…

Η χορήγηση τιμητικής (ελληνικής) ιθαγένειας στον διάσημο Αμερικανό ηθοποιό Τομ Χάνκς και στην Ελληνοαμερικανίδα σύζυγό του Ρίτα Γουΐλσον μου δίνει τη αφορμή να διευκρινίσω πόθεν η ελληνική καταγωγή της Ρίτας Γουΐλσον. Ελληνίδα είναι η μητέρα της, Δωροθέα Τζίγκου, καταγόμενη από το «διχασμένο βουνό» της Μουργκάνας, το χωριό Σωτήρα, που βρίσκεται στην άλλη πλευρά της ελληνικής Μουργκάνας, σε ευθεία γραμμή από το χωριό μου Λεία Θεσπρωτίας, το οποίο η δυνατή γραφίδα του Νίκου Γκατζογιάννη αποτύπωσε στον παγκόσμιο χάρτη.
Το χωριό Σωτήρα είναι απολύτως ελληνοχώρι, όπως όλα τα χωριά της Δρόπολης, πλην του Λαζαράτι, με ισχυρούς δεσμούς με τα χωριά της ελληνικής Μουργκάνας. Οι Σωτηριώτες από τις αρχές του 19ου αιώνα μεταναστεύουν στην Αμερική, με στραμμένο όμως το βλέμμα τους στο χωριό τους και στο μικρό ελληνικό βασίλειο.
Έτσι στην ελληνόφωνη εφημερίδα της Νέας Υόρκης «ΑΤΛΑΝΤΙΣ», την οποίαν εξέδιδε ο Σόλων Βλαστός από το 1894, διαβάζουμε στο φύλλο αυτής της 14.7.1909: «Από το Worcester της Μασσαχουσέτης ελήφθησαν παρά του εκεί Αλληλοβοηθητικού Συλλόγου των Σωτηριωτών δολάρια 10 (δια τον Πατριάρχην ο οποίος ήταν ο περιώνυμος Ιωακείμ Γ’ ο μεγαλοπρεπής). Ο αυτός σύλλογος μας έπεμψε χθες άλλα 10 δολ διά την Κρήτην».
Αλλά και στο μηνιαίο δελτίο του Υφυπουργείου Τύπου και Τουρισμού, τ. Μάϊος 1937, αναγράφεται. «Οι εκ του χωρίου Σωτήρα του Αργυροκάστρου ομογενείς, οι εγκατεστημένοι εις την Αμερικήν, είναι συνασπησμένοι εις ομονοούσαν Αδελφότητα. Αφού συγκέντρωσαν δι’ εράνου μεταξύ των μελών του τα απαιτούμενα ποσά διά την ανέγερσιν ελληνικού σχολείου εις το χωρίον των… ανήγειρον τούτο».
Προφανώς η Ρίτα Γουϊλσον μεγάλωσε σ’ ένα κλίμα με έντονα τα στοιχεία της ελληνικότητας και της Ορθοδοξίας, και την αγάπη της για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία μετέδωσε και στον διάσημο σύζυγό της, ο οποίος από πολλών ετών, έχει ασπασθή το ορθόδοξο δόγμα.
Για την Μουργκάνα εξ άλλου έγραψε ο Σωτήρης Δημητρίου στα ΝΕΑ της 11.8.1995: «Φυσάει ακόμα ο λίβας και φέρνει απ’ τις κορφές της Μουργκάνας, δροσιές και χαιρετίσματα».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες